Εκτός από τις καθημερινές αποκαλύψεις για το «Partygate» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα, που σίγουρα απασχολεί τους πολίτες εντονότερα από τις γιορτούλες που μπορεί να διοργάνωνε ο Μπόρις Τζόνσον, «σπάζοντας» την καραντίνα. Είναι η αποκαλούμενη «κρίση του κόστους ζωής», στην οποία αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά τα τηλεοπτικά δίκτυα, μεταφέροντας μια γκρίζα εικόνα μιζέριας και λαϊκής δυσφορίας.

Μπορεί η Βρετανία να μην εξαρτάται από ρωσικό φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, αλλά η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει συμπαρασύρει τις τιμές όλων των βασικών προϊόντων, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε τιμές ρεκόρ και τα φτωχότερα νοικοκυριά σε κατάσταση απελπισίας. Οι εικόνες ανθρώπων που κυνηγούν στα φτηνά σούπερ μάρκετ προσφορές «ένα συν ένα» κατώτερης ποιότητας τροφίμων είναι πλέον η καθημερινότητα, ενώ πολλά εκατομμύρια Βρετανών εξαρτώνται κυριολεκτικά από τις τράπεζες τροφίμων για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Οι φτωχοί Βρετανοί τρώνε λιγότερο και χειρότερα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλει τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση της διαφήμισης ποτών και τροφίμων με ανθυγιεινά υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η ανέχεια ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι δεν σε βοηθά να βελτιώσεις ούτε την υγεία σου, ούτε τη σιλουέτα σου...

Το χειρότερο είναι ότι οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες. Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί ότι το φθινόπωρο ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10%, ένα νούμερο που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπήρχε στους σχεδιασμούς στα τέλη του περασμένου χρόνου. Μισθοί, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση θεωρείται αδύνατο να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τέτοιες αυξήσεις, Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών δεν φαίνεται να μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη.

Τεράστιες είναι φυσικά οι κοινωνικές, αλλά και ψυχολογικές συνέπειες αυτής της κατάστασης. Το καταναλωτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, χαμηλότερο από ό,τι την εποχή της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου έρευνας της κοινής γνώμης YouGov, τα μισά νοικοκυριά ξοδεύουν πλέον λιγότερα για ρούχα και φαγητό. Έχουν περιορίσει κατά 40% επισκέψεις στον κινηματογράφο, ημερήσιες εκδρομές, διακοπές, αγορές καλλυντικών και συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους, εκδηλώσεις ή γυμναστήρια. Το 1/3 των ερωτηθέντων δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά όλα τα απαραίτητα είδη παντοπωλείου που συνήθιζε να καταναλώνει στο παρελθόν. Αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί αμελούν θέματα υγείας λόγω του κόστους που θα συνεπαγόταν η ενασχόληση με αυτά.

Πριν από μερικές ημέρες η εφημερίδα «Times» ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε επιφυλακή για πιθανές διαδηλώσεις και αναταραχές. Υπάρχουν φόβοι για πιθανά φαινόμενα πλιάτσικου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε περιόδους κοινωνικών ταραχών. Υπάρχουν πάντως και αυτοί που περίμεναν να γιορτάσουν με πουτίγκα, κοτόπουλο και προσέκο το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, τη συμπλήρωση δηλαδή των 70 χρόνων της στο θρόνο. Οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις ήταν μια ακόμα καλή ευκαιρία για το Μπόρις Τζόνσον, για να αποστρέψει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης το βλέμμα του από τα προβλήματα, που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet