Στα φιλοκυβερνητικά μέσα προβλήθηκε με έμφαση ως «η είδηση της ημέρας» στις 19 Μαΐου, λίγο μετά το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον, όμως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει εγκατασταθεί από μήνες, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι εκλογές μην περιμένετε πριν από την Άνοιξη.

Της «είδησης της ημέρας» είχε προηγηθεί, την επαύριο κιόλας της επιστροφής του Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, ένας καταιγισμός από θριαμβολογίες: ο καταρράκτης των χειροκροτημάτων που επεφύλαξε στον έλληνα πρωθυπουργό το αμερικανικό Κογκρέσο είχε, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαρώσει την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για αναβάθμιση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Πριν περάσουν είκοσι τέσσερις ώρες, οι αερολογίες ότι υπήρχε περίπτωση στον κόσμο τούτο το Κογκρέσο να εμποδίσει την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ να πωλήσει στην Τουρκία νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει άλλα παλαιότερα, ξεφούσκωσαν άδοξα – και μαζί τους οι ελπίδες για μια καλή βάση εκκίνησης προς πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, λίγες μόλις μέρες αργότερα, το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο πυροδοτήθηκε ξανά και μάλιστα από πηγές με βέβαιη πρόσβαση στην κυβέρνηση. Μπορεί, λένε, στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός να απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον χρόνο των εκλογών, όμως η αναφορά τού υπουργού Οικονομικών σε ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων στήριξης δείχνει ότι υπάρχει ένας παράλληλος σχεδιασμός για εκλογές αρχές φθινοπώρου. Μια δεύτερη ένδειξη είναι ότι εγκαταλείφθηκε οριστικά, ως παράγοντας μηδενικού πολιτικού κέρδους, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Προέχει η αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για να υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι κάποια μέτρα στήριξης των πολιτών εκλογικώς (αντ)αποδοτικά. Ενισχύσεις οριζόντιου χαρακτήρα για την ακρίβεια στα καύσιμα, μέτρα προσωρινής επούλωσης του κόστους της ενέργειας (επιστροφή χρημάτων από τους προηγούμενους λογαριασμούς ρεύματος;), θεωρείται ότι θα βελτιώσουν το πολιτικό κλίμα για τη Ν.Δ.

Σαφής πρόγευση εκλογών και η οργάνωση πανελλαδικής καμπάνιας που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να προβάλλει το έργο της. Αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα από κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχει ένας υπουργός και βουλευτές. Η κορύφωση με πολύ Μητσοτάκη, τον Αύγουστο. Οπότε η χώρα βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει -- αποκρύπτοντας επιμελώς ότι μέχρι το τέλος του 2023 κανένα μόνιμο μέτρο που απαιτεί δαπάνη δεν μπορεί να παρθεί χωρίς την έγκριση της Κομισιόν.

Στο Μαξίμου θέλουν να αντλούν αισιοδοξία από τις δημοσκοπήσεις. Θεωρούν ότι αποτυπώνουν αναστροφή του αρνητικού κλίματος των τελευταίων μηνών για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη. Γνωρίζουν ότι μετά το καλοκαίρι έρχονται τα πολύ δύσκολα, που δεν καταλαβαίνουν από δημοσκοπήσεις.

Οι εκλογές θα είναι πρόωρες. Και με περιθώρια χρόνου πολύ στενά για να δώσουν μια νέα περίοδο πολιτικής χάριτος στο κυβερνών κόμμα. Θα εξαγγελθούν τον Σεπτέμβριο και θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πιο πιθανό. Πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές (και στο δημοσκοπικό προφίλ της κυβέρνησης…) οι συνέπειες από (α) τη νέα έξαρση της πανδημίας, με τις υποδομές δημόσιας υγείας ακόμη πιο απογυμνωμένες, (β) την επιδείνωση των επιπτώσεων της παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία, και (γ) το ισχυρό κύμα ακρίβειας και μείωσης της πραγματικής αξίας των εισοδημάτων, πιο δραματικής αυτή τη φορά, και κοινωνικά εκρηκτικότερης -- τα χονδρεμπορικά αποθέματα εξαντλούνται, ήδη αντικαθίστανται με ακριβότερα στα ράφια του λιανεμπορίου…

Στα θέματα που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών, η ακρίβεια έχει θέση κεντρική. Σε πρόσφατη έρευνα καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας, το 27% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ακρίβεια θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι θα ψηφίσουν, το 35% μεγάλο ρόλο – μικρό και πολύ μικρό, το 16% και το 15% αντίστοιχα. Είναι το εκλογικό προείκασμα του 42% των ερωτηθέντων, που δήλωσαν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει αρκετά την κατανάλωση βασικών αγαθών -- και του 17%, που απάντησε «πολύ» στην ίδια ερώτηση. Ο πληθωρισμός είχε εξανεμίσει την αύξηση στον κατώτατο μισθό αύξηση πριν αυτή εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων καταγράφονταν στο 18% μέχρι τον προηγούμενο μήνα. Θα τις διογκώσουν οι ανατιμήσεις που ακολουθούν κατά κύματα.

Εξίσου ανησυχητικοί, όλοι οι δείκτες της οικονομίας. Στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής με αλαζονική άγνοια της πραγματικότητας, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του επανέφερε τη χώρα «σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης…».

Ενδεικτικά: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται στα 42,85 δισ. ευρώ -- ό, τι πιο σκοτεινό για το μέλλον των συντάξεων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις εγχώριες τράπεζες και στα funds φτάνουν τα 106,7 δισ. ευρώ -- ό, τι πιο δυσοίωνο για την πρώτη κατοικία. Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τις Εφορίες φτάνει, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα 112,85 δισ. ευρώ –- ό,τι πιο ανησυχητικό για το Ταμείο του Κράτους. Το δημόσιο χρέος; Θα φτάσει στο τέλος του 2022 στα 355 δισ. ευρώ – πανευρωπαϊκή πρωτιά…

«Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν έχουμε χρόνο», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την Τρίτη. Η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη «είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια». Έχουμε εισέλθει, είπε, σε μια κοινωνική κρίση διαρκείας, η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. «Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα…», πρόσθεσε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, παραπέμποντας στο βάρος των ευθυνών που περιμένουν μια προοδευτική κυβέρνηση αύριο.

Η απάντησή του στην πρόκληση: «Στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτέμβρη, πρέπει να ανακοινώσουμε ένα δομημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα».

Η αυθόρμητη δική μας ερώτηση: «Θα προκάμωμε, σύντροφοι, να το κοινωνήσουμε στους πολίτες πριν μας στείλει στις κάλπες ο Μητσοτάκης;».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet