Τη Μαύρη Βίβλο για την πανδημία παρουσίασαν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Βαρεμένος. Όπως διαπιστώνεται η χώρα μας είναι στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες. Σε αυτό συνέβαλαν η ελλιπής επιδημιολογική επιτήρηση και απουσία δωρεάν κάλυψης των τεστ, αδυναμία στοχευμένης πρόληψης σε εστίες υπερμετάδοσης, υποβάθμιση όλων των βαθμίδων του ΕΣΥ, υποστελέχωση των ΤΕΠ - κλινικών Covid - ΜΕΘ - μονάδων αποθεραπείας, ανεπαρκής εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας, κατώτερη των περιστάσεων εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών - απευθείας αναθέσεις - διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αποφυγή συστηματικής αποτίμησης, μη καλλιέργεια εμβολιαστικής κουλτούρας, κρίση αξιοπιστίας και δημόσιας εμπιστοσύνης, «ανάρμοστη» σχέση επιστήμης - πολιτικής, έλλειμμα «διπλωματίας της Υγείας».

Όπως τονίζεται θα μπορούσε να αποφευχθεί η «κοβιντοποίηση» αν είχε εμπλακεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (δημόσιες δομές και ιδιωτικά ιατρεία) στην προνοσοκομειακή διαχείριση και κυρίως αν είχαν αναλάβει μέρος των covid περιστατικών οι ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η Μαύρη Βίβλος εντοπίζει πολιτική κερδοσκοπία αντί για έγκυρη ενημέρωση και πειθώ στο ζήτημα των εμβολίων. Επισημαίνει δε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει μια πιο στοχευμένη και πειστική παρέμβαση Αγωγή Υγείας στην κοινότητα και διερεύνηση των βαθύτερων αιτών για τις αποκλίσεις στον εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, η «Μαύρη Βίβλος» καταλήγει σε 10 προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη «θωράκιση» της δημόσιας Υγείας: 1. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, 2. Δραστική αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ, 3. Σοβαρή μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, 4. Εθνικό σχέδιο υποδομών Υγείας, 5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, 6. Ανάπτυξη της Επείγουσας Ιατρικής , 7. Πρωτοβάθμιες και κοινοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, 8. Αναδιοργάνωση (θεσμική και λειτουργική) των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, 9. Συνέχιση - μετεξέλιξη του προγράμματος Philos-2, 10. Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet