Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε πως η ΝΔ κυβερνά με όρους συμμορίας και η παραποίηση εγγράφου της δικογραφίας Novartis ήρθε να μας επιβεβαιώσει με κρότο. Σβήστηκαν επιμελώς οι ονομαστικές αναφορές σε υψηλά ιστάμενα  άτομα, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, που έρευνα του FBI  υπέδειξε πως πρέπει να ελεγχθούν για ενδεχόμενη δωροδοκία και για διαφθορά. Και η σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών, κάθε άλλο παρά απάντηση μπορεί να θεωρηθεί, καθώς αρκείται να πει ότι δεν είναι ευθύνη του να ελέγξει την μετάφραση, που παρεμπιπτόντως είναι και επιπλέον η μεταφράστρια έχει στοιχεία ότι το κείμενο που παρέδωσε περιλάμβανε τα ονόματα.

 

Κάτι σαν απόσυρση

 

Την ίδια εβδομάδα, από τη στιγμή που η δημοσιογραφία έχει γυρίσει την πλάτη στην είδηση, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να συνδράμει τον πόλεμο, με την προσφορά τεθωρακισμένων στην Ουκρανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να απαντήσει για την εμπλοκή στον πόλεμο, έκανε λόγο για συμφωνία επωφελή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς τα άρματα θα αντικατασταθούν με γερμανικά. Κάτι σαν απόσυρση, δηλαδή, αλλά στο ενεργό μέτωπο του πολέμου, αντί για τη μάντρα για παλιοσίδερα. Αποφεύγει και εδώ να λογοδοτήσει και δεν κρίνει απαραίτητο να ενημερώσει τη βουλή, αφού  «δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης», όπως τόνισε ο Γ. Οικονόμου, ενώ ακόμα εκκρεμεί η απάντηση στην επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής και ενημέρωση.

 

Ομερτά

 

Τελευταίο, μα όχι έσχατο κρούσμα, είναι η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη από την ΚΩ πως «κανείς δεν μιλά πια για το προσφυγικό, γιατί το λύσαμε».  Από τη μία, η δήλωση αυτή αποκρύπτει τη σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών, λόγω καιρού, και από την άλλη αποσιωπά για μία ακόμα φορά πως η Ελλάδα έχει πιαστεί πολλάκις να λέει ψέματα για τη διαχείριση του προσφυγικού. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίας», όπως και για τις «επαναλαμβανόμενες και συγκλίνουσες αναφορές από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία». Η έρευνα που ακολούθησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία δεν εντοπίστηκε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων, όπως αποκαλύφθηκε στηρίχθηκε σε αναρμόδιους, καθώς σχεδόν το 45% όσων ρωτήθηκαν είναι αξιωματούχοι της αστυνομίας ή του λιμενικού και ενδεχομένως να εμπλέκονται στις παράνομες επαναπροωθήσεις.  Ομερτά σε όλο της το μεγαλείο. Εδώ αποσιωπάται με απόλυτη συνέπεια η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, στα καθ’ ημάς θα φοβηθούν;

 

Εκεί που δεν υπάρχει

 

Και τα ψέματα έχουν κατακλύσει την κυβέρνηση, σε σημείο που αδυνατεί να διακρίνει κανείς την αλήθεια σε κάποια δήλωση ή σε κάποια πολιτική. Επομένως, το μόνο που έχει μείνει στην κυβέρνηση είναι να πανηγυρίζει για όσα δεν έκανε και ελπίζει να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα. «Σήμερα πιστώνεται ο πρώτος βασικός μισθός των 713 ευρώ, αυξημένος κατά 50 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για αύξηση 10% της κατώτατης αμοιβής, που αποτελεί έναν ακόμη μισθό τον χρόνο», επιμένει ο πρωθυπουργός στις 31 Μαΐου. Μία μέρα πριν, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, όπου διαπιστώνει «τη δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των Ελλήνων», «ανησυχητική άνοδο των δεικτών οικονομικής μιζέριας», «άνιση επίδραση της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών», «δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και της ακρίβειας στην αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους»,  Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπιστώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων μισθών κατά 18% (όταν η κυβέρνηση βλέπει έναν επιπλέον μισθό το χρόνο). Όπως τονίζεται «η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022 εκτιμάται ότι θα περιορίσει μόνο μερικώς την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας». Επιπρόσθετα, «ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα έχει απωλέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%».

Ενώ οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, οι κυβερνητικοί παράγοντες λένε, και μάλιστα ανερυθρίαστα. Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει –με αναλογία τιμής λίτρου και μέσου μισθού- την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι «δεν έχουμε από τα ακριβότερα καύσιμα. Με τους φόρους είμαστε στην 4η θέση. Βγάζοντας τους φόρους είμαστε κάτω από την 10η θέση, νομίζω στη 12η, 13η». Φυσικά, μόνο χάριν τηλεοπτικής παρουσίας, η κυβέρνηση αφαιρεί τους φόρους. Ενώ η Γερμανία έχει προχωρήσει σε δραστική μείωση του φόρου κατανάλωσης για ένα τρίμηνο, καταφέρνοντας να μειώσει την τιμή της βενζίνης, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του ΕΦΚ, μέτρο που θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα στα έσοδα, 3,4 δισ.». Αρκείται, έτσι, στην επιδότηση του fuel pass, που κόστισε μόλις 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν φάνηκε σε κανενός την τσέπη, με τη βενζίνη να έχει φτάσει πια στο 2,4 το λίτρο και την επιδότηση να παραμένει στα 10 ευρώ το μήνα.

 

Εξαντλήθηκαν

 

Η δε ενδεχόμενη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό αναστέλλει οποιαδήποτε σκέψη για μέτρα κατά της ακρίβειας, αφού ούτε και εκεί μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα ή παίρνεται κάποιο δραστικό μέτρο. Ήδη ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,7% για τον Μάιο, όταν αντίστοιχα στην ευρωζώνη είναι στο 8,1%, και η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά. «Δεν μπορούμε κάθε βδομάδα να παίρνουμε καινούρια μέτρα. Και με το ρεύμα εξαντλήσαμε το σύνολο των περιθωρίων μας», είπε ο Α. Γεωργιάδης, για ένα μέτρο που δεν έχει καν εφαρμοστεί, αφού η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου, ενώ οι αυξήσεις φαίνονται ήδη στα ράφια και τους λογαριασμούς. Χωρίς σχέδιο βαδίζουν, λοιπόν, με περισσό θράσος και έτοιμες ομιλίες επιτυχίας.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, από την άλλη, προειδοποιεί: «Κλειδί για την αποφυγή συνθηκών αστάθειας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η ουσιαστική ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση της βιώσιμης απασχόλησης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προστατευτούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα σχετικά με τα νόμιμα και τα ανώτατα όρια του χρόνου εργασίας, την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, και να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας. Η βιώσιμη και αξιοπρεπής εργασία πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό στόχο της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής.» Αλλά εκεί στο Μαξίμου έχουν άλλες έγνοιες.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet