Το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματός της και ιδίως το δικαίωμα στην άμβλωση έχει περάσει από μύρια κύματα στις χώρες της Δύσης μέχρις ότου κατοχυρωθεί ως τέτοιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θεμελιώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα επικυρώθηκε με νόμο πριν από ένα χρόνο. Παρόλα αυτά, και μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που απειλεί να ανατρέψει ένα κεκτημένο για το γυναικείο κίνημα, καθώς και το διογκούμενο κύμα κοινωνικής συντηρητικοποίησης το οποίο αναπτύσσεται σε αρκετές χώρες, το δικαίωμα στη διακοπή της κύησης επανέρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα.

Το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας φιλμ, «Το γεγονός» (L’ evenement), μας μεταφέρει στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960, όταν οι αμβλώσεις ήταν παράνομες και τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης. Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Αν, φοιτήτρια στη σχολή Λογοτεχνίας, η οποία ανακαλύπτει πως έχει μείνει έγκυος. Αυτομάτως βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται καθώς οι επιλογές της είναι περιορισμένες. Είτε να παρατήσει τις σπουδές και τα όνειρά της και να γίνει μια καλή μητέρα και νοικοκυρά είτε να προβεί σε παράνομη διακοπή της κύησης. Η Αν νιώθει να ασφυκτιά και πολλά έρχονται στο μυαλό της, καθώς ο μόνος τρόπος να διατηρήσει την ελευθερία της είναι η παράνομη και πολλαπλώς επικίνδυνη επιλογή της έκτρωσης.

Η Οντρέ Ντιγουάν παρακολουθεί το δράμα της Αν, διακριτικά και αποφεύγοντας κάθε υπόνοια διδακτισμού και ηθικολογίας, επικεντρώνεται στο ανθρώπινο μέρος και κυρίως στον προσωπικό αγώνα που δίνει η κοπέλα με τον εαυτό της, αλλά πάνω απ’ όλα με μια ολόκληρη κοινωνική πραγματικότητα. Η κάμερά της καταγράφει, λειτουργώντας ως ωρολογιακή βόμβα η οποία από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εκραγεί. Μια ταινία η οποία κοιτάζει κατάματα την αλήθεια και γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς η Αν αντιμετωπίζει το ανελέητο κοινωνικό πλαίσιο το οποίο έρχεται να προκαθορίσει την απόφασή της. Και με αυτό θα πρέπει να συγκρουστεί για να διατηρήσει την ελευθερία της και το αναφαίρετο δικαίωμα επάνω στο δικό της σώμα.

Υπόκωφη, δραματική, γεμάτη δύναμη ταινία, η οποία θυμίζει το Χρυσό Φοίνικα των Κανών το 2007, «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες» του, άγνωστου ως εκείνη τη στιγμή, Κριστιάν Μουντζίου, με θέμα μια παράνομη έκτρωση στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου τη δεκαετία του 1980.

Η 22χρονη ρουμανο-γαλλίδα πρωταγωνίστρια, Αναμαρία Βαρτολομέι, δίνει μια ισορροπημένη και υπόκωφα σπαρακτική ερμηνεία στον ρόλο της Αν.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet