Ēchos

 

Ο τίτλος της συναυλίας, Ēchos, καθώς και του ομότιτλου δίσκου της Ελένης Μπράτσου, παραπέμπει στην αισθητηριακή έννοια αλλά και στην έννοια του πρώτου, αρχαϊκού ήχου καθώς και στην ονομασία της μεσαιωνικής μουσικής κλίμακας. Στη συναυλία η Ελένη Μπράτσου θα παρουσιάσει το δίσκο - ντεμπούτο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη δισκογραφική Irida Music, μαζί με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Solis Barki και την Αθηνά Κουκή. Πρόκειται για ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι μέσα στον χρόνο και στα μονοπάτια της Μεσογείου. Εκεί που συναντιούνται οι πολιτισμοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Καστίλης, της Εβραϊκής Ισπανίας, της Προβηγκίας και της Αρμενίας.

Η Ελένη Μπράτσου σπούδασε κλασικό τραγούδι αλλά μελέτησε συστηματικά παλαιά μουσική και εξειδικευμένα ρεπερτόρια με διακεκριμένους ερμηνευτές. Τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα και η μουσική της ευελιξία την οδήγησαν να ερμηνεύσει διαφορετικά μουσικά ιδιώματα: παλαιά μουσική, μουσική δωματίου, μελοποιημένη ποίηση, αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Επίσης σπούδασε Μουσικολογία στο Cambridge και ειδικεύτηκε στην Εθνομουσικολογία στο Ethnomusicology, City University, London.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από πολύτιμο υλικό, το οποίο όπως δηλώνει η ίδια, το συνέλεξε σαν μελισσούλα και το παρουσιάζει με την αισθητική και τη γλώσσα του. Στο πρόγραμμα θα ακουστούν τα τραγούδια:

Κοράσιν Ετραγούδαγε, μεσαιωνικό από την Προποντίδα, El Sueño De La Hija Del Rey, Σεφαραδίτικο, To Γιασεμί, από την Κύπρο, Amours οu trop tart ne suis pris, μεσαιωνικό της Καστίλης, Αχερόμπασμαν, μεσαιωνικό της Κύπρου, Yareh Martou Yara Gouda, απο την Αρμενία, Ανάθεμα τον Αίτιο, από την Λέσβο, A chatar m'er, από την Προβηγκία, La Galana Y El Mar, Σεφαραδίτικο, και τέλος το Σκυριανό Εγώ κρασί δεν έπινα. Αλλά θα ακουστούν επίσης αναγεννησιακά και παραδοσιακά τραγούδια από την Κρήτη και την Κύπρο, τραγούδια της Μικράς Ασίας, Σεφαραδίτικες και Εβραϊκές ρομάντζες και λόγια μουσική του Μεσαίωνα.

Η Ελένη Μπράτσου είναι από τις νέες ερμηνεύτριες που ξεχώρισε η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου, η οποία και θα προλογίσει τη συναυλία. Θα μιλήσουν επίσης η δημοσιογράφος και μουσικοκριτικός Λιάνα Μαλανδρενιώτη και η εκπρόσωπος της Irida Music και μουσικολόγος Δήμητρα Καραμπεροπούλου.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης.

 

 

Διήμερο για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία

 

Στις 6 και 7 Ιουνίου η μουσική γιορτή με συμβολικό τίτλο «Reactivate Music» θα αρχίσει από νωρίς (8μμ), και θα έχει ως σκοπό την «επανενεργοποίηση» της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το παλαιότερο –σημειωτέον– καλλιτεχνικό σωματείο της χώρας, θα μας παρουσιάσει την ιστορία του, με οδηγό την εξωστρέφεια και βασική επιδίωξη τη δυναμική παρουσία της στον ελληνικό πολιτιστικό χάρτη αλλά και τις σκέψεις, τις ανησυχίες και το όραμά των ανθρώπων του, και θα γιορτάσει μαζί μας με πολλή μουσική, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της, με 60 μουσικά έργα, 45 εκ των οποίων σε πρώτη εκτέλεση.

Δευτέρα 6 Ιουνίου

Αφιερώματα Ιάννης Ξενάκης: 100 χρόνια από τη γέννησή του (8-9μμ)

Εόντα (Eonta, 1963), για πιάνο και κουιντέτο χάλκινων πνευστών, Ψάπφα (Psappha, 1975), για σολίστ κρουστών, Χάρισμα (Charisma, 1971), για κλαρινέτο και βιολοντσέλο, παλίμψηστο (Palimpsest, 1979), για 11 ερμηνευτές. Σολίστ: Κωνσταντίνος Δεστούνης πιάνο, Θεόδωρος Μιλκόβ κρουστά, Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο, Δημήτρης Τραυλός βιολοντσέλο, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Ομιλητές: Αντώνιος Αντωνόπουλος, Ιωσήφ Παπαδάτος

Μέλλον (9.15-10.15μμ)

Ψηφιδωτό Ι – 20 τρίλεπτα έργα για όμποε, κλαρινέτο, κόρνο, τσέλο και άρπα. Συνθέτες: Κώστας Αγουρίδης, Ανδρέας Αργυρού, Μιχάλης Αρχοντίδης, Παύλος Βεντούρας, Βασίλης Γκότσης, Μαρία Δαγαλάκη, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Γιώργος Ζερβός, Λεωνίδας Κανάρης, Μιχάλης Κεφάλας, Ευάγγελος Κοκκάρης, Φανή Κοσώνα, Σεραφείμ Κτενάς, Κωνσταντίνος Λυγνός, Έφη Μαρκουλάκη, Δημήτρης Μηνακάκης, Αλέξανδρος Μούζας, Αθηνά Πουλάκη – Πηρούνια, Βαγγέλης Συμσίρης, Μιχάλης Τραυλός. Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου. Ομιλητής: Ιωσήφ Παπαδάτος

Όσμωση (10.30-11.30μμ)

Μέλισμα – Έργα για παραδοσιακό όργανο και μουσικό σύνολο. Συνθέτες: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, Ηλίας Νικολαΐδης, Νίκος Ντρέλας, Ειρήνη Χατζηθέμελη, Γιώργος Χατζημιχελάκης

Σολίστ παραδοσιακής μουσικής: Παναγιώτης Ζαχαράκης νέι, Αγγελίνα Τκάτσεβα τσίμπελ, Στρατής Ψαραδέλλης πολίτικη λύρα. Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης. Ομιλητής: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Τρίτη 7 Ιουνίου

Μέλλον (8-9μμ)

Ψηφιδωτό ΙΙ – 20 τρίλεπτα έργα για φλάουτο, άλτο σαξόφωνο, τρομπόνι, κρουστά (βιμπράφωνο / μαρίμπα), κοντραμπάσο. Συνθέτες: Χρήστος Αναστασίου, Μιχάλης Ανδριτσόπουλος, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ιωσήφ Βαλέτ, Σμάρω Γρηγοριάδου, Αθανάσιος Ζέρβας, Παναγιώτης Θεοδοσίου, Βασίλης Κίτσος, Θανάσης Κουμεντέρης, Γιώργος Κυριακάκης, Σπύρος Μάζης, Ναταλία Μαυράκη, Μιχάλης Μεσσήνης, Βασίλης Μπακόπουλος, Μάνος Παναγιωτάκης, Κώστας Παντελίδης, Φοίβος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σιωράς, Βασιλική Φιλιππαίου, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης. Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Τερζάκης. Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης.

Αφιερώματα Olivier Messiaen, 30 χρόνια από τον θάνατο του (9.15-10.15μμ)

Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου. Σολίστ: Ανδρέας Παπανικολάου βιολί, Κώστας Τζέκος κλαρινέτο, Άγγελος Λιακάκης βιολοντσέλο, Τίτος Γουβέλης πιάνο. Ομιλητής: Γιώργος Κουρουπός

Παρελθόν Έργα ιστορικών μελών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με θέμα το Αρχαίο Δράμα (10.30-11.30μμ)

Δ. Μητρόπουλος (Ηλέκτρα), Α. Ευαγγελάτος (Πέρσες), Κ. Παξινού (Οιδίπους Τύραννος), Θ. Αντωνίου (Ικέτιδες), Γ. Κουρουπός (Λυσιστράτη), Δ. Δραγατάκης (Αντιγόνη), Μ. Θεοδωράκης (Φοίνισσες), Γ. Σισιλιάνος (Μήδεια). Χορωδία Δήμου Αθηναίων Σολίστ: Αγγελική Καθαρίου μέτζο σοπράνο. Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής. Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Ομιλητής: Ιωσήφ Παπαδάτος

Στις 6 & 7 Ιουνίου, στις 8μμ, στην Πειραιώς 260 (Η).

 

 

«Εκκλησιάζουσες» ως λαϊκή οπερέτα

 

Το 2ο Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, μια συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αττικής –Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος– ανοίγει αυλαία με την εξαιρετικά αιχμηρή και άκρως επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες – Η λαϊκή οπερέτα, η οποία αποτελεί συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και της ΕΛΣ. Η επιτυχημένη παράσταση, σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, είναι μια κωμωδία εξαιρετικά αιχμηρή και άκρως επίκαιρη, όπου μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, επιχειρείται να αναδειχθεί τόσο η πολιτική όσο και η βαθιά ποιητική πλευρά του έργου: αυτό το ονειρικό, υπερβατικό στοιχείο που τόσο περίτεχνα μπλέκει ο Αριστοφάνης με την τρέλα που χαρακτηρίζει το κωμικό του σύμπαν…    

Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Ιωάννα Μαυρέα, Κώστας Μπουγιώτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώργος Στιβανάκης, Ελευθερία Παγκάλου, Πίνα Κούλογλου, Ματίλντα Τούμπουρου, Ελένη Νιωτάκη, Αριάδνη Δάρρα, Γιολάντα Σοφούλη. Ζωντανή μουσική: Δημήτρης Ανδρεάδης, Βάιος Πράπας, Γιώργος Ταμιωλάκης, Νίκος Κατσίκης, Λάμπρος Παπανικολάου.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, στις 7.30μμ, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 12.00, μέσω της ticket services.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet