Τζορτζ Όργουελ «Ό,τι μου κάνει κέφι», ανθολόγηση-επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης, μετάφραση: Οδυσσέας Πάππος, εκδόοσεις Μεταίχμιο, 2022

 

Λίγοι θυμούνται ότι ο Τζορτζ Όργουελ (Έρικ Μπλερ), είχε γράψει και για τα ελληνικά Δεκεμβριανά. Έγραφε τότε (από το 1943 έως το 1947) στο εβδομαδιαίο «Tribune», της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, σε μια στήλη που λεγόταν «As I Please», που έδωσε και τον τίτλο στο νέο βιβλίο που εκδόθηκε από το Μεταίχμιο, το «Ό,τι μου κάνει κέφι». Το βιβλίο αυτό είναι μια ανθολογία δοκιμίων του Όργουελ, με ανθολόγο τον Σταύρο Ζουμπουλάκη (που έγραψε και εκτενές επίμετρο). Η ανθολόγηση έγινε από το τετράτομο Collected Essays, που περιλαμβάνει το βασικό δοκιμιακό του έργο.

Στο δοκίμιό του για τα Δεκεμβριανά, ο Όργουελ συγκρίνει τη στάση των Βρετανών συντηρητικών στο θέμα των ρωσικών επεμβάσεων σε Πολωνία και Βαλτική όπου τηρούν καθαρά αντιρωσική στάση, με τη στάση που τηρούν απέναντι στην Ελλάδα, όπου εγκρίνουν τις βρετανικές επεμβάσεις. Λέει χαρακτηριστικά για έναν ομιλητή ότι έκανε το μαύρο άσπρο στην περίπτωση της Ελλάδας και το ακροατήριο δεν τον γιουχάισε καθώς δεν διέκρινε ότι «η επιβολή δωσίλογων κυβερνήσεων σε απρόθυμους λαούς είναι εξίσου ανεπιθύμητη, όποιος κι αν το κάνει».

Το δοκιμιακό έργο του Όργουελ είναι πολύ σπουδαίο και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι τον κατακλυσμό των μεταφράσεων του «1984» και της «Φάρμας των ζώων» που συνέπεσε με την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων του, ακολούθησαν και κάποιες εκδόσεις με το υπόλοιπο, οπωσδήποτε εξίσου σημαντικό και συναρπαστικό έργο του.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet