Κίκε Πεϊνάδο «Στα όπλα! Η ιστορία της Ράγιο Βαγιεκάνο», μετάφραση: Άνχελ Πέρεθ Γκονθάλεθ, οι εκδόσεις των συναδέλφων, 2022

 

«Η Εποχή» έχει αναφερθεί και άλλες φορές στη Ράγιο Βαγιεκάνο, την ποδοσφαιρική ομάδα της Μαδρίτης, μεταξύ άλλων και όταν οι φίλαθλοί της σήκωναν στις εξέδρες πανό για τον Παύλο Φύσσα. Έρχεται τώρα αυτό το σύντομο βιβλίο του δημοσιογράφου Κίκε Πεϊνάδο, συγγραφέα μεταξύ άλλων του βιβλίου «Αριστεροί ποδοσφαιριστές: ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την πολιτική», να αποτυπώσει όλη την ιδιαίτερη ιστορία αυτού του ποδοσφαιρικού συλλόγου.

«Η Ράγιο είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Α’ Εθνική που μπορεί (και πρέπει) κανείς να τον ταυτίσει με την πολιτική αριστερά», λέει ο συγγραφέας για την ομάδα της εργατογειτονιάς της Μαδρίτης. Ο Πεϊνάδο κάνει μια ιστορική αναδρομή στην περιοχή της Βαγιέκας, αυτή τη «δεξαμενή επαναστατικότητας εδώ και αιώνες και προπύργιο της εγχώριας αριστεράς» (τη γειτονιά που γεννήθηκε ο Πάμπλο Ιγλέσιας, παρεμπιπτόντως), και στη σύνδεσή της με την ποδοσφαιρική ομάδα της και το πολιτικοκοινωνικό φορτίο που αυτή κουβαλάει (δεν διστάζει όμως να αποτυπώσει τα προβλήματα με προέδρους και ιδιοκτήτες αυτής της ομάδας που «αντιπροσωπεύει το επαναστατικό πνεύμα σε κάτι τόσο λίγο επαναστατικό όπως είναι το ποδόσφαιρο»).

Με τη ζωντανή του αφήγηση, μιλάει για τον κόσμο της, για την πολιτική παρέμβαση των οπαδών της, για τη σχέση (και συχνά προκατάληψη) της Αριστεράς για το ποδόσφαιρο, για τα σύμβολα και τα συνθήματα («Περηφάνια της εργατικής τάξης») της ομάδας που θα είναι πάντα, λέει, «σύμβολο του αγώνα ενάντια στην εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet