Την πρακτική που εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, φαίνεται ότι ζήλεψε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ακολουθεί πιστά τον δρόμο της εκχώρησης της διαχείρισης δημόσιων χώρων σε ιδιώτες-δωρητές αρχής γενομένης από το Πεδίο του Άρεως.
Η διοίκηση Πατούλη παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση της Δύναμης Ζωής ολοκληρωμένη μελέτη και τεύχη δημοπράτησης για την επισκευή και συντήρηση για τρία χρόνια όλων των υποδομών του πάρκου. Είχε μάλιστα δεσμευτεί το σχετικό ποσό (5 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό του 2019. Η δημοπράτηση, όμως, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά αντιθέτως η διοίκηση Πατούλη πρωτοστατεί αρνητικά, επιλέγοντας αντί να διεκδικήσει από την πολιτικά ομογάλακτη κυβέρνηση, πόρους και προσωπικό για την τραγικά υποστελεχωμένη Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών, να στρέφεται προς δωρεές και λογικές ιδιωτικοποίησης δημόσιων χώρων και αγαθών!

Συγκεκριμένα, στον σχεδιασμό της διοίκησης Πατούλη προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης στο Πεδίο του Άρεως να γίνουν με δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, μέσω της εταιρείας «ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.». Η δωρεά αυτή, ύψους 373.241,59 ευρώ, θα δοθεί εντός 6 μηνών για την αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων και μαρμάρων, τη δενδροφύτευση στο Άλσος Οικονομίδη, την αποκατάσταση της υδάτινης διαδρομής και την εγκατάσταση υποδομής για την παροχή δωρεάν internet  εντός του άλσους. Το εντυπωσιακό είναι ότι η διοίκηση Πατούλη αποδέχεται τον όρο οι τεχνικές προδιαγραφές να τεθούν από τον δωρητή, δηλαδή από το ίδρυμα Ωνάση. Ουσιαστικά η Περιφέρεια Αττικής απεμπολεί δικαιώματα που έχει όσον αφορά τη διαμόρφωση του χώρου, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπουν την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης.

Η  Δύναμη Ζωής αντιτάσσεται στους σχεδιασμούς Πατούλη και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη σε επεμβάσεις στον Πεδίο του Άρεως χωρίς τον έλεγχο και την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Δασών. Όπως αναφέρει  σε ανακοίνωσή της «πέρα από το γεγονός ότι δεν υφίσταται έλεγχος των προδιαγραφών και της ποιότητας των επεμβάσεων, προκύπτει και σαφής κίνδυνος για την οικολογική ισορροπία του πάρκου από την προώθηση εκτεταμένων φυτοτεχνικών εργασιών χωρίς την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας. Προς επίρρωση του κινδύνου αυτού, υπάρχει το προηγούμενο με τη βάναυση ανάλογη επέμβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τέτοιου είδους βλαπτική παρέμβαση δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μεγάλο, ζωτικής σημασίας Πάρκο της πρωτεύουσας».

Έντονες αντιδράσεις στους σχεδιασμούς της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής εκφράστηκαν στην κινητοποίηση για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο άγαλμα της Αθηνάς. Το παρών έδωσαν κάτοικοι και μέλη συλλογικοτήτων, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη. Ο Θοδωρής Κοκκινάκης, από την κίνηση «Επιμένουμε Πεδίο. Άρεως», στην ομιλία του τόνισε ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας σε «φίλους» ιδιώτες αποτελεί απαρχή της ιδιωτικοποίησης του χώρου και κάλεσε σε αγώνα για την αποτροπή μια τέτοιας εξέλιξης, ώστε το Πεδίο του Άρεως να παραμείνει δημόσιος ζωτικός χώρος που να επιτελεί το σκοπό του ως ένα κομμάτι φύσης μέσα στο άστυ. Ένας χώρος που οι επισκέπτες, τα ζώα και τα φυτά του πάρκου να συνυπάρχουν.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet