Ανακοίνωση εξέδωσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τις δασικές πυρκαγιές και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, πάρκα, άλση, καθώς και σε όλες τις περιοχές Natura, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών από τα αρμόδια υπουργεία, το φετινό καλοκαίρι. Όπως τονίζεται:

«Από το ξεκίνημα της χρονιάς και μέσα στην άνοιξη, σημειώθηκε στη χώρα μας μία εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων δασικών πυρκαγιών, της τάξης του 750% (στοιχεία μέχρι μέσα Απριλίου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές EFFIS). Χαρακτηριστικό των συνθηκών της φετινής άνοιξης ήταν ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα του Απριλίου ξέσπασαν περισσότερες από 400 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις της χώρας. Έχει παρατηρηθεί δηλαδή ήδη μία μεγάλη έξαρση, που σημειώθηκε εξαιρετικά νωρίς και δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την αντιπυρική περίοδο που έρχεται.

Παράλληλα όμως προκαλεί ανησυχία και το γεγονός ότι, ως νέο νομοθετικό εργαλείο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είδαμε να συμπεριλαμβάνεται στον πρόσφατο Νόμο 4926 (άρθρο 129), η πρόβλεψη για τη δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, πάρκα, άλση, καθώς και σε όλες τις περιοχές Natura, ήδη από το επίπεδο 3 (της πενταβάθμιας κλίμακας) του σχετικού δείκτη επικινδυνότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλές περιοχές της χώρας, το επίπεδο επικινδυνότητας 3 καταγράφεται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου και, ως εκ τούτου, θα εξαιρέσει σημαντικό μέρος της επικράτειας από τη δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων αναψυχής για μεγάλες ομάδες πολιτών, όπως ορειβάτες, πεζοπόροι, τουρίστες κ.λπ., κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε τέτοια μέτρα, «τύπου Σαγκάης», που λαμβάνονται με το πρόσχημα της πυρασφάλειας. Πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στη φύση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών και διασφαλίζει τα κοινωνικά κεκτημένα στην προστασία του περιβάλλοντος (…)

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουμε το κείμενο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προστατέψει αποτελεσματικά τα δασικά οικοσυστήματα και τον δασικό πλούτο της χώρας, να λάβει ουσιαστικά μέτρα, τόσο στον τομέα της καταστολής όσο και στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, μαζί με τους πολίτες και όχι εξαιρώντας τους

 

Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet