Αν στην άσκηση πολιτικής υπάρχει ένα μικρό ή μεγάλο ποσοστό ρίσκου, η κουρδικής καταγωγής βουλεύτρια του σουηδικού κοινοβουλίου, Αμινέ Κακαμπάβε, αυτή την εβδομάδα «έπαιξε τα ρέστα της». Έφερε στη δημοσιότητα, όσο πιο δυναμικά μπορούσε, ένα θέμα το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με τις πολιτικές της θέσεις, αλλά και με την ίδια τη ζωή της.

Το όνομά της βρίσκεται στον κατάλογο, μαζί με άλλα 33 άτομα, τα οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ζητά να σταλούν στην Τουρκία κατηγορώντας τα είτε σαν τρομοκράτες που συνεργάζονται με το ΡΚΚ, είτε σαν μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει ο Ερντογάν, προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

Το θράσος του Ερντογάν

 

Η Αμινέ Κακαμπάβε, βέβαια, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Τουρκία. Είναι κουρδικής καταγωγής, γεννήθηκε σε χωριό του Ιράν, σε ημερομηνία που ούτε η ίδια δεν μπορεί να προσδιορίσει, και ζει στη Σουηδία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, τόσο το πολιτικό θράσος και η αμετροέπεια του Ερντογάν, όσο και η μυστική διπλωματία, φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την τήρηση των κανόνων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τυπικός λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ, πάλι στη Σουηδία, ήταν η μήνυση που κατέθεσε ερωμένη του για βιασμό, ισχυριζόμενη ότι κατά τη διάρκεια συνουσίας, έσπασε το προφυλακτικό και, ενώ αυτή του το ζήτησε, ο ίδιος δεν σταμάτησε. Η μήνυση κατά του Ασάνζ αργότερα απεσύρθη, αλλά ο Γολγοθάς που ανεβαίνει ο ίδιος, δείχνει να οδηγεί στη σταύρωση.

 

Στις εκλογές του 2019 η Κακαμπάβε εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του «Αριστερού Κόμματος» της χώρας, αλλά γρήγορα οδηγήθηκε στην έξοδο από την κοινοβουλευτική του ομάδα, καθώς η επιμονή της στον αγώνα κατά των «εγκλημάτων τιμής» τάρασσε τις σχέσεις του κόμματος με τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους που ζουν στη χώρα. Ως ανεξάρτητη, πλέον, διαπραγματεύτηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που σχημάτισαν, μετά την κυβερνητική κρίση που δημιουργήθηκε πέρυσι.

Ανάλογη κρίση δημιουργήθηκε προ ημερών, όταν βουλευτές της συντηρητικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Δικαιοσύνης, επειδή «κατά τη διάρκεια της θητείας του η εγκληματικότητα στη χώρα πήρε μεγάλες διαστάσεις και ο ίδιος δείχνει να αδυνατεί να λάβει ριζικά μέτρα». Οι συντηρητικοί θεωρούν ότι ριζικά μέτρα είναι η αύξηση των ποινών και η αλλαγή του καθεστώτος επανένταξης στην κοινωνία ατόμων που διαπράττουν παράνομες πράξεις. Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, υποστήριξε τον υπουργό της και δήλωσε ότι σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής, θα παραιτηθεί η κυβέρνηση, μόλις 3 μήνες πριν από τις εκλογές, που γίνονται στη Σουηδία πάντα την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, κάθε 4 χρόνια. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών των κομμάτων απέναντι στο θέμα αυτό ήταν απολύτως ισόρροπες και η ψήφος που θα έγερνε την παλάντζα, από τη μία ή την άλλη πλευρά, ήταν αυτή της ανεξάρτητης Αμινέ Κακαμπάβε.

 

Γραπτές συμφωνίες

 

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι διαπραγματεύσεις της Κακαμπάβε με την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, πριν από την ψηφοφορία που έγινε την περασμένη Τρίτη, είναι πρωτόγνωρες για τα σουηδικά δεδομένα. Η Κακαμπάβε απαιτούσε την ανοικτή στήριξη των δικαιωμάτων των Κούρδων, ειδικά αυτών που ζουν στην Τουρκία, καθώς και της οργάνωσης YPG, η οποία δρα στη βόρεια Συρία και υποστηρίχθηκε και από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχουν γραπτές συμφωνίες μεταξύ της Κακαμπάβε και του γραμματέα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Τουμπίας Μπαουντίν, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…η αυτοδιοίκηση της Ροτζάβα είναι σημαντική για τη Μέση Ανατολή και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε (…) το πολιτικό κόμμα PYD» (σ.σ. πολιτικός άξονας του YPG) «παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτονομία και αποτελεί έναν νόμιμο συνομιλητή».

Η γραπτή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στα χέρια της «Εποχής», κλείνει με την παράγραφο: «Σημειώνουμε, επίσης, ότι το αδελφό κόμμα της Τουρκίας HDP, συνεχίζει να αγωνίζεται με δημοκρατικά μέσα, υποστηρίζουμε τον αγώνα του για τα δικαιώματα των Κούρδων και απαιτούμε την απελευθέρωση του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς».

Η Αμινέ Κακαμπάβε καταψήφισε, τελικά, την πρόταση μομφής κατά του σοσιαλδημοκράτη υπουργού. Ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η ίδια δεν θα είναι μέλος της Σουηδικής Βουλής. Η ταραχή που προκάλεσε, τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, όσο και στις διπλωματικές της σχέσεις, δεν αφήνουν περιθώρια για νέες συνεργασίες. Το ζητούμενο είναι ποιο αποτέλεσμα και τι συνέπειες θα έχουν οι απαιτήσεις του Ερντογάν, καθώς είναι επίσης βέβαιο ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet