Ολοκληρώθηκαν οι διαδικαστικές προετοιμασίες στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, την περασμένη Κυριακή, με την εκλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλου ως νέου γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής καθώς και την ανάδειξη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

 

H σύνθεση

 

Ο νέος γραμματέας είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, μηχανολόγος και ασχολείται με την πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια. «Αυτοδημιούργητος, που χαίρει εκτίμησης μέσα στην παράταξη και μπορεί να πετύχει πάρα πολλά», είπε γι αυτόν ο πρόεδρος του κόμματος. Η αναμενόμενη εκλογή του ήρθε μετά την πρωτιά του στο συνέδριο για την Κεντρική Επιτροπή. Συγκέντρωσε 281 ψήφους σε σύνολο 319, δηλαδή ποσοστό 88%. Αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της ΚΠΕ, δήλωσε: «Η παράταξη είναι μπροστά σε νέους αγώνες, που θα μας καταστήσουν πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων. Με ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα δίνει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Ανάμεσα στα νέα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, μετέχουν – εκτός των ex officio – 5 βουλευτές, 11 γυναίκες και πολλά στελέχη από τη νέα γενιά. Ως προς τους συσχετισμούς, εκτός του προέδρου και του νέου γραμματέα, οι 19 είναι αμιγώς «προεδρικοί» ενώ συμμετέχουν και τα ιστορικά στελέχη Κώστας Σκανδαλίδης και Πέτρος Ευθυμίου. Επίσης, μετέχουν 8 «παπανδρεϊκοί»: Γιώργος Παπανδρέου, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Έφη Χαλάτση, Πωλίνα Λάμψα, Τόνια Αντωνίου, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Οικονόμου και ο Απόστολος Πόντας (πρόεδρος ΕΔΕΜ με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου). Από την πλευρά Λοβέρδου είναι ο ίδιος και η Χαρά Κεφαλίδου, από τη ΔΗΜΑΡ οι Θανάσης Μαργαρίτης και  Γιάνναρος. Ο Κ. Χρυσόγονος, με προσωπική σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, εκπροσωπεί τη λεγόμενη διεύρυνση.

 

Συσχετισμοί δυνάμεων και επιφυλάξεις

 

Σημειώνεται ότι δεν κατατέθηκαν άλλες υποψηφιότητες εκτός της πρότασης του Νίκου Ανδρουλάκη, τόσο για τη θέση του γραμματέα της ΚΠΕ όσο και για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου.  Ωστόσο, παλιά και έμπειρα στελέχη του κόμματος επισημαίνουν το γεγονός ότι το πολιτικό πλαίσιο που συνοδεύει τις ενωτικές επιλογές του προέδρου εξακολουθεί να παραμένει «επιμελώς ασαφές». Με αυτές, ο νέος πρόεδρος επιδιώκει τη διάχυση της ευθύνης σε όλες τις φυλές του ΠΑΣΟΚ. Όλοι βεβαίως τις αποδέχονται ως «ανοχή» προς τον πρόεδρο προκειμένου να μην χαλάσει η εικόνα ενότητας του κόμματος. Οι όποιες αμφισβητήσεις κρατούνται χαμηλά και εν αναμονή της εκλογικής επίδοσης του κόμματος στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε, και εκτός απροόπτου, τα σπαθιά θα μείνουν στα θηκάρια τους. Επισημαίνουν επίσης, ότι το κλίμα στις οργανώσεις δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό καθώς υπάρχει αδυναμία συγκρότησης σε σώμα των νέων νομαρχιακών επιτροπών. Παρατηρούνται προσωπικές στρατηγικές των στελεχών, παραγοντισμοί και διαγκωνισμοί για τις ηγετικές θέσεις στα όργανα αυτά. Τα φαινόμενα αυτά εντείνονται από την προσπάθεια πολλών είτε να κερδίσουν την εύνοια της νέας ηγεσίας είτε να εξασφαλίσουν μια θέση στα βουλευτικά ψηφοδέλτια, οργανώνοντας ομάδες προσωπικής στήριξης. Αυτός ο πονοκέφαλος φαίνεται πως θα αποτελέσει και την πρώτη δοκιμασία του προέδρου και του νέου γραμματέα του κόμματος.  

 

Ψηλά οι τόνοι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

 

Κατά τα λοιπά, την τελευταία εβδομάδα έχουν ανέβει οι τόνοι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν την πρώτη αφορμή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλά για «γενίτσαρους» και να κατηγορεί τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, ως πρώην γραμματείς και εξ αυτού συνυπεύθυνους, για την οικονομική κατρακύλα και τα δυσβάσταχτα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Τα δυο στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, απάντησαν σε υψηλούς τόνους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι, αφενός, δεν είχαν αρμοδιότητα επί των οικονομικών του κόμματος και, αφετέρου, ότι ποτέ δεν κλήθηκαν από τις δικαστικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις, όπως συνέβη με τους προέδρους, τους γενικούς και τους οικονομικούς διευθυντές του ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη αφορμή ήρθε με την επαναφορά στο προσκήνιο της υπόθεσης NOVARTIS. Η αποκάλυψη πως επίσημο έγγραφο του FBI έχει παραποιηθεί στη μετάφραση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Εξωτερικών, προκειμένου να εξαφανιστούν οι ονομαστικές αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Πατούλης, έχει φέρει σε δεινή θέση εκείνους που στηρίζουν το αφήγημα της δήθεν σκευωρίας. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε έρευνα για την αλλοίωση του συγκεκριμένου εγγράφου. Για σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο και πρακτικές μαφίας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ,  με το υπ. Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι το έγγραφο δεν υπάρχει στις υπηρεσίες του και να ρίχνει την ευθύνη στη μεταφράστρια. Στην αμήχανη σιωπή της κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί και το αμήχανο σχόλιο του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με το οποίο υιοθετεί τις θέσεις Λοβέρδου, ζητάει εξηγήσεις από το υπ. Εξωτερικών και υποστηρίζει ότι «έχει ήδη από διετίας κατατεθεί και αξιολογηθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, στην ακριβή του μορφή, κανονικά μεταφρασμένο, χωρίς να παραλείπεται τίποτα».  Στο ίδιο μήκος κύματος και η σχετική αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: «Δεν θα επιτρέψω σε παρακρατικούς μηχανισμούς να κρατούν σε ομηρία το κόμμα» τόνισε, αλλά συμπεριέλαβε τον Ανδρέα Λοβέρδο στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο…

Εάν τα παραπάνω προκαλούν αμηχανία και πονοκέφαλο στη Χαριλάου Τρικούπη, σύγχυση και προβληματισμό προκαλεί η εικόνα στη βάση του  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πολύ περισσότερο στην κοινωνία, το γεγονός ότι τα δημοσκοπικά νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα, καθώς η πτωτική τάση – κάτω και από το 12% - καταγράφεται πλέον σε όλες τις έρευνες.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet