Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα
Στο σπουδαίο αυτό μουσικό αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του Απόστολου Καλδάρα, ο Γιώργος Νταλάρας θα αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλο του, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια-σταθμούς. Ο Γιώργος Νταλάρας, έφηβος σχεδόν, είχε την τύχη να ερμηνεύσει τα μεγάλα κλασικά λαϊκά τραγούδια που του εμπιστεύτηκε στο ξεκίνημα της καριέρας του και βέβαια τα κορυφαία έργα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός», τα οποία θα ακουστούν στο πρώτο μέρος της συναυλίας. Η «Μικρά Ασία» σε στίχους του Πυθαγόρα και ο «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου θα παρουσιαστούν με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, της σύγχρονης ορχήστρας που είναι κατ’ εικόνα της εμβληματικής Εστουδιαντίνας της Σμύρνης, τιμώντας με αυτά τα τραγούδια την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένας ολόκληρος κόσμος έζησε, ονειρεύτηκε, έκλαψε, χάρηκε, με αυτά τα τραγούδια που έγιναν βίωμα της ζωής του. θα συμμετέχει επίσης η κορυφαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, που έχει αγαπήσει και στηρίξει με τη φωνή της τα τραγούδια του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. Μαζί τους και οι εξαιρετικοί ερμηνευτές Ασπασία Στρατηγού και Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Το Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Πολιτισμός στις γειτονιές
Οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτισμός στις γειτονιές» του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουν μια ξεχωριστή συναυλία με τη συμμετοχή της Διαπολιτισμικής Χορωδίας της ΕΛΣ.
Η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ιδρύθηκε το 2016 και συνεχίζει μέχρι σήμερα το μουσικό της ταξίδι. Κατά τη διαδρομή της έχει φιλοξενήσει μέλη από την Ουκρανία, το Καμερούν, τη Σλοβακία, την Τανζανία, τη Νέα Γουινέα, τη Συρία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, το Ιράκ, την Κένυα και την Ελλάδα. Έως τώρα έχει πραγματοποιήσει πληθώρα συναυλιών και συνεργασιών εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και εργαστήρια σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Φέτος η μουσική διεύθυνση της Χορωδίας ήταν της διακεκριμένης τραγουδίστριας Άννας Λινάρδου. Η Χορωδία θα παρουσιάσει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από τη Συρία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Κάτω Ιταλία, την Αγγλία, την Αμερική και την Ελλάδα, με τη συνοδεία των μουσικών Mohammed Alabdali (κρουστά), Μάρθας Παπαδόγιαννη-Κουραντή (βιολοντσέλο) και Σοφίας Ζαφειρίου (βιολί). Μαέστρος χορωδίας: Άννα Λινάρδου. Πιάνο: Δήμητρα Κοκκινοπούλου.
Την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 8μμ, στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, με ελεύθερη είσοδο.
Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu
Ο νορβηγός μάστερ της τζαζ, Jan Garbarek, έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, για να υφάνει, με την ανυπέρβλητα εκστατική μουσική του, το σκανδιναβικό πάθος με τη μεσογειακή εξωστρέφεια. Σε μια μίξη παλαιότερου και νεότερου υλικού, θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα πρόγραμμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ξαναπαιχτεί στη χώρα μας.
Ο Jan Garbarek με την μπάντα του εγγυώνται μια εξαιρετική συναυλιακή εμπειρία γεμάτη συγκινήσεις, ό,τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την τέχνη στην ευγενέστερη εκδοχή της.
Ο Garbarek κινείται διαρκώς και κινείται με πολλούς τρόπους: Bill Frisell, Keith Jarrett, Agnes Buen Garnås, Zakir Hussain, Anouar Brahem, Hilliard Ensemble, Ελένη Καραΐνδρου είναι μερικές από τις συνεργασίες του. Η μόνη σταθερά του είναι το καλλιτεχνικό του «σπίτι», το Jan Garbarek Group: ο Γερμανός Rainer Brüninghaus στο πιάνο, ο μπασίστας από τη Βραζιλία Yuri Daniel και ο εντυπωσιακός μάγος των κρουστών από την Ινδία, ένας από τους πιο καινοτόμους και πρωτοποριακούς κρουστούς στον κόσμο, ο μάστερ ντράμερ Trilok Gurtu. Είναι για αυτόν ένα είδος οικογένειας, μια ένωση πιστών συντρόφων, που κανείς δεν πρέπει να αργοπορεί και όταν όλη η ενέργεια επικεντρώνεται στα βασικά, μόνο τότε δημιουργείται ο χώρος για να αναδειχθεί ο ήχος του σαξόφωνου του Garbarek.
«Μετέτρεψε το σαξόφωνο σ’ ένα αρχέγονο πνευστό που πατάει στην ελληνική γη και αγκαλιάζει τα Βαλκάνια», δήλωσε η Ελένη Καραΐνδρου, λίγο μετά την συνεργασία τους.
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου
Είναι ένας αγαπημένος καλοκαιρινός θεσμός, με τη μουσική να γίνεται η αφορμή για να ξανασυναντηθούμε στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με γνωστά σύνολα και καλλιτέχνες, αλλά και με ανερχόμενους μουσικούς. Θα είναι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που θα παρουσιάσει την Πρώτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven υπό τη νεαρή αρχιμουσικό Κάτια Μολφέση, και το Σύνολο κρουστών Τύπανα (Δημήτρης Δεσύλλας, Ανδρέας Φαρμάκης, Νίκος Μεταλληνός, Μάριος Μουζακίτης, Μπάμπης Ταλιαδούρος, Δημήτρης Αργυρόπουλος), το οποίο έχει επιλέξει για το πρόγραμμά του το εμβληματικό έργο «Drumming»του Στιβ Ράιχ. Στη σκηνή του Κήπου θα ανέβουν επίσης η Χριστίνα Ψύχα με την μπάντα της και ο Γιάννης Λουκάτος και οι Hot Club de Grèce, που ξεχώρισαν στις φετινές Ανοιχτές Πλατφόρμες, τις φυσικές και διαδικτυακές ακροάσεις του Μεγάρου, μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του κύκλου Γέφυρες, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 8μμ, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο.
Για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την περασμένη Τρίτη, 14/6, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Αφορμή ήταν η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, από το ομότιτλο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, που διαγράφει έναν σημαντικό κύκλο προβολών σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, σαν το Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, η Μιμή Ντενίση είχε φτάσει μόλις το προηγούμενο βράδυ από τις Βρυξέλλες ειδικά γι’ αυτή την εκδήλωση και, πιο συγκεκριμένα, για έναν «live» διάλογο της με την ιστορικό Ιωάννα Πετροπούλου. Στο περιθώριο των ομιλιών, προβλήθηκαν και μερικά αποσπάσματα από την ταινία, η οποία συνεχίζει να προβάλλεται σ’ όλους τους θερινούς κινηματογράφους. Η Ντενίση είναι η μόνη ηθοποιός που κυρίως γράφει η ίδια τα έργα της με τεράστια επιτυχία και που για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή, για τα εγχώρια δεδομένα. Κι αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι, όχι απ’ την εκδήλωση, αλλά απ' την κινηματογραφική «Σμύρνη μου αγαπημένη», αυτό θα ήταν κατά πρώτον, η διάθεση της Ντενίση ν’ ασχοληθεί αντικειμενικά με την ιστορική αλήθεια και, κατά δεύτερον, η άκρως ουμανιστική αφηγηματική της προσέγγιση να συνδέσει τους πρόσφυγες της Σμύρνης του '22 με τους σημερινούς πρόσφυγες στη Μυτιλήνη του 21ου αιώνα. Ίσως γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον άνθρωπο να είναι πάντα στο επίκεντρο ως φυσικός πρωταγωνιστής της.