Την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει περίπατο για το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της Μάχης της Αθήνας, γνωστής ως Δεκεμβριανά. Χώρος συνάντησης η είσοδος του Ωδείου Αθηνών επί της οδού Ρηγίλλης.
Ο συγκεκριμένος ιστορικός περίπατος (δείτε πληροφορίες για τους υπόλοιπους εδώ: www.athenshistorywalks.com/) δίνει απάντηση στο κεντρικό ερώτημα για το ποιοι πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, προκαλώντας την έναρξη των Δεκεμβριανών. Μέσα από τις μαρτυρίες Αμερικανών, Βρετανών και Ελλήνων, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και αντιστασιακών, που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, εξετάζονται αναλυτικά οι εξελίξεις εκείνου του κυριακάτικου πρωινού στο κέντρο της πόλης, που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αναλυτικά οι στάσεις:
1. Οι πρώτοι νεκροί της ημέρας. Τι έγινε έξω από το σπίτι (Β. Σοφίας 14) του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, όπως το περιγράφει ο υπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος;
2. «Ήταν η πιο αποκρουστική σκηνή που έχω δει ποτέ». Πώς είδε την έναρξη των πυροβολισμών στην πλατεία Συντάγματος ένας βρετανός αντισυνταγματάρχης από το καφενείο του Γιαννάκη (Πανεπιστημίου 2);
3. Φωτογραφίζοντας για το αμερικανικό περιοδικό LIFE. Ο φωτορεπόρτερ Ντμίτρι Κέσσελ περιγράφει όσα είδε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.
4. Ένας Χίτης με αυτόματο Σμάισερ στα χέρια, στο παράθυρο των Παλαιών Ανακτόρων (σημερινή Βουλή των Ελλήνων). Η μαρτυρία του Νίκου Φαρμάκη.
5. «Ξαπλώστε όλοι κάτω». Ο ΕΛΑΣίτης Θωμάς Κουγιαγκάς μεταξύ των διαδηλωτών στην κεφαλή του συλλαλητηρίου.
6. Ένας ανθυπολοχαγός του αμερικανικού στρατού παρακολουθεί έκπληκτος όσα συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».
Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από τις μάχες των Δεκεμβριανών στον κήπο του Ζαππείου.
Κλείστε τη θέση σας εδώ: www.athenshistorywalks.com/store/19jun2022
Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο info@athenshistorywalks.com και θα ενημερωθούν σχετικά με τη συμμετοχή τους.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet