Η γειτονική μας Ιταλία δεν παύει να μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις και ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Την Κυριακή 12 Ιούνη, σε 971 δήμους της Ιταλίας πραγματοποιήθηκαν δημοτικές εκλογές που είδαν το Δημοκρατικό Κόμμα μπροστά με μια πλειοψηφία 17,2%, με τους Αδελφούς της Ιταλίας να ακολουθούν με 10,3%, Λέγκα 6,7% και Forza Italia 4,6%. Όμως η δεξιά κέρδισε στον πρώτο γύρο τρεις μεγάλους δήμους (Γένοβα, Παλέρμο, Άκουιλα), ενώ η κεντροαριστερά δύο (Τάραντο και Πάντοβα).
Οι μεγάλοι ηττημένοι
Τρεις ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών. Η Λέγκα του Σαλβίνι, που έμεινε πολύ πίσω από τους φασίστες Αδελφούς της Ιταλίας, που έχουν πλέον την πρωτοκαθεδρία στον δεξιό συνασπισμό, η Forza Italia, η οποία, όμως, εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις τα τελευταία χρόνια και το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο υπέστη πραγματική πανωλεθρία, ειδικά όπου συμμετείχε μόνο του στις εκλογές. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές οι ψηφοφόροι του Κινήματος 5 Αστέρων δεν συγχώρησαν τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ντράγκι, μια κυβέρνηση που δημιουργήθηκε κυρίως για να εξοβελίσει τους 5 Αστέρες από τη διακυβέρνηση της χώρας. Επίσης, το Κίνημα είχε ανέκαθεν ελάχιστη επαφή με τους δήμους, άργησε πολύ να προετοιμαστεί για τις εκλογές και σχεδόν σε όλες τις πόλεις συνεργάστηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα για την εκλογή του δημάρχου.
Η μεγάλη ήττα των 5 Αστέρων αλλάζει το τοπίο των πολιτικών συμμαχιών και η λεγόμενη κοκκινοκίτρινη συμμαχία Δημοκρατικού Κόμματος-Κινήματος 5 Αστέρων μοιάζει πλέον πολύ επισφαλής, ενώ λείπει μόνο ένας χρόνος για τις επόμενες εθνικές εκλογές, αν, βέβαια, δεν γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως συμβαίνει συχνά στην Ιταλία. Εντός του Δημοκρατικού Κόμματος υπάρχουν πολλές φωνές που θέλουν να δώσουν τέλος στη συμμαχία με το κίνημα 5 Αστέρων και λέγεται ότι προσπαθούν να κατευθύνουν το κόμμα προς το «κέντρο». Λογικό είναι να αναρωτηθεί κανείς προς ποιο κέντρο, από τη στιγμή που το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα ανήκει περισσότερο στο κέντρο, παρά στην αριστερά. Με τον ανεκδιήγητο Ρέντσι, ίσως, ο οποίος, με το κόμμα του Italia Viva, στις δημοτικές εκλογές στήριξε στη Γένοβα τον υποψήφιο δήμαρχο του δεξιού συνασπισμού και στο Παλέρμο τον ακροδεξιό υποψήφιο των Αδελφών της Ιταλίας.
Πολλά εκλογικά παρατράγουδα στο Παλέρμο, με δύο υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους (Forza Italia και Αδελφοί της Ιταλίας) να έχουν συλληφθεί λίγο πριν τις εκλογές λόγω συμφωνιών με την Cosa Nostra. Επίσης, πολλά εκλογικά τμήματα άργησαν πολύ να ανοίξουν, λόγω έλλειψης προέδρων των εφορευτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να επιστρέφουν δυσαρεστημένοι στο σπίτι.
Δημοψήφισμα για τη δικαιόσυνη
Η 12η Ιούνη δεν ήταν μόνο μέρα δημοτικών εκλογών, αλλά και μέρα δημοψηφίσματος με θέμα τη δικαιοσύνη, ενός δημοψηφίσματος που είχε προταθεί από τη Λέγκα και το Κόμμα των Ριζοσπαστών, χωρίς όμως να έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενες υπογραφές πολιτών. Ορισμένα από τα ερωτήματα που έθετε το δημοψήφισμα πρόκειται να επιλυθούν με τον πολυσυζητημένο νόμο Καρτάμπια, αλλά, παρότι τα προβλήματα της ιταλικής δικαιοσύνης είναι όντως πολύ μεγάλα, κυρίως στις καθυστερήσεις των δικών, η δεξιά ενδιαφερόταν πάνω απ’ όλα να ικανοποιήσει τις εκδικητικές της διαθέσεις έναντι των δικαστών και, πάνω απ’ όλα, να καταργήσει τον νόμο Σεβερίνο, που ασχολείται με την πρόληψη της διαφθοράς και της παρανομίας στη δημόσια διοίκηση.
Το μόνιμο πρόβλημα της Ιταλίας, η αποχή, δεν έλειψε και από τις δύο αυτές εκλογικές διαδικασίες. Στις δημοτικές εκλογές υπήρξε προσέλευση περίπου 54,7%, έναντι 60% στις προηγούμενες εκλογές, αλλά το δημοψήφισμα απέτυχε πλήρως, με προσέλευση μόνο του 20%. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων δεν κατανόησε τα ερωτήματα, εφόσον δεν ήταν καν λαϊκά αιτήματα, ενώ η αριστεροί πολίτες αγνόησαν παντελώς το δημοψήφισμα ως προερχόμενο από τη δεξιά.
Τα απτά προβλήματα
Οι ιταλοί πολίτες μάλλον δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις εκλογικές διαδικασίες, όσο για τη διαβίωσή τους που δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Η ακρίβεια, η επισφάλεια, η ανεργία είναι πολύ πιο απτά προβλήματα για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χορηγήσει στους πολίτες με εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ ένα μπόνους 200 ευρώ τον Ιούλιο. Η είδηση αυτή προκάλεσε την οργή των συνδικάτων και ο γραμματέας της Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι επιτέθηκε στην κυβέρνηση ζητώντας υπέρβαση της επισφάλειας, αυξήσεις μισθών και συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος του πληθωρισμού (6,9% τον Μάιο), και μεγαλύτερη φορολόγηση των προσόδων.
Ο Μάριο Ντράγκι επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ για να κλείσει συμφωνία παροχής φυσικού αερίου, που θα προέρχεται από τον «αγωγό της ειρήνης» Ισραήλ – Αιγύπτου, θα μεταφέρεται με πλοία και στη συνέχεια θα υγροποιείται.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μειώνει την παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία κατά 15%.
Με τη φτώχεια να χτυπάει την πόρτα πολλών ιταλικών οικογενειών, αλλάζει και η αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60,7% των ερωτηθέντων, στην ερώτηση «ακόμη και αν υπάρξει φόβος να υποκύψει η Ουκρανία είστε αντίθετοι με την αποστολή όπλων», απάντησε «ναι».
Την 21η Ιούνη ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα ενημερώσει τη Γερουσία για το ζήτημα της Ουκρανίας. Το Κίνημα 5 Αστέρων εμφανίζεται έτοιμο να αρνηθεί την αποστολή περαιτέρω οπλισμού στην Ουκρανία, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο. Η συνεδρίαση, πάντως, προβλέπεται ενδιαφέρουσα.
Φακέλωμα της διαφορετικής άποψης
Την τελευταία εβδομάδα τη συζήτηση στα μέσα μαζικής επικοινωνίας μονοπώλησε ένα πρωτοφανές γεγονός. Η εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα τις φωτογραφίες 9 ατόμων, μπλόγκερ, πολιτικών, δημοσιογράφων, του γνωστού καθηγητή Ορσίνι, με τον τίτλο «Το δίκτυο του Πούτιν στην Ιταλία: να ποιοι είναι οι influencer που κάνουν προπαγάνδα υπέρ της Μόσχας».
Το γεγονός προκάλεσε την αγανάκτηση μεγάλης μερίδας πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών, γενικά δημοκρατικών ανθρώπων.
Η εξήγηση της εφημερίδας ήταν ότι η Επιτροπή του Κοινοβουλίου για την ασφάλεια της Δημοκρατίας (Copasir) ανέθεσε την έρευνα στις μυστικές υπηρεσίες. Η αλήθεια είναι ότι καθήκον της επιτροπής είναι να ελέγχει τις μυστικές υπηρεσίες, πράγμα επιβεβλημένο με δεδομένο το αμαρτωλό παρελθόν τους, και όχι να τους αναθέτει έρευνες που έχουν ως αντικείμενο πρόσωπα που εκφράζουν γνώμες μη σύμφωνες με την πολιτική της κυβέρνησης. Η Λουτσιάνα Καστελίνα, ο διευθυντής της εφημερίδας Il fatto Quotidiano, ο καθηγητής Αλεσάντρο Ορσίνι (που η φωτογραφία του κοσμεί την πρώτη σελίδα της Corriere della Sera, ο Λούτσιο Καράτσολο, διευθυντής του γεωπολιτικού περιοδικού Limes και πολλοί άλλοι χαρακτήρισαν το γεγονός σκάνδαλο. Οι μυστικές υπηρεσίες αρνούνται το «φακέλωμα» της διαφορετικής άποψης και ακόμη περισσότερο το αρνούνται από την πλευρά της επιτροπής. Ο Αντόλφο Ούρσο, γερουσιαστής των Αδελφών της Ιταλίας και πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι «πρόκειται για ένα έγγραφο που παρήχθη σε ένα διυπουργικό τραπέζι που υπάρχει από το 2019. Είναι αδιανόητο θεσμοί αυτού του είδους να δημιουργούν λίστες προγραφών». Απλά, «έχει υλοποιηθεί από ανοιχτές πηγές για τη μεθοδολογία των fake news και δεν υπάρχει καμία λίστα προγραφών».
Βρισκόμαστε, όπως φαίνεται, στην εποχή του «υπουργείου Αλήθειας», όπου παρακολουθείται η διαφορετική σκέψη και άποψη. Ας μην απορούμε που οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας βρίσκονται πάλι πρώτοι στην πρόθεση ψήφου, σε δημοσκόπηση της εταιρείας SWG της 14ης Ιούνη, με 22,8% και το Δημοκρατικό Κόμμα δεύτερο με 21,2%. Μήπως, τελικά, πρόκειται για την εποχή των τεράτων;