Ι. Εν αρχή οι δημοσιογράφοι, που ερεύνησαν, κοπίασαν, εκτέθηκαν σε κινδύνους, για να αναδείξουν το μέγεθος και τους υπαιτίους ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού, με την υπερκοστολόγηση φαρμάκων αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού, του σκανδάλου NOVARTIS.

Αυτοί συνέδραμαν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και βγήκαν ονόματα, αποκαλύφτηκαν καταστάσεις παράνομου χρηματισμού, ωστόσο, με βάση την χωρίς αίσθηση θεσμικής, πολιτικής και ηθικής ευθύνης απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΝΔ και μέρος του ΠΑΣΟΚ –είχαν τους γνωστούς λόγους τους τα δύο κόμματα) εκδόθηκε το πόρισμα-πρόταση, πέραν των άλλων και για σύσταση επαγγελματικής συμμορίας εισαγγελέων και δημοσιογράφων!

Δεν έμειναν στην απόφαση αυτή όσοι τρόμαξαν με τις αποκαλύψεις των ευθυνών τους, αλλά με την καθημερινή και εκκωφαντική κάλυψή τους και τη διαστρέβλωση πραγματικών γεγονότων από τα περισσότερα ΜΜΕ –όχι αφιλοκερδώς βέβαια– απείλησαν μάρτυρες και αξιοποίησαν ακόμη και στεγανά, που διατηρούν στο δικαστικό σώμα, ακόμη δε και μέχρι σήμερα αποκαλύπτονται οι κάθε είδους μεθοδεύσεις τους (π.χ. σβήσιμο ονομάτων από δημόσια έγγραφα κ.ά.).

Όμως, τόσο γιατί δεν υπήρχε ίχνος ευθύνης για τους ερευνητές δημοσιογράφους, όσο και γιατί ξεσηκώθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης όργανα διεθνούς εμβέλειας (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικριτικά για την κυβέρνηση δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, ακόμη και συγγενικών πολιτικά προς αυτήν), υπερασπίζοντας αυτά την ελευθερία του τύπου, όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο δεν τα κατάφεραν.

Έτσι είναι απαλλακτική η εισαγγελική πρόταση για τους δημοσιογράφους Γ. Παπαδάκη, Κ. Βαξεβάνη, Ι. Φιλππάκη και Α. Τάρκα και τον δικηγόρο Ε. Μαργωμένο προς το αρμόδιο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος (3 Αρεοπαγίτες και 2 Σύμβουλοι Επικρατείας), το οποίο θα αποφασίσει αμετακλήτως.

 

ΙΙ. Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης απέδειξαν ότι ήταν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το έργο αποκάλυψης της αλήθειας ως προς το εύρος και τους υπαιτίους του εγκλήματος NOVARTIS.

Απειλήθηκαν αυτοί, πολεμήθηκαν, συκοφαντήθηκαν ακόμη και από πρόσωπα και όργανα του δικαστικού χώρου –οι δικαστικές ενώσεις γιατί απουσίασαν;– αλλά άντεξαν· δεν αντέχουν όλοι.

Ωστόσο, από τη σωρό των κακουργηματικών πράξεων, με τις οποίες τους επιβάρυνε το πόρισμα-πρόταση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), η αρμόδια εισαγγελέας (Αντιεισαγγελέας ΑΠ) προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο την παραπομπή των εισαγγελέων αυτών και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλου για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, ότι, δηλαδή, με ηθικό αυτουργό τον τελευταίο, αυτοί ως φυσικοί αυτουργοί θέλησαν δολίως να δημιουργήσουν αθώους ανθρώπους ως υπαιτίους διάπραξης αδικημάτων, που σχετίζονται με το σκάνδαλο NOVARTIS!

Καταπίεσε, δηλαδή, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, πρώην διοικητής της ΕΥΠ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ποιους; Την εισαγγελέα Ελ. Τουλουπάκη, που με τους συναδέλφους της μάτωσαν στην κυριολεξία να ξεπεράσουν εμπόδια, τα οποία έθεσαν στην έρευνά τους ακόμη και συνάδελφοί τους (είχαν τους λόγους τους και αυτοί) ή και ανώτεροί τους και αναζήτησαν στοιχεία όπου έφταναν τα πλοκάμια της NOVARTIS, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άντεξαν σε όλα, δεν μπόρεσαν όμως, κατά την πρόταση της βουλής αρχικώς και την εισαγγελική πρόταση εν συνεχεία να αντέξουν τις υποτιθέμενες πιέσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου! Υπέκυψε, δηλαδή, η Ε. Τουλουπάκη, η οποία, υπόδειγμα θάρρους και υπομονής, δεν αφήνει αναξιοποίητο το παραμικρό περιθώριο για τη δικαίωσή της, που θα την πετύχει τελικά, στις υποτιθέμενες απαιτήσεις του «εξουσιαστή» Δ. Παπαγγελόπουλου. Με το ίδιο σθένος υπερασπίζονται βέβαια και οι άλλοι δύο εισαγγελείς την αθωότητά τους.

Το ίδιο, όπως και για τους δημοσιογράφους, πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει και για την εισαγγελική πρόταση ως προς τους τρεις εισαγγελείς και τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

 

ΙΙΙ. Στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά με την αρχική πρότασή της η πλειοψηφία της βουλής από τα ίδια πάλι κόμματα φόρτωσε σειρά βαρύτατων κακουργημάτων (απιστία, δωροδοκία κ.α.), βρέθηκε όμως η ίδια στην ανάγκη, μετά την κατά τη συνταγματική τάξη κοινοβουλευτική διαδικασία, να ομολογήσει ότι δεν αποδείχτηκαν οι αρχικές κατηγορίες της, αλλά, για να σώσει τα προσχήματα, κατάρτισε πρόταση για τη διάπραξη της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος.

Σχετικώς δεν γνωρίζω τι άλλα εκτός από τα παγκοίνως γνωστά στοιχεία αξιολόγησε το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο και εξέδωσε παραπεμπτικό βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο του Ν. Παππά για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, ότι, δηλαδή, αυτός ως υπουργός θέλησε να βοηθήσει τον Χ. Καλογρίτσα να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια...

Μόνο που δικαστές και εισαγγελείς αλλά και νομικοί εν γένει μένουν με την απορία: πώς συγκροτείται το αδίκημα αυτό στο πρόσωπο του Ν. Παππά, εφόσον λείπουν τα κατά νόμο αναγκαία δομικά- αντικειμενικά στοιχεία και ειδικότερα:

-Παράνομος προσπορισμός οφέλους του ιδίου δεν νοείται καν, εφόσον μάλιστα η ίδια πλειοψηφία αναιρέσει την αρχική κατηγορία της.

-Για τα περί ενίσχυσης με 3.000.000 ευρώ του Χρ. Καλογρίτσα, να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια απάντησε ο Ι. Στουρνάρας αλλά και το αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

-Ζήτημα απευθείας χορήγησης της τηλεοπτικής άδειας από τον Ν. Παππά στον Χρ. Καλογρίτσα ούτε καν τέθηκε. Κατά συνέπεια, εφόσον ο Χρ. Καλογρίτσας θα συμμετείχε – αν είχε τις προϋποθέσεις– σε διαγωνιστική διαδικασία, περί ποίου παράνομου πλουτισμού υπέρ αυτού μπορεί να γίνει λόγος;

-Όσο για την «εκ προθέσεως πρόκληση βλάβης στο κράτος» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη θεσμική πρωτοβουλία του Ν. Παππά για πρώτη φορά, γνωρίζουν όλοι ότι επέβαλε στους ιδιοκτήτες των καναλιών να καταβάλουν χρηματικά ποσά για τις τηλεοπτικές άδειες (κατέβαλαν την πρώτη δόση, ανέστειλε την καταβολή των υπολοίπων η κυβέρνηση της ΝΔ), καθώς και για τις τηλεοπτικές συχνότητες και καταλογίστηκαν φόροι παρελθόντων ετών, διασφάλισε δε και αυξημένο αριθμό εργαζομένων στα κανάλια. Να προστεθεί ότι διάταξη του σχετικού νόμου κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική για άσχετο προς την κατηγορία σε βάρος του Ν. Παππά λόγο.

 

IV. Ως προς το αμετάκλητο αυτό βούλευμα για τον Ν. Παππά το Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει. Πότε; Εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση του βουλεύματος στον πρόεδρο της βουλής, αυτός καλεί την ολομέλεια της βουλής και κληρώνονται οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου (7 αρεοπαγίτες, 6 σύμβουλοι της Επικρατείας καθώς και 6 αναπληρωτές) από όσους ήταν στην βαθμίδα αυτή πριν από την πρόταση της βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Ν. Παππά. Προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ή ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης, χρέη εισαγγελέα εκτελεί αντιεισαγγελέας ΑΠ με έναν αναπληρωτή εισαγγελέα. Η δικάσιμος ορίζεται εντός 60 το αργότερο ημερών από την κλήρωση των δικαστών, αυτό δε σημαίνει ότι η δίκη θα αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αν προκηρυχθούν εκλογές και η διαδικασία έχει ή δεν έχει αρχίσει, αυτή αναστέλλεται, συνεχίζεται δε μετά την όρκιση της νέας βουλής.

Αυτά σημαίνουν ότι η τοξικότητα της δίκης ή της προδικασίας για τους εισαγγελείς και τους δημοσιογράφους, αν καθυστερήσει η έκδοση του σχετικού βουλεύματος, θα καλλιεργηθεί σε μεγάλη έκταση από την κυβέρνηση και τα φιλικά ΜΜΕ της, την αρχή δε έκανε με την προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, ο οποίος με την αναφορά του σε «ράπισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ» εξέδωσε και δικαστική απόφαση, παρ’ ότι ομνύει, όπως πάντα βέβαια, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η δημιουργία αυτού του τοξικού κλίματος από την κυβέρνηση –ελπίζουμε μόνον από αυτήν– ομολογείται από πολλούς. Έτσι δεν είναι τυχαία η σχετική επισήμανση στο προχθεσινό πρωτοσέλιδο συντηρητικής εφημερίδας, ούτε περνάει απαρατήρητο και το άρθρο καθηγητή συνταγματικού δικαίου στην φιλική –μόνο φιλική;– προς την κυβέρνηση απογευματινή εφημερίδα, που εξέφραζε την ανησυχία του για το προεκλογικό κλίμα, το οποίο θα διαταραχθεί εξαιτίας των υποθέσεων τηλεοπτικών αδειών άλλως και NOVARTIS.

 

Αντώνης Ρουπακιώτης Ο Αντώνης Ρουπακιώτης είναι δικηγόρος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet