To ζήσαμε και αυτό. Την κυβέρνηση να επιχαίρει επειδή στην πλατφόρμα του Power Pass έσπευσαν (μέχρι την Πέμπτη όταν και γράφονται αυτές οι γραμμές) περισσότεροι από 500.000 πολίτες, μήπως και καταφέρουν και πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματα που αναγκάστηκαν να δώσουν τους προηγούμενους μήνες για τους λογαριασμούς ενέργειας (ας όψεται η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής).
Αλήθεια, προς τι οι πανηγυρισμοί; Ποιους, άραγε, ικανοποιεί το γεγονός ότι οι πολίτες προσπαθούν να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί, μετά από μία άνευ προηγούμενου ληστεία, η οποία έγινε με κυβερνητική σφραγίδα; Οποιοσδήποτε σώφρων στη θέση των κυβερνώντων, προβληματισμό θα έπρεπε να νιώθει. Ίσως και λίγο ντροπή. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να την βρουν οι νεοφιλελεύθεροι...
Ως γνωστόν, η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν από 01-12-2021 έως και 31-05-2022 και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ. Για να υποβάλλει κανείς αίτηση πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει προχωρήσει και στην υποβολή της φορολογικής του δήλωσης για το 2021, αλλιώς δεν έχει το δικαίωμα.
Τα ποσά στους λογαριασμούς των πρώτων δικαιούχων θα πιστωθούν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μέχρι τότε, οι πάντες κρατούν την ανάσα τους, αφού ουδείς πραγματικά γνωρίζει ποιο ποσό θα πάρει πίσω. Παράγοντες της αγοράς πάντως αναφέρουν ότι ελάχιστοι θα φτάσουν στο... μαγικό αριθμό των 600 ευρώ, στον οποίο τις προηγούμενες ημέρες επένδυσε επικοινωνιακά η κυβέρνηση. Αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι πάροχοι, αφού, αφού, αφού... να δούμε στο τέλος τι θα μείνει.
Ουδείς, παράλληλα, θα είναι σε θέση να τσεκάρει με ακρίβεια αν το ποσό που τελικά του πιστώθηκε, θα είναι το σωστό. Αλλά ακόμα και αν είναι 600 ή κοντά στα 600, πώς ακριβώς θα ...παρηγορηθούν πολίτες που κατέβαλαν για δύο και για τρεις συνεχόμενες φορές ποσά άνω των 1.000 ευρώ, χωρίς να έχουν αυξήσει την κατανάλωσή τους; Ποιου είδους δικαιοσύνη θα αποδοθεί γι' αυτούς τους ανθρώπους με το Power Pass, το οποίο υποτίθεται ότι αποτελεί και ένα από τα επικοινωνιακά όπλα που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση ενόψει των επόμενων εκλογών;
Είναι σαφές ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα άνευ προηγούμενου φιάσκο, με πολίτες να διαμαρτύρονται ότι η ενίσχυση που έλαβαν όχι μόνο δεν είναι αρκετή, αλλά ότι ουσιαστικά αποτελεί μέσο προεκλογικής εξαπάτησης. Και όλα αυτά, τι ειρωνεία, από την παράταξη που πριν από τις εκλογές του 2019 έριχνε ανάθεμα στα επιδόματα και χαρακτήριζε την 13η σύνταξη σαν πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά φορά η ζωή επιφυλάσσει τις πιο οδυνηρές εκπλήξεις...
Η κυβέρνηση φυσικά επιμένει σε μέτρα καθαρά επιδοματικού χαρακτήρα, χωρίς να λαμβάνει άλλες, περισσότερο αποτελεσματικές, πρωτοβουλίες, όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές ή η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Η Ισπανία, πάλι, το τόλμησε. Από το 20% κατέβηκε στο 10% και από εκεί, όπως αποφασίστηκε μεσοβδόμαδα, στο 5%, παρά τις συστάσεις της Κομισιόν να μην το κάνει. Έχουμε πια τη δυνατότητα να συγκρίνουμε ποιες από τις δύο επιλογές οδηγεί σε πραγματικές μειώσεις των τιμών και ποιες όχι.
Fuel pass: Χαρτζιλίκι 20 χλμ
Τα ίδια ισχύουν και για το fuel pass, το οποίο η κυβέρνηση αύξησε στα 80 ευρώ το τρίμηνο για τις ηπειρωτικές περιοχές και 100 για τις νησιωτικές (η επιδότηση είναι κατά τι μικρότερη χωρίς τη χρήση της ψηφιακής κάρτας). Με τις τιμές των καυσίμων να συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα (έφτασαν περίπου τα 2,50 στα αστικά κέντρα και τα 3,00 στα νησιά), ο Χρήστος Σταϊκούρας βγήκε... περήφανος να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες.
Μα ποια ανακούφιση μπορεί να βρει κανείς με τα 26 ευρώ τον μήνα, αν για τις βασικές μετακινήσεις του χρειάζεται 150 και 200 ευρώ; Και όλα αυτά, ενώ έγινε γνωστό ότι η αύξηση θα ισχύσει από το τέλος του Ιούλη! Μέχρι τότε οι επιδοτούμενοι θα αρκεστούν στα...13 ευρώ τον μήνα, ενώ η τιμή αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. Κανείς φυσικά δεν ρωτά αυτούς τους ανθρώπους πώς ακριβώς θα καταφέρουν να μανατζάρουν τους προϋπολογισμούς τους τις επόμενες 30 ημέρες.
Για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ούτε λόγος βέβαια. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να την αρνείται πεισματικά επικαλούμενη την ανάγκη τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν έχει καμία σημασία για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή στα καύσιμα στην ΕΕ και την έκτη (!) στον κόσμο, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στα καρτέλ της ελληνικής αγοράς. Τα καρτέλ η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να τα αφήσει αλώβητα. Και αφού αυτό έχει αποφασίσει να κάνει, μοιράζει 20άρια μήπως καταφέρει και ξεγελάσει τους πολίτες ενόψει των πρόωρων εκλογών, οι οποίες είναι πια προ των πυλών (ο κόσμος το έχει τούμπανο και ο Μητσοτάκης κρυφό καμάρι).
Σε ό,τι αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές, τέλος, αυτές για πολλούς θα αποτελέσουν όνειρο θερινής νυκτός. Για τις αυξημένες τιμές (κατά 40% παρακαλώ) των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα, έστω και τύπου ...pass. Ευτυχώς, για τους δικαιούχους, υπάρχει (ακόμα) ο κοινωνικός τουρισμός.