Η Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική κίνηση της Αθήνας, πραγματοποίησε ολομέλεια, την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, μελών και φίλων της από όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας.
Ο επικεφαλής, Νάσος Ηλιόπουλος, ενημέρωσε διεξοδικά για όσα συμβαίνουν στον Δήμο Αθηναίων και για την αντιπολιτευτική παρουσία της Ανοιχτής Πόλης. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση για θέματα που απασχολούν τις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, τους κατοίκους και τις συλλογικότητες, με στόχο την επικαιροποίηση του προγράμματος. Έμφαση δόθηκε και στους στόχους της δημοτικής κίνησης. Κοινή η πεποίθηση ότι θα πρέπει να συνεχίσει να είναι παρούσα τόσο στις μάχες του δημοτικού συμβουλίου, όσο και στις καθημερινές μάχες των κατοίκων για μια βιώσιμη καθημερινότητα, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να σημάνουν στροφή για την Αθήνα, από την παράδοση επικοινωνιακής κακοδιαχείρισης των προβλημάτων σε μια διοίκηση που θα μοιράζεται με τους δημότες το αίτημα για μια πόλη συμμετοχής και αλληλεγγύης, χωρίς αποκλεισμούς.

 

Κριτική στον Μπακογιάννη

 

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, στην ομιλία του έκανε διεξοδική αποτίμηση της πολιτικής και των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη στα τρία σχεδόν χρόνια αφότου ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Όπως τόνισε, ο δήμαρχος Μπακογιάννης δίνει έμφαση στην επικοινωνιακή διαχείριση και τις κινήσεις εντυπωσιασμού και  προβάλλεται ως άνθρωπος της πράξης, ενώ στην πραγματικότητα πράττει ελάχιστα ή τίποτε για ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και το αστικό περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ελλιπείς υποδομές, η στεγαστική κρίση. Κατηγόρησε μάλιστα τη δημοτική αρχή ότι δίνει έμφαση στην τουριστικοποίηση του κέντρου, σε αποσπασματικούς σχεδιασμούς και σε έργα βιτρίνας, αφήνοντας την πόλη ανοχύρωτη απέναντι σε πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τη συνεκτικότητα και τη λειτουργικότητά της.

Αναφερόμενος στον «πιλοτικό» Μεγάλο Περίπατο, ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για παροιμιώδη βιασύνη και προχειρότητα. «Ένα φιλόδοξο σχέδιο μετατράπηκε σε μαζικό καψόνι για τους Αθηναίους» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «επιδείνωσε την κυκλοφορία στην πόλη σε μια δύσκολη περίοδο,  σπατάλησε σκανδαλωδώς πόρους (πάνω από 2 εκατ. ευρώ) σε πρόχειρες κακοσχεδιασμένες παρεμβάσεις και τελικά δυσφήμισε τις πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Κατηγόρησε επίσης τον Κ. Μπακογιάννη ότι πλειοδότησε σε έργα βιτρίνας και φιέστες πολυτελείας στο κέντρο, κομπάζοντας ότι έτσι προσελκύει επενδύσεις και αυξάνει την αξία της γης, τη στιγμή που τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σύσταση ανώνυμης εταιρίας και τη μετατροπή του Εθνικού Κήπου και του λόφου του Φιλοπάππου σε αντικείμενα ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης, μακριά απ’ τον δημόσιο έλεγχο, αλλά και στην παράδοση του σχεδιασμού για τον λόφο του Στρέφη σε εταιρεία real estate, μέσω μιας δωρεάς που παράκαμπτε ακόμα και τις διαδικασίες που ο ίδιος ο δήμος έχει ορίσει, και αφού τον είχε αφήσει χωρίς την παραμικρή φροντίδα. Όσον αφορά την Ακαδημία Πλάτωνος, ο Ν. Ηλιόπουλος μίλησε για παράδοσή της στους παρωχημένους σχεδιασμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, που περιορίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου και απειλούν μεγάλο μέρος του ψηλού πρασίνου και των αθλητικών του υποδομών.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης κατηγόρησε, επίσης, τη δημοτική αρχής Μπακογιάννη ότι διαχειρίστηκε τα χρήματα των Αθηναίων συγκεντρωτικά και με αδιαφάνεια, ενώ υποβάθμισε τη λειτουργία των δημοτικών κοινοτήτων, με τη βοήθεια και των κυβερνητικών νομοθετημάτων που έδωσαν υπερεξουσίες στις επιτροπές του δήμου, σε βάρος των αρμοδιοτήτων του δημοτικού και των κοινοτικών συμβουλίων, ενώ στηρίζει σιωπηρά και την πρόσφατη τροπολογία Βορίδη που υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. «Υπήρξε αποτελεσματικότατος στο σπορ των απευθείας αναθέσεων, εκεί όπου αποδείχθηκε αληθινός “doer”, δαπανώντας συνολικά πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Κριτική στη διοίκηση Μπακογιάννη έγινε και για την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους ανθρώπους της πόλης και τους επιστημονικούς φορείς και στην περίπτωση του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και σε κάθε άλλη παρέμβαση που προωθείται.
Ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε εκτενή αναφορά και στη μη προώθηση του ποδηλάτου, καθώς ο Κ. Μπακογιάννης δεν υλοποίησε ποτέ την ομόφωνη από το 2018 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συγκεκριμένους ποδηλατόδρομους στο κέντρο, ενώ ακόμα και τα λιγοστά χρήματα που προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα για την υλοποίηση ποδηλατοδρόμων (1,7 εκατ. ευρώ) φυλάσσονται για προεκλογική χρήση το 2023. Όπως προεκλογικές χαρακτηρίστηκαν και οι μπόρες που αναμένεται να πλήξουν την πρωτεύουσα, καθώς οι περισσότερες γειτονιές της πόλης παραμένουν ανοχύρωτες, με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων να προβλέπει απορρόφηση μόλις 0,5 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα φέτος και 5 εκατ. για το 2023!

Κριτική ασκήθηκε και στο πρόγραμμα των απαλλοτριώσεων που βαλτώνει, στερώντας από τους κατοίκους χώρους πολύτιμους για την καθημερινότητά τους, και αναγκάζοντάς τους να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τη δημόσια χρήση κρίσιμων ελεύθερων χώρων στις περιοχές τους, όπως στην περίπτωση του κτήματος Δρακόπουλου.
Όσον αφορά την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες του δήμου συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένες, ενώ οι εργασίες πρασίνου έχουν ανατεθεί με εργολαβία δεκάδων εκατομμυρίων σε ιδιώτη που λειτουργεί πρακτικά ανεξέλεγκτος, προκαλώντας αντιδράσεις κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και του ΓΕΩΤΕΕ για την αντιεπιστημονική «περιποίηση» - πετσόκομμα των δέντρων.

Αναφορά έγινε και στη προγραμματική δέσμευση Μπακογιάννη για ολοκληρωμένο δίκτυο διαλογής απορριμμάτων στην πηγή και ανακύκλωσης υλικών που ξεχάστηκε, με τα ποσοστά ανακύκλωσης στον Δήμο Αθηναίων να βρίσκονται σε θλιβερά χαμηλό επίπεδο. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την κατοικία, που ούτε διεκδίκησε τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως είχε υποσχεθεί, ούτε απαίτησε τη στήριξη της πολιτείας για τη διαμόρφωση στεγαστικής πολιτικής στοχευμένης στους πιο αδύναμους.

Ο Κ. Μπακογιάνης κατηγορήθηκε επίσης ότι έμεινε θεατής στη μάχη της πανδημίας, παρακολουθώντας τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν μέσα στην ανασφάλεια των αντιφατικών κυβερνητικών αποφάσεων, χωρίς να διεκδικήσει μαζί με τη σχολική κοινότητα μικρότερες τάξεις, δωρεάν τεστ, προσλήψεις προσωπικού. Επίσης δεν διεκδίκησε την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την ώρα που ο Μεγάλος Περίπατος συνέβαλε στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης.  

 

Στο επίκεντρο οι ανάγκες των δημοτών

 

Η Ανοιχτή Πόλη δεσμεύτηκε να συνεχίσει να θέτει τις ανάγκες των δημοτών στο επίκεντρο της συζήτησης, με προτεραιότητες τα έργα για την άμεση οχύρωση της πόλης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και των δημοτικών κοινωνικών υποδομών, την προώθηση πολιτικών στήριξης των κατοίκων απέναντι στην στεγαστική κρίση και την κερδοσκοπία στα ακίνητα, την ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας και συμπεριληπτικότητας της πόλης απέναντι στις πολιτικές της τουριστικοποίησης, τη στροφή των προτεραιοτήτων προς τις παραμελημένες περιφερειακές γειτονιές.

«Η δουλειά που κάνουμε στο Δημοτική Συμβούλιο έχει την αξία της, είναι σημαντική, αλλά πιο σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται στις γειτονιές. Αν είναι να αλλάξει αυτή η πόλη και να έχει διοίκηση η οποία θα ασχολείται ξανά με τα ζητήματα των ανθρώπων της πόλης, αυτό θα συμβεί γιατί θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα δώσουν μάχες στις γειτονιές» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Ν. Ηλιόπουλος και κάλεσε να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα ολομέλειες στις δημοτικές κοινότητες και να προγραμματιστούν δράσεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και για τη διεκδίκηση μια διαφορετικής Αθήνας.

 

Φωνή στις τοπικές κοινωνίες

 

Η διαρκής και συνεπής παρουσία της Ανοιχτής Πόλης -μέσω των δράσεων και των παρεμβάσεών της στις γειτονιές- και το μέλημά της να δίνει φωνή και δύναμη στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά από την παρουσία μελών τοπικών συλλόγων και κινήσεων πολιτών, όπως από τους «Πολίτες της Ριζούπολης», τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ιλισός», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων, το Σύλλογο Κατοίκων Πλάκας, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και από μεταναστευτικές κοινότητες. Παρέμβαση έκανε επίσης ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, που αναφέρθηκε στη σχέση της στεγαστικής κρίση με την υπό εξέλιξη διαμόρφωση του αστικού πληθυσμού, με βάση τις μετακινήσεις που προκαλούνται από κλιματικές ή αναγκαστικές αιτίες.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet