Μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν συμφέρει, σε καμία των περιπτώσεων, την κυβέρνηση, καθώς, πρώτον, θα αποκτήσει –υποχρεωτικά– φωνή η αντιπολίτευση, δεύτερον, θα απαιτήσουν –θεσμικά– οι πολίτες να μάθουν το προεκλογικό, κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, όπως και να ακούσουν έναν απολογισμό πεπραγμένων,  και τρίτον θα υποχρεωθεί η ΝΔ να πάρει πολιτική και όχι μονάχα επικοινωνιακή θέση –αλλά και να πράξει όχι βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα– στα κρίσιμα θέματα της περιόδου: ακρίβεια, πληθωρισμός, ελληνοτουρκικά, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, στεγαστική κρίση, δημογραφικό. Επειδή αυτά τα τρία ζητήματα μπορεί και να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση αποφεύγει  να ανακοινώσει την απόφασή της για πρόωρες εκλογές.

Άγεται και φέρεται όμως σαν να είμαστε σε προεκλογική περίοδο, χωρίς να επιτρέπει στην αντιπολίτευση να μπει και αυτή σε αυτούς τους ρυθμούς. Όπως δήλωσε στο capital.gr ο Κ. Μητσοτάκης «θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε σε μια πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης». Ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει να πάει σε εκλογές τελευταία στιγμή, χωρίς αντίλογο, χωρίς αντίπαλο, χωρίς αντιπαράθεση. Σαν τις απευθείας αναθέσεις, με τις οποίες έχει κυβερνήσει τρία χρόνια.

 

Η καραμέλα

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, εδώ και έξι μήνες ζητά εκλογές. Αυτό δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων μεμπτό. Ζητά εκλογές διότι η κυβέρνηση έχει αποδειχτεί ότι έκανε εγκληματική διαχείριση  της πανδημίας, ζητά εκλογές διότι σύμφωνα με επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μαστίζουν τη χώρα μας, με την Ελλάδα να σπάσει όλα τα κοντέρ στις ανατιμήσεις, ζητά εκλογές γιατί η χώρα μας κατηγορείται από θεσμικούς φορείς για παράνομες πρακτικές επαναπροωθήσεων προσφύγων, για καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου, για συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis. Κανένα από τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περνά στα ελληνικά ΜΜΕ, το μόνο που περνά είναι το αίτημα για εκλογές. Εμφανίζεται σαν «εμμονή», σαν «καραμέλα». Και η ΝΔ θα επιχειρήσει να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική αστάθεια που θα φέρει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, για να καλύψει την αποτυχία της να διαχειριστεί τις κρίσεις που μαστίζουν τη χώρα, προκειμένου να υλοποιήσει απαρέγκλιτα το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της. Θα πιπιλίσει τη δική της καραμέλα: φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μέχρι στιγμής, έχει αφήσει στην κυβέρνηση ευχάριστη επίγευση.

 

Σφίγγει ο κλοιός

 

Το σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Η κυβέρνηση, έτσι έχει πορευτεί όλη τη θητεία της, με επιδόματα, έκτακτες ενισχύσεις, επίρριψη ευθυνών στον διεθνή παράγοντα. Ο κλοιός όμως σφίγγει. Το fuel pass no1 εξαϋλώθηκε αμέσως και οι ανατιμήσεις στην βενζίνη δεν έχουν τέλος. Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στην ακριβή βενζίνη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως και πρωταθλήτρια φόρων στα καύσιμα. Η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος βενζίνης (fuel pass no2). Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις για το power pass και ήδη ο κ. Σταϊκούρας μιλώνατς στο ΣΚΑΪ ανακοίνωσε πως θα υπάρξει νέα παρέμβαση για το ρεύμα, αν ανέβουν και άλλο οι τιμές. Την περασμένη Δευτέρα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έκανε άλμα 44% (241,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι του 167 ευρώ). Η κυβέρνηση αντί να ορίσει ανώτατο όριο κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει 5%) κατέθεσε διάταξη με την οποία ορίζει τον υπουργό υπεύθυνο να ορίσει το περιθώριο κέρδους, αφήνοντας έτσι το καρτέλ για μία ακόμα φορά ανεξέλεγκτο.

Από παραδείγματα μη λύσης άλλο τίποτα αυτή η κυβέρνηση. Επιγραμματικά: στα ελληνοτουρκικά διατείνεται ότι επιθυμεί το διάλογο, αλλά δεν τον επιδιώκει και αφήνεται στις επικίνδυνες «διενέξεις» χάριν του εσωτερικού ακροατηρίου (για περισσότερα βλ. άρθρο του Σ. Βαλντέν, σελ. 9)· στον τουρισμό αναγνωρίζει ότι έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν παίρνει κανένα μέτρο και καλεί τους επιχειρηματίες να αυξήσουν τους μισθούς, όταν το αντίθετο παράδειγμα δίνει τόσα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ· εδώ βάφτισε «γενναία» την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%, όταν η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 18%, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ· στις πυρκαγιές διατείνεται για τρίτη χρονιά «έτοιμη» η κυβέρνηση, όταν κάηκαν 5.000 στρέμματα στη Βούλα και δέκα σπίτια και ο Γ. Οικονόμου δήλωσε ευθαρσώς «φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και φάνηκε αυτό στην πυρκαγιά στην Γλυφάδα και την Βούλα»· στην ακρίβεια πήρε και πάλι την πρωτεία η Ελλάδα στην ΕΕ και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι ένα μέτρο που δεν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, διότι «η μείωση δεν θα φτάσει στον καταναλωτή»· για το δημογραφικό έχει την καλύτερη στάση η κυβέρνηση: δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της απογραφής, οπότε δεν καταγράφεται το πρόβλημα. Ουδέν σοφότερο. 

 

Τα λέμε στη ΔΕΘ

 

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα προβλήματα που θα όφειλε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αντιμετωπίζει, σχεδιάζοντας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ενημερώνοντας την βουλή και την κοινωνία. Το σχέδιο μάλλον είναι να μας πάει με έκτακτα μέτρα όλο το καλοκαίρι και με την προβολή πολλών περιοδειών ανά την Ελλάδα, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός κρατά τα χέρια και κοιτά βαθιά στα μάτια τους πολίτες, μέχρι τη ΔΕΘ, όπου και θα ανακοινωθεί –χωρίς αντίλογο, φυσικά– το προεκλογικό πρόγραμμα, για τις πρόωρες και έκτακτες εκλογές. Και όλα αυτά με το βλέμμα στην αυτοδυναμία… για να μην γίνουμε Γαλλία. Και αν αποτύχει αυτό το σενάριο με την απλή αναλογική (πάρει δηλαδή κάτω από 30% η ΝΔ) θα εφαρμόσουν το σχέδιο της εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ίσως ένα κλείσιμο ματιού στον Βελόπουλο. Έως τότε, θα υποβαθμίζουν μέχρι ισοπέδωσης οποιαδήποτε υπόνοια κυβερνήσεων συνεργασίας. Σε αυτό το σχέδιο, άραγε, η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική αντιπολίτευση πώς οργανώνεται και δρα; Διότι σωστό και δίκαιο το αίτημα για εκλογές, αλλά τώρα που έρχονται αυτές πώς θα υποστηριχθεί η συνεργασία και ο άλλος δρόμος που είναι εφικτός; Με το «να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται»; Πώς να εμπνεύσεις με μία τέτοια στρατηγική;

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet