Η Κίνηση Υποστήριξης Μεταναστών Πάτρας οργάνωσε διήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (24/6–25/6) στην κεντρική Πλατεία Γεωργίου της πόλης με εκθέσεις φωτογραφιών, συζητήσεις και συναυλίες. Υπήρξε μεγάλη προσέλευση και χτύπησε ένα καμπανάκι για όσα δεινά συμβαίνουν σήμερα είτε με την αναβίωση του φασισμού στα πρόσωπα νευρωτικών εφήβων είτε με τους πνιγμούς στο Αιγαίο μεταναστών. Το κοινό, μετά τις συζητήσεις, ξεφάντωσε στις συναυλίες των Les Skartoi, Marooned In Blues, Babo Koro.

Τα θέματα των δύο συζητήσεων ήταν (24/6) οι παράνομες επιστροφές και επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και (25/6) η Ακροδεξιά στην Ελλάδα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Όλοι οι ομιλητές εξ Αθηνών γνωστοί διανοούμενοι και ακτιβιστές/ακτιβίστριες. Στην πρώτη συζήτηση (24/6) συμμετείχαν —κατ’ αλφαβητική σειρά και τον τίτλο της συλλογικότητάς τους— οι Ειρήνη Βλάχου (HumanRights360), Χριστιάννα Μουρούζη (Γιατροί Χωρίς Σύνορα), Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), Μαριάννα Τζεφεράκου (Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο). Η συζήτηση εστράφη στην παράνομη βία που ασκείται κατά των μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Τη δεύτερη μέρα (25/6) η συζήτηση εστράφη στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο και στην ανάγκη συμμετοχής του τύπου και του διαδικτύου στα δρώμενα. Πράγματι, η συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία μιας δίκης συμβάλλει στη διαμόρφωση της ψυχολογίας της και πιέζει τους δικαστές να αποφασίσουν σύμφωνα με τους νόμους και τη δικαστική τους συνείδηση. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση ωστόσο ήταν εκτός του πυρήνα του φεστιβάλ. Συμμετείχαν οι Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου (Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ & Golden DawnWatch), Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου (Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας), Θανάσης Καμπαγιάννης (Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής), Κωστής Παπαϊωάννου (Σημείο για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς), Ελένη Τάκου (HumanRights360).

Η Κίνηση Υποστήριξης Μεταναστών Πάτρας δημιουργήθηκε το 2007 από αριστερούς ακτιβιστές —συριζαίους, εξωκοινοβουλευτικούς, αντισυστημικούς σε απόλυτη σύμπνοια— κι έδρασε επί του πεδίου βοηθώντας τις χιλιάδες τότε παράτυπους μετανάστες από Ασία και Αφρική στην πόλη, στις ανάγκες τους για τροφή, στέγαση, πληροφορίες, ιατρική περίθαλψη και νομική υποστήριξη. Όταν οι μπουλντόζες, με απόφαση της Διοίκησης της πολεοδομίας, εισήλθαν στον καταυλισμό των Αφγανών τον Φεβρουάριο του 2008 για να τον κατεδαφίσουν, αίτηση ακτιβίστριας γιατρού στην αρμόδια επιτροπή της πολεοδομίας να ανασταλεί η απόφαση μέχρι να υπάρξει εξασφάλιση στη στέγαση των προσφύγων και που την υποστήριξε δικηγόρος ακτιβιστής της κίνησης έγινε δεκτή και ο καταυλισμός επέζησε ενάμιση χρόνο μέχρι που με πλάγια μέσα, τον Ιούλιο του 2009, η Αστυνομία εισέβαλλε και τελικώς εκάη. Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος στα γραφεία την Κίνησης έδωσε συνέντευξη κατακρίνοντας την κυβέρνηση για την απροκάλυπτη βία. Αποφάσεις με συμμετοχή διαφόρων ακτιβιστών και δικηγόρων της Κίνησης της Πάτρας έκριναν ατιμώρητες πράξεις των μεταναστών που κατά τον Νόμο ήσαν παράνομες, με τις γενικές όμως αρχές του Δικαίου περί καταστάσεως ανάγκης ή ανώτερης βίας δικαιολογούντο. Από το 2010 μέχρι το 2014, στην κορυφή της δράσης της Χρυσής Αυγής, αντιεξουσιαστές κυρίως συγκρούστηκαν με τους φασίστες στους δρόμους και στα στέκια τους. Ένας φασίστας μάλιστα καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό Τυνήσιου μετανάστη. Το 2010, το πρώτο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Κίνησης —και το μοναδικό μέχρι το πρόσφατο— είχε διαδραστικό θέμα «Τα σχολεία εκμάθησης ελληνικών στους μετανάστες». Δεν συμμετείχαν επώνυμοι αλλά δάσκαλοι και μαθητές μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα.

Παρά την επιτυχία του φεστιβάλ και τη λάμψη του, θεωρώ λάθος την αγνόηση της ιστορικής μνήμης της Κίνησης από το 2007 έως το 2014, που είναι και ιστορία μνήμης της πόλης. Το Ιόνιο για τους μετανάστες επιφυλάσσει παρόμοια πάθη με αυτά του Αιγαίου. Το μαρτυρούν τα δύο νεκροταφεία της πόλης. Θάνατοι από πνιγμό, από πυρκαγιά στα αμπάρια μεγάλων καραβιών, από ηλεκτροπληξία, από «απρόσεκτα» φορτηγά. «Η άλλη θάλασσα», ο τίτλος της ταινίας του Αγγελόπουλου που δεν ολοκληρώθηκε, μπορεί να είναι το Ιόνιο. Ήθελε να τη γυρίσει στην Πάτρα και είχε γίνει φίλος με μέλη της Κίνησης. Ο τίτλος της ταινίας από στίχο του Σεφέρη στο ποίημα «Αργοναύτες» της συλλογής «Μυθιστόρημα». Είναι άραγε το Χρυσόμαλλο Δέρας στην Ευρώπη;

 

Βασίλης Λαδάς O Βασίλης Λαδάς είναι ποιητής και συγγραφέας. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet