Οι εργαζόμενοι στην e-food, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διανομών, ξέρουν πολύ καλά ότι για να κερδίσουν δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας, θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια. Και αυτό πράττουν, όπως απέδειξαν και στην πρόσφατη, επιτυχημένη κινητοποίησή τους στις 24 Ιουνίου για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη και κυρίως τούτο: προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ο δρόμος, πάντως, είναι μακρύς. Και αυτό οι εργαζόμενοι το κατανόησαν (εκ νέου) τις τελευταίες ημέρες, όταν διαπίστωσαν ότι το αναλυτικό τους e-mail με τα αιτήματά τους προς το ΣΕΠΕ έχει μείνει, προς το παρόν τουλάχιστον, αναπάντητο. Στο e-mail το σωματείο των εργαζομένων περιγράφει συνοπτικά την κατάσταση και στέκεται κυρίως σε τρία σημεία. Πρώτον, στο ότι οι 4ωροι διανομείς δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να διαμορφώνουν μόνοι τους το πρόγραμμά τους, δεύτερον ότι η εταιρεία δεν καταβάλλει, ως οφείλει, αποζημιώσεις για τη βενζίνη για τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύει κάθε διανομέας και τρίτον (ίσως και σημαντικότερο) ότι η εταιρεία απολύει κατακρατώντας μισθούς και αποζημιώσεις!

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης στις 24 Ιουνίου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Κ. Αγραπιδάς παραδέχθηκε ότι η e-food παρανομεί ασύστολα. Δεν τόλμησε αυτό, βέβαια, να το πει δημοσίως, ούτε και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε η αυθαιρεσία να σταματήσει. Υποσχέθηκε, όμως, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ του υπουργείου, της εταιρείας και των εργαζόμενων. Φυσικά οι τριμερείς συναντήσεις για θέματα που άπτονται της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας έχουν καταργηθεί από τον περιβόητο νόμο Χατζηδάκη, οπότε η συνάντηση θα λάβει άλλο όνομα.

Όπως τονίζουν πηγές του σωματείου των εργαζόμενων στην «Εποχή», η συνάντηση θα συνοδευτεί από νέα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αν τελικώς το ραντεβού δεν γίνει, τότε οι διανομείς της εταιρείας προσανατολίζονται σε νέα απεργία και μοτοπορεία.

«Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι διανομείς δεν είναι οι παρίες της ελληνικής κοινωνίας. Τα πράγματα, έτσι και αλλιώς, έχουν αλλάξει. Η δουλειά αυτή δεν είναι απλά μία συμπληρωματική δουλειά για χαρτζιλίκι, για χιλιάδες εργαζόμενους έχει γίνει η κύρια εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ζουν οικογένειες από τη δουλειά αυτή πλέον. Είναι, άρα, λογικό και επόμενο να αναζητούμε στοιχειωδώς καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές», λέει στην «Εποχή» μέλος του σωματείο των εργαζόμενων της e-food. 

 

Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων

 

Εκτός, όμως, των αιτημάτων που αναφέρθηκαν, και στα οποία θα μπορούσε να προστεθεί και η χορήγηση γιλέκων ασφαλείας, οι εργαζόμενοι επιθυμούν να ξεκαθαρίσει και το θέμα με τα προσωπικά τους δεδομένα. Ως γνωστόν, η εταιρεία προχωρά σε αξιολόγηση των διανομέων, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τα δρομολόγια που αυτοί εκτελούν. Εκ των πραγμάτων στη διαδικασία αυτή συλλέγονται και προσωπικά δεδομένα, για την επεξεργασία των οποίων, όμως, δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη ενημέρωση. Οι εργαζόμενοι αξιώνουν να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή τους ο κανονισμός περί προσωπικών δεδομένων και τονίζουν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έτσι ώστε να «τρέξουν» οι σχετικές διαδικασίες.

 

 

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας, αλλά…

 

 

Έπρεπε να φτάσουμε Ιούνιο για να αποφασιστεί, με υπουργική απόφαση, η υποχρεωτικότητα της κλαδικής σύμβασης που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό με τους εργοδότες τους. Αφού, λοιπόν, η τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει και αφού καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα καθημερινά κρούσματα καραμπινάτων παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ο Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο, ίσως γιατί πλησιάζουν και οι βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει. Πόσοι από τους εργοδότες θα εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση και θα προσαρμόσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους σ’ αυτά που προβλέπει η σύμβαση; Απάντηση: Αν και ακόμα είναι νωρίς για τελικά συμπεράσματα, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έσπευσαν να ενημερωθούν για το τι πραγματικά ισχύει!

Θα αναρωτηθείτε «μα δεν ήξεραν;». Και όμως, αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις τους και από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που κάνουν καθημερινά οι λογιστές των εταιρειών εστίασης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού–Τουρισμού για να πληροφορηθούν τις σχετικές λεπτομέρειες, που αφορούν κυρίως το νέο μισθολόγιο.

Αποφάσισαν να τηρήσουν το νόμο οι εργοδότες; Δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε, διότι με τις τακτικές που ακολουθούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, απομάκρυναν τους εργαζόμενους από τον χώρο, με συνέπεια τώρα να τρέχουν και να μην φτάνουν. Πολλοί από τους μάγειρες και τους σερβιτόρους αποφάσισαν εφέτος είτε να εργαστούν στο εξωτερικό (Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία), είτε να μην εργαστούν καθόλου στον κλάδο.

Ακόμα, όμως, και με τους εργοδότες ...μετανοημένους, ουδείς παραγνωρίζει ότι στον χώρο της εστίασης εξακολουθεί να επικρατεί ζούγκλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι οι σερβιτόροι οφείλουν να αμείβονται με το 10% επί των εισπράξεων, αυτό γίνεται σε ελάχιστες επιχειρήσεις, γεγονός που είναι απολύτως γνωστό στο ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα, τέλος, με έμπειρους συνδικαλιστές του χώρου, «στο τέλος της χρονιάς θα φανούν πολλά ως προς τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης. Λήγει η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και υπάρχει η περιέργεια για το αν αυτή θα ανανεωθεί και κάτω από ποιους όρους». Τότε, βλέπετε, δεν θα υπάρχουν άλλες εκλογές στον ορίζοντα. Μέχρι τότε πάντως η Ομοσπονδία, όπως μάς τονίστηκε αρμοδίως, «θα δημοσιεύει κάθε καταγγελία που γίνεται για παραβίαση των κλαδικών συμβάσεων με τα στοιχεία των παραβατών».

 

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet