Στον Ηλία Νικολακόπουλο, που μας έμαθε να βλέπουμε
εκείνα τα μικρά και «περιθωριακά» ποιοτικά στοιχεία των ερευνών,
που πάντα προοικονομούν, αργά ή γρήγορα, τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές

 

 

Το ΝΑΤΟ αποτέλεσε την αμυντική συμφωνία-σφραγίδα του Ψυχρού Πολέμου. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ επικύρωσε το νέο στρατιωτικό δόγμα, για την επόμενη δεκαετία, εγκαινιάζοντας την απαρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, με την Ευρώπη και τα εδάφη της να υποτάσσονται ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ και στις όποιες εξοπλιστικές ή επεκτατικές συμφωνίες εκείνες προωθούν. Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε ο επταπλασιασμός των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (από 40.000 σε 300.000), η εγκατάσταση της πρώτης μόνιμης βάσης των ΗΠΑ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, την Πολωνία, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας που εγκατέλειψαν τη στάση ουδετερότητας και ο ορισμός της Ρωσίας ως τη «μεγαλύτερη άμεση απειλή» και της Κίνας ως «πρόκληση» για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ.

Μπαίνουμε σε μια νέα, ταραχώδη περίοδο και η Ελλάδα επέλεξε να δηλώσει τη δεδομένη στήριξή της στο νέο δόγμα και μάλιστα τοποθετώντας και μία ακόμα πινέζα στον ψυχροπολεμικό χάρτη, την Τουρκία, διαμελίζοντας οποιαδήποτε ελπίδα για διάλογο και αποφυγή των διενέξεων, σε ένα τόσο σαθρό γεωπολιτικό περιβάλλον. Επίσης, η Ελλάδα μπαίνει με φόρα στην νέα κούρσα εξοπλισμών και στην ανανέωση του τουρκικού σμήνους με F16, παραγγέλνει F35. Η συζήτηση στη Βουλή, όταν θα έρθει προς επικύρωση η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, θα έχει τρομερό ενδιαφέρον για το πώς κατανοεί το κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα το ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα και τη δύναμή της.

 

Η μέρα της προπαγάνδας

 

Έως τότε, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συζήτηση που προκαλεί ο πρωθυπουργός στις 6 Ιουλίου στη Βουλή με θέμα την κοινωνική πολιτική. Η επιλογή της ημέρας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Είναι την επόμενη μέρα από την 5η Ιούλη, τη μέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος πριν από επτά χρόνια. Ήδη η ΝΔ έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο τρομοκρατίας, όπως και τότε από τη θέση της αντιπολίτευσης, με βίντεο και δηλώσεις για το «πώς μπήκαν τα capital controls στη ζωή μας». Ξεχνά, βέβαια, πως το δημοψήφισμα, εκτός του ότι δεν υπηρετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Έλληνες-Οικολόγοι Πράσινοι, ύστερα από τον εκβιασμό που επέβαλε στη χώρα η ΕΕ, ήταν και είναι ορόσημο για την ήττα της προπαγάνδας. Τότε, με όλα τα ΜΜΕ ταγμένα στο «ναι», με όλες τις ευρωπαϊκές, πολιτικές δυνάμεις να τάσσονται απέναντι από το «όχι», ο λαός ψήφισε με 61,31% έναντι 38,69% «όχι». Και όσο και αν επιχειρείται να αποδυναμωθεί αυτή η νίκη απέναντι στο θηρίο της προπαγάνδας και του πανικού, ο λαός ακόμα την μνημονεύει.

Επιλέγοντας, λοιπόν, αυτή την ημερομηνία, η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε ένα νέο κρεσέντο προπαγάνδας την άλλη Τετάρτη, ότι εφαρμόζει κοινωνική πολιτική. Σύμφωνα δε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα πει πώς «η κυβέρνηση μετέτρεψε τον καρπό των οικονομικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία». Έτσι θα παραθέσει πλειάδα «στοιχείων», για το πώς έχει μειώσει «σε χαμηλά δεκαετίας την ανεργία», για το πώς «στήριξε εργαζόμενους και άνεργους την περίοδο της πανδημίας», για το πώς έδωσαν «δύναμη στον εργαζόμενο με το νόμο για την προστασία της εργασίας», για το πώς «αύξησαν το εισόδημα», για το πώς «αποδίδουν σεβασμό και δικαιοσύνη στην τρίτη ηλικία». Κοντολογίς, η κυβέρνηση στις 6 Ιούλη θα μας φλομώσει στα ψέματα.

 

Να σκεπάσουν ό,τι αναδύεται

 

Είναι μια ακόμα προσπάθεια για να διατηρήσει το προεκλογικό άρωμα στον αέρα και να σκεπάσει ό,τι ανέδειξε το πόθεν έσχες, με τα υπέρογκα και αδικαιολόγητα δάνεια. Επίσης, θέλει να κατευνάσει την ανησυχία που αναδύεται από τις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse, για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ένας στους δύο πολίτες ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας του. Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (από 58% πριν έξι μήνες), ενώ έξι στους δέκα δηλώνει ανησυχία για την ενέργεια και για τα βασικά είδη. Έρευνα της Καπα Research για το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς έδειξε ένα στα δύο νοικοκυριά είναι αντιμέτωπο με ενεργειακή φτώχεια, ένα στα τρία νοικοκυριά περιόρισε βασικές ανάγκες (φαγητό, φάρμακα, κ.λπ.) για να καλύψει τα ενεργειακά κόστη, δύο στα τρία νοικοκυριά δεν βοηθήθηκαν από την επιδότηση καυσίμων κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης. Έρευνα της aboutpeople για το Έτερον έδειξε ότι το 47,8% των ενοικιαστών δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο, το 61,7% προχώρησε σε περικοπές άλλων βασικών αναγκών και ότι το 33,1% βασίζεται συστηματικά ή περιστασιακά σε οικογένεια και φίλους για να καλύψει τα στεγαστικά του έξοδα.

 

Ποιοι θα πιστέψουν;

 

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη θα υποστηρίξει πως έσωσε την οικονομία και την κοινωνία με την πολιτική που εφάρμοσε. Θα απευθυνθεί στους συνταξιούχους, που θα δουν αναδρομικά την περικοπή των κύριων συντάξεών, με απόφαση του ΣτΕ, το οποίο κατά παράβαση του Συντάγματος εφάρμοσε κυβερνητική πολιτική. Θα απευθυνθεί στους μαθητές που τελείωσαν μόλις το Λύκειο και δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν γιατί μείωσε τον αριθμό των εισακτέων κατά 10.000, όταν πέρυσι τους μείωσε για άλλους 40.000. Θα απευθυνθεί στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όταν τις επόμενες μέρες αναμένεται να σταλεί ο λογαριασμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και αφορά 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Θα απευθυνθεί σε όσους έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και ακόμα δεν γνωρίζουν καν πόσα χρήματα θα πάρουν από το energy pass, όταν το εύρος είναι από 18 έως 600 ευρώ. Θα απευθυνθεί στους άνεργους που με νόμο τους εξαφάνισε από τις λίστες του ΟΑΕΔ αλλά παραμένουν στο βάλτο της επισφάλειας. Όσο και να κατέχεις τους μηχανισμούς προπαγάνδας και να έχεις επιδείξει εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική, πώς θα υπερβείς την πραγματικότητα, κρυπτόμενος πίσω από αλλοιωμένα στοιχεία;

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet