«Ποτέ δεν θα ξεχάσω το συναίσθημα που είχα παρακολουθώντας μια ταινία όταν ήμουν μικρός. Εκείνος ο απερίγραπτος ενθουσιασμός και χαρά, ήταν σαν όνειρο. Οι ταινίες μάς συντροφεύουν όσο μεγαλώνουμε (…) Η Χαμένη Σκηνή είναι το ερωτικό μου γράμμα στο σινεμά», σημειώνει ο Ζανγκ Γιμού για την ταινία του «Η χαμένη σκηνή» (Yi miao zhong). Ο μεγάλος κινέζος σκηνοθέτης επιστρέφει στο στιλ των πρώτων του ταινιών, μας μεταφέρει στα τελευταία χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης και αφηγείται την ιστορία ενός κατάδικου ο οποίος εκτίει την ποινή του σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, σε μια απομονωμένη περιοχή της Κίνας. Καθώς μαθαίνει ότι η κόρη του εμφανίζεται στα κινηματογραφικά επίκαιρα, δραπετεύει με σκοπό να φτάσει στο κοντινό χωριό για να δει την ταινία στον τοπικό κινηματογράφο. Εκεί συναντιέται με ένα παράξενο κορίτσι το οποίο έχει βάλει σκοπό να κλέψει με κάθε τρόπο το φιλμ, και θα ξεκινήσει μια δυνατή φιλία ανάμεσά τους.

Ένα συγκινητικό δράμα που μας φέρνει σε επαφή, εκτός από την ίδια την εποχή, ιδιαίτερα με τα κινηματογραφικά έθιμα της Κίνας της δεκαετίας του 1970. Μια ταινία για τη μαγική δύναμη του σινεμά και ταυτόχρονα μια πολύ προσωπική ταινία του Ζανγκ Γιμού.

Να θυμίσουμε πως η «Χαμένη σκηνή» έπεσε θύμα λογοκρισίας, εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, και αποσύρθηκε από το Φεστιβάλ Βερολίνου το 2019.

Προβάλλονται επίσης:

«Thor: Love and thunder» του Τάικα Γουατίτι: Ο Γουατίτι σκηνοθετεί με χιούμορ και αυτοσαρκασμό την επιστροφή του Θορ στην τέταρτη ταινία του, όπου ανακτά τις δυνάμεις και το παρουσιαστικό του για να σταματήσει μια φονική απειλή.

«Θεέ μου τι σου κάναμε 3» (Qu’ est-ce qu’ on a tous fait au bon Dieu?) του Φιλίπ ντε Σοβερόν: Ο Κλοντ και η Μαρί σύντομα θα συμπληρώσουν 40 χρόνια γάμου. Για να γιορτάσουν την περίσταση, οι τέσσερις κόρες τους οργανώνουν ένα πάρτι έκπληξη, προσκαλώντας η κάθε μια τα πεθερικά της.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet