Η τέχνη και η αλληλεγγύη, αξίες που τα μοναδικά υλικά τους βοηθάνε για να κτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία, σηματοδοτούν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Ρεματιάς και το καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Με προμετωπίδα «η τέχνη μας στηρίζει, στηρίζουμε την τέχνη και τους ανθρώπους της», το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και συνεχίζεται μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου, με ένα πλούσιο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει περίπου 70 εκδηλώσεις. Με βάση το θέατρο της ρεματιάς που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το Φεστιβάλ θα απλωθεί στις περισσότερες γειτονιές της πόλης με την ελπίδα ότι όλοι και όλες μαζί θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα όποια τραύματα άφησε η πρόσφατη περίοδος της πανδημίας στον πολιτισμό και την ψυχή μας. Από πλευράς του Δήμου Χαλανδρίου ζητήσαμε και αποσπάσαμε μια δήλωση από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σέργιο Γκάγκα: «Έχοντας την εμπειρία δυο επιτυχημένων φεστιβάλ μικρής κλίμακας, εξαιτίας της πανδημίας, σήμερα νιώθουμε από τη μια ενισχυμένη την αυτοπεποίθησή μας ως προς τις οργανωτικές μας δυνάμεις, από την άλλη αυξημένη τη λαχτάρα μας να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη μεγάλη γιορτή της πόλης μας. Έτσι, εκτός από τις περίπου 70 εκδηλώσεις που φιλοξενούμε στο θέατρο Ρεματιάς, με ελεύθερη είσοδο στη συντριπτική τους πλειονότητα, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου «σκορπίσαμε» εκδηλώσεις, χωρίς αντίτιμο και με ελεύθερη αυθόρμητη προσέλευση στις γειτονιές της πόλης φιλοδοξώντας αυτή η γιορτή του πολιτισμού και της τέχνης, εδώ στο Χαλάνδρι, να μπει σε όλα τα σπίτια, να "τρυπώσει" μέσα από τις χαραμάδες κάθε κλειστού παραθύρου. Εδώ στη Ρεματιά, στο Χαλάνδρι, δεν ξεχνάμε ότι από την τέχνη πιανόμαστε πάντα οι άνθρωποι για να κρατηθούμε ζωντανοί" σε δύσκολους καιρούς. Αφήνοντας τη συλλογική μας μνήμη να τρέξει σε παλιότερες εποχές, βρίσκουμε την τέχνη, τα μπουλούκια, τους καραγκιοζοπαίχτες, τους μουσικούς να "βγάζουν" τον κόσμο, τα παιδιά, τους εφήβους, τους ώριμους και ηλικιωμένους πολίτες στις πλατείες και στα πάρκα και να σμίγουν την κοινότητα. Αυτό λοιπόν, που το θεωρούμε και σοβαρή πολιτική πράξη και κοινωνική αναγκαιότητα, νιώθουμε ότι το πετύχαμε φέτος "αποκεντρώνοντας" το Φεστιβάλ Ρεματιάς από τη Ρεματιά. Την ίδια ώρα, νιώθουμε απροσποίητη χαρά και για την αισθητική αναβάθμιση του θεάτρου με υλικά που ταιριάζουν στο φυσικό περιβάλλον και μας κάνουν να νιώθουμε ότι με άρμα και οδηγό μας την τέχνη "γκρεμίζουμε" λίγα τεκμήρια της γκρίζας αστικοποίησης και χτίζουμε λίγα λιθαράκια για μια ανοιχτή εστία της πολύχρωμης κοινότητας.» Ευχαριστούμε τον κύριο αντιδήμαρχο και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Από τη σκηνή της Ρεματιάς θα περάσουν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δημοφιλείς παραστάσεις, το Φεστιβάλ όμως στηρίζει τους νέους και λιγότερο προβεβλημένους δημιουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά και η Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών, «Our Festival» από την ομάδα συλλογικού πολιτισμού «Εμείς», που θα διαρκέσει από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας καθημερινά περισσότερες από μία παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κουκλοθεάτρου, video art, παραστάσεις για παιδιά, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Μία από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, είναι αυτή της Δευτέρας 11 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της Ρεματιάς, με τίτλο «Νησί μέσα στην πόλη» όπου ο τραγουδοποιός και ηθοποιός Γιώργης Χριστοδούλου, θα τιμήσει την Αρλέτα, στα πέντε χρόνια απουσίας της, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό, ένα μέρος του αρχείου της. Ζωγραφικές συνθέσεις, βιβλία, αποσπάσματα από συνεντεύξεις, «αποφθέγματα» με το σπιρτόζικο πνεύμα της… Στο ιδανικό σκηνικό, του θεάτρου θα ακουστούν κάποια από τα πιο όμορφα κομμάτια της Αρλέτας, που τόσο αγαπούσε την αύρα αυτού του χώρου. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε τραγουδήσει τόσες φορές εκεί, από το καλοκαίρι του 1987, που πρωτοεμφανίστηκε, μέχρι το 1989 και το 1995, για τελευταία φορά. Ο ίδιος ο Γιώργης Χριστοδούλου ήταν παρών -μικρό παιδί, τότε- στις δύο πρώτες συναυλίες της, ως συνεργάτης στην τρίτη της εμφάνιση - πρωτοεμφανιζόμενος, μάλιστα τραγουδιστής, στο πλάι της. Ο ίδιος σημειώνει: «Κλείνοντας, φέτος, 20 χρόνια στη δισκογραφία ξεκίνησα από τη μουσική. Η πρώτη φορά που βρέθηκα στη σκηνή ήταν σε συναυλία με την Αρλέτα. Το αποφάσισε εκείνη δύο μέρες πριν και βγήκαμε χωρίς πρόβα. Έτσι ξεκίνησαν όλα αλλά ο δρόμος ήταν ήδη εκεί κι εγώ μέσα σ’ αυτόν. Δεν διάλεξα. Έγιναν όλα με απόλυτα "φυσικό" τρόπο χωρίς κανενός είδους πίεση. Την άκουσα από το ραδιόφωνο στα 7 μου, ύστερα κυνηγούσα κάθε της συνέντευξη, δίσκο, εμφάνιση ως ότου γνωριστήκαμε το ’86. καθαρό συναίσθημα, γλυκιά νοσταλγία, μόνο αγάπη και μνήμη ζωντανή, σε μια βραδιά αποκλειστικά δική της. Η Αρλέτα άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο ελληνικό τραγούδι. Η φωνή της, που συνδέθηκε άρρηκτα με το Νέο Κύμα και την εποχή των μπουάτ, η ευαισθησία της, τα γραπτά της αποτελούν πλούσια κληρονομιά για όλους, για αυτό άλλωστε έχουν κατακτήσει τη δική τους ξεχωριστή θέση στην καρδιά και την ψυχή ενός ευρύτατου κοινού».

Μια ακαταμάχητη προσωπικότητα, μια πολυσχιδής καλλιτέχνιδα, αντισυμβατική, με αυτήν την τόσο ιδιαίτερη φωνή και ξεχωριστή παρουσία, που ζωγράφιζε, έγραφε, μελοποιούσε και τραγουδούσε τις συνθέσεις της. Θα ακουστούν είκοσι τραγούδια, αφηγήσεις ιστοριών από την πορεία της, θα υπάρχουν επίσης δώδεκα εκθεσιακά ταμπλό. Οι μουσικοί που θα πλασιώσουν τον Γιώργη Χριστοδούλου είναι οι: Αλέξανδρος Αβδελιώδης στο πιάνο, Alfred Ruci στις κιθάρες, τα πνευστά, τις ενορχηστρώσεις και ο Κωνσταντίνος Κλάγκος στο κοντραμπάσο. Και βέβαια η ασυναγώνιστη χορωδία του κόσμου που θα κατακλύσει το Θέατρο της Ρεματιάς.

 

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης ξεχωρίσαμε και προτείνουμε επίσης:

Συναυλία Γιώργου Ανδρέου, Σάββατο 16 Ιουλίου: Στο πρώτο μέρος, ο Γιώργος Ανδρέου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Σταύρος Σιόλας παρουσιάζουν επί σκηνής γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια τους. Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο: «Από τη Σμύρνη ως το λαϊκό τραγούδι του άστεως», μια εργασία του Γιώργου Ανδρέου πάνω στη μετάβαση από τη σμυρνέικη στη λαϊκή μουσική. Συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.

Γιορτή Κουκλοθέατρου, 18 και 19 Ιουλίου: Ιδιαίτερη χαρά αποτελεί η φιλοξενία διήμερης Γιορτής Κουκλοθεάτρου στο πάρκο Φ.Ο.Τ. (Ιωαννίνων & Τυμφρηστού), η οποία περιλαμβάνει δώδεκα παραστάσεις που απευθύνονται σε θεατές όλων των ηλικιών.

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, Πέμπτη 21 Ιουλίου: Στο πρώτο μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου ερμηνεύει έργα του και στο δεύτερο ο ίδιος ο συνθέτης διευθύνει την ορχήστρα του.

Οι Μέλισσες αγριεύουν τις νύχτες, Παρασκευή 22 Ιουλίου: Μουσική και τραγούδια από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες». Με την Aναστασία Μουτσάτσου, τον Alex Sid και την Ελένη Καρακάση.

Vana Ba Afrika Summer Concert & Bazaar, Σάββατο 23 Ιουλίου: Μουσική και χοροί από διάφορες χώρες της Αφρικής, τοπική κουζίνα, χειροτεχνίες και έργα λαϊκής τέχνης, face painting.

Ταξίδι απ’ τη Μικρασία στο Βόρειο Αιγαίο, Τετάρτη 27 Ιουλίου: Μουσική παράσταση, µε αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού των παραλίων της Μικράς Ασίας. Τα μικρασιάτικα τραγούδια που μετά την καταστροφή του 1922 πέρασαν στο Βόρειο Αιγαίο. Επιµέλεια κειµένων - αφήγηση: Κώστας Μέτζελος, τραγούδι – κανονάκι: Μάνος Κουτσαγγελίδης, τραγούδι: Κώστας Καλδέλης.

Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου, Παρασκευή 29 Ιουλίου: Μουσική – ποιητική παράσταση αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Με την Πέμη Ζούνη και τον Ιάκωβο Κολανιάν.

Δημήτρης Ζαφειρέλης & New Group, Σάββατο 30 Ιουλίου: Νέο ροκ τζαζ, μπλουζ, έθνικ.

 

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, οι «Νύχτες αλληλεγγύης» δέχονται για μια ακόμη χρονιά τις συνεισφορές των πολιτών που το επιθυμούν, σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet