Ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν ανέλθει κοντά στις 20.000, ενώ σημειώνεται μικρή αύξηση και στους θανάτους από κορονοϊό, καθώς 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό από καθημερινή σε εβδομαδιαία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, θα κοινοποιούνται μόνο κάθε Παρασκευή τα επιδημιολογικά δεδομένα, χωρίς να παρατίθενται οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Πάντως η απόφαση συνάδει με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τα «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορονοϊού COVID-19», που προβλέπει ότι ένα κρούσμα ασυμπτωματικό ή με ήπια συμπτώματα δεν είναι υποχρεωμένο να απομονωθεί. Το «τελευταίο» καταστροφικό μίλι, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το περασμένο φθινόπωρο, παρότι κρατάει πολύ, συνεχίζει με τον ίδιο βηματισμό από πλευράς κυβερνητικών επιλογών.
Όπως επισημαίνει στην Εποχή ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, «οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον μεταδίδονται εξαιρετικά γρήγορα και έχουν μεγαλύτερο βαθμό αντίστασης στην ανοσία που προκαλείται είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση. Η δημιουργία τέτοιων μεταλλάξεων ήταν προβλέψιμη». Οι ανθεκτικές μεταλλάξεις εμφανίστηκαν στην Αφρική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή και όπου τα σώματα των ανεμβολίαστων ανθρώπων αποτελούν ιδανικά «εργαστήρια» για τον ιό. Γεγονός που διατηρεί έντονα στην επικαιρότητα το αίτημα για απελευθέρωση των πατεντών.
«Η παρούσα έξαρση έχει σχετικά μεγάλο βαθμό διαφυγής από την ανοσία, περίπου το 40% των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί βρίσκονται με μειωμένη άμυνα απέναντι στις μεταλλάξεις της Όμικρον. Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση», υπογραμμίζει ο Γ. Γεροτζιάφας. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες ανέμεναν το επόμενο κύμα να σημειωθεί το φθινόπωρο. Όμως η έξαρση φαίνεται ότι επιταχύνθηκε, μάλιστα παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού, λόγω του καλοκαιριού και της μεταφοράς μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, εξαιτίας της εγκατάλειψης ακόμα και των πλέον ήπιων μέτρων προφύλαξης από την κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει στην εκθετική φάση του πανδημικού κύματος που αντανακλάται δυστυχώς στις νοσηλείες και τους θανάτους», σημειώνει ο καθηγητής Αιματολογίας. «Για όσους αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό θα τους παραπέμψουμε στη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και θα τους καλέσουμε να ρωτήσουν τους αρμόδιους τι έχουν κάνει εδώ και δύο χρόνια ώστε να μειωθεί η θνητότητα των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στους συμβατικούς θαλάμους (ενδεικτικά, στην Γαλλία ο μέσος όρος θνητότητας των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι περίπου 20% ενώ στην Ελλάδα είναι περίπου 50%)». Και καταλήγει ο καθηγητής ότι «η ανάγκη καθολικής εφαρμογής μάσκας στους κλειστούς χώρους και στους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός είναι παρούσα».
Μάλιστα, απαντώντας σε δημόσιες δηλώσεις στελεχών της επιτροπής των ειδικών που διατείνονται ότι «δεν χρειάζονται οι μάσκες, που είναι οριζόντιο μέτρο μη φαρμακευτικής παρέμβασης», γιατί «δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης», ενώ το τρέχων πανδημικό κύμα αξιολογείται ως «ταλάντωση των μεταλλάξεων 4 και 5», ο Γ. Γεροτζιάφας επισημαίνει ότι, μελετώντας τα στοιχεία, η «ταλάντωση» της καμπύλης που «δεν χρειάζεται επιπέδωση» έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών. Σε 10 - 15 ημέρες θα έχουμε και σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.
«Η προηγούμενη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που κωδικοποιήθηκε στη φράση "το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία από την πανδημία", ήταν απολύτως λανθασμένη και οδήγησε στην υγειονομική καταστροφή του εξαμήνου Οκτώβρης 2021 – Μάρτης 2022, οπότε συνέβησαν το 50% του συνολικών θανάτων που σημειώθηκαν καθόλη της διάρκεια της πανδημίας» υπογραμμίζει ο Γ. Γεροτζιάφας. «Μάλιστα, έχει σημασία να σημειώσουμε ότι η καταστροφή αυτή συντελέστηκε ενώ η επιστημονική γνώση προόδευσε αλματωδώς: στη διάγνωση της λοίμωξης (ακρίβεια και ευαισθησία των test), στην προστασία από την λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού, φίλτρα καθαρισμού του αέρα), στη θεραπεία της COVID-19 (από το σπίτι έως την ΜΕΘ) και, τέλος, στα εμβόλια».
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να αποφασίζει σαν αρνητής της πανδημίας και να ακυρώνει στην πράξη, με τα μέτρα που δεν επιλέγει, την αλματώδη πρόοδο που μας προσφέρει η κατακτημένη επιστημονική γνώση. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επιτροπές ειδικών που κάθε άλλο παρά διατυπώνουν δημόσια θέσεις αξιοποίησης των εργαλείων προστασίας από τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Πετάει ο γάιδαρος του τουρισμού, πετάει… Τι κι αν πάρει μερικούς στον λαιμό του…