Το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που ουσιαστικά κατέρριψε τα μυθεύματα περί σκευωρίας σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis (γιατί περί σκανδάλου πρόκειται) έφερε στην επιφάνεια του ερώτημα του πώς θα συνεχιστεί η διερεύνηση των ευθυνών και πως οι ένοχοι θα εντοπιστούν, μετά από ανεξάρτητη έρευνα και, επιτέλους, θα δικαστούν.

Νομικές πηγές οι οποίες έχουν βαθιά γνώση του θέματος και με τις οποίες συνομίλησε η "Εποχή" αναφέρουν ότι η ανάσυρση των φακέλων που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα από το αρχείο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Από τη στιγμή που αποδείχθηκε –και με τη δικαστική βούλα– ότι όλες οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν απολύτως νόμιμες, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την ανακρίτρια από το να ανασύρει τους φακέλους από το αρχείο. Και αν όχι για όλους, τουλάχιστον για τους δύο, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στων οποίων τους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν εντοπιστεί χρήματα "αδιευκρίνιστης" προέλευσης.

 

Και πάλι στη δικαιοσύνη

 

Η Βουλή ό,τι είχε να κάνει το έκανε, η υπόθεση ως προς αυτά τα σκέλη επιστρέφει στη δικαιοσύνη και γι' αυτό η ανακρίτρια θα πρέπει να ενεργήσει με βάση τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για δεύτερες αναγνώσεις και ερμηνείες.

"Από τη στιγμή που αποδείχθηκε", όπως μάς λέει η ίδια πηγή, "ότι οι μάρτυρες δεν εκβιάστηκαν, το κύρος των καταθέσεών τους ανεβαίνει κατακόρυφα. Ειδικά όταν μιλάμε για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αν, δε, έρθει και στη Βουλή η ειδική ρύθμιση για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο απλά και ξεκάθαρα".

"Το βούλευμα" καταλήγει η νομική πηγή, "είναι πολύ γερά δεμένο και δεν προέκυψε τυχαία. Χαρακτηρίζει, και αυτό έχει τεράστια σημασία, τις ενέργειες του Παπαγγελόπουλου και των εισαγγελέων ως νόμιμες και επιβεβλημένες. Οι δε καταθέσεις στηρίζονται σε γεγονότα τα οποία αποδείχθηκαν με δημόσια έγγραφα. Και ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει το σκάνδαλο κυρίως την παράνομη εισαγωγή φαρμάκων και την υπερτιμολόγησή τους, ενέργειες που μπορούν να γίνουν μόνο με πολιτική απόφαση. Δεν πρόκειται, άρα, για σκάνδαλο που αφορά μόνο επίορκους γιατρούς". Θυμίζουμε εδώ ότι αυτό ήταν το κυρίαρχο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια το σκάνδαλο, ότι δεν αφορά δηλαδή πολιτικά πρόσωπα αλλά γιατρούς και ίσως χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.

 

Η πολιτική διάσταση

 

Σε ό,τι αφορά την αμιγώς πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη στη Βουλή επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, όχι με μεγάλη επιτυχία είναι η αλήθεια καθώς τα γεγονότα είναι πλέον συγκεκριμένα. Ο πρωθυπουργός όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από την πλευρά Σαμαρά να αντιδράσει και να μην παραδεχθεί τίποτα ή να πει οτιδήποτε που θα μπορούσε να εκληφθεί ως "συμβιβασμός". Ίσως γι' αυτό και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ την Τρίτη ζήτησε (μισή) συγγνώμη σε τηλεοπτική εκπομπή, την Τετάρτη άλλαξε στάση και μιλούσε πάλι για "σκευωρία".

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κρατήσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο ψηλά στην ατζέντα αν και από πολλές πλευρές αναγνωρίζεται ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι δυνατόν να φέρει άμεσα εκλογικά οφέλη καθώς οι προτεραιότητες του κόσμου στο ζοφερό περιβάλλον που ζούμε είναι τελείως διαφορετικές. Αποφασισμένοι, τέλος, να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους, ιδιαίτερα μετά το βούλευμα που ουσιαστικά τους δικαιώνει, είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη.

Ειδικά η δεύτερη θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε σε ακραίο βαθμό ενώ έκανε το καθήκον της, ισχυρισμό που επανέλαβε σε όλους τους τόνους όταν κλήθηκε για ακρόαση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι νομικοί που την εκπροσωπούν ετοιμάζουν πλέον τα επόμενα βήματά τους, ανάλογα και με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει στο επόμενο στάδιο της υπόθεσης η ανακρίτρια.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet