Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτή τη φορά έρχεται μετά από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που προχωρούσε με ψήφο εμπιστοσύνης σχεδόν σε κάθε ψήφιση νόμου. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή.

 

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Ντράγκι θα αναφερθεί στην κυβερνητική κρίση στο Κοινοβούλιο.

Κατά την ψήφιση του νέου πακέτου βοήθειας στη Βουλή, οι βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων, του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, εξήλθαν από την αίθουσα και εν συνεχεία  ο Κόντε ανήγγειλε ότι δεν θα δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης που απαιτούσε ο πρωθυπουργός για την ψήφιση του ίδιου πακέτου στη Γερουσία. Τελικά, η Γερουσία ψήφισε την εμπιστοσύνη,  με 172 υπέρ και 39 κατά, ενώ οι γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων απουσίαζαν και πάλι, πλην ενός, ο οποίος υπερψήφισε και εντάχθηκε στην ομάδα του αποχωρήσαντος Λουίτζι Ντι Μάιο.

Οι λόγοι μη ψήφισης της εμπιστοσύνης ήταν η διαφωνία για την εγκατάσταση αποτεφρωτήρα απορριμμάτων στην πρωτεύουσα, η ελλιπής, κατά τη γνώμη του Κινήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, το πάγωμα του λεγόμενου οικοδομικού Superbonus 110%, το οποίο προέβλεπε μεταξύ των άλλων την επιδότηση της θερμικής μόνωσης, την αντικατάσταση των εγκαταστάσεων κλιματισμού, καθώς και αντισεισμικές παρεμβάσεις. Επίσης, η αλλαγή του λεγόμενου Εισοδήματος του Πολίτη, του επιδόματος που αποτέλεσε τη σημαία του Κινήματος, με την προβλεπόμενη απώλειά του σε περίπτωση μιας μόνο άρνησης εργασίας, δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή.

Όμως, η σοβαρότερη ίσως αιτία για τη μη ψήφιση της εμπιστοσύνης ήταν η διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του Κινήματος με τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο της Ουκρανίας και με τις αποστολές όπλων. Ήταν εξάλλου δεδομένο ότι η συμμετοχή του Κινήματος 5 Αστέρων σε μια κυβέρνηση που είχε στόχο να το εμποδίσει να φέρει εις πέρας τις αλλαγές που περιείχε το πρόγραμμά του θα οδηγούσε στη συρρίκνωση της εκλογικής του συναίνεσης. Το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος συνεδριάζει χωρίς ανάσα, αλλά χωρίς να έχει καταλήξει στη στάση που θα κρατήσει στη συνέχεια.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων ποικίλουν. Η Τζόρτζια Μελόνι, των Ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες. Στο ίδιο μοτίβο και ο Σαλβίνι από την πλευρά της Λέγκα, ενώ η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα πλειοψηφία, γιατί «η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί σε μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση, που δεν είναι σε θέση να αντέξει».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, για άλλη μια φορά, η Ιταλία δεν θα μας αφήσει... να πλήξουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet