ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ



Η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής, κατά τη δικάσιμο της Τρίτης, επιδόθηκε πάλι σε ένα θέαμα με φωνές και παρεμβάσεις, που καθυστερεί τη δίκη. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν ότι η συνήγορος του ΠΑΜΕ, Ελένη Ζαφειρίου κατά τις ερωτήσεις της αναφέρθηκε στα ονόματα βουλευτών. Ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου που εξαιρεί την πολιτική αγωγή από τις ερωτήσεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και όχι γενικά στην αναφορά σε αυτά τα πρόσωπα, η υπεράσπιση έθεσε εκ νέου το ζήτημα, προκαλώντας τη διακοπή δύο φορές.
«Το μόνο που ενδιαφέρει την Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή είναι να απαλλαγούν οι διευθύνοντες, Μιχαλολιάκος, βουλευτές κτλ. Οι υπόλοιποι που είναι οι λοχίες και τα στρατιωτάκια, δεν την ενδιαφέρουν πολύ. Σε αυτό οφείλεται το σόου της Τρίτης. Οι συνάδελφοι ρωτάμε στο επίπεδο της ένταξης για αυτούς, αλλά και προκειμένου να αποδειχθεί η ίδια η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και νομιμοποιούμαστε να κάνουμε» εξηγεί στην «Εποχή» ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Τάκης Ζώτος.
Το επεισόδιο της Τρίτης αναδεικνύει τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την απόφαση του δικαστηρίου να εξαιρέσει την παράσταση της πολιτικής αγωγής από την κατηγορία της διεύθυνσης, γεγονός που κάθε φορά θα εκμεταλλεύεται η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής.
«Από την αρχή η πολιτική αγωγή θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση. Χωρίς τον καθοδηγητικό και επιτελικό ρόλο των ιθυνόντων δεν θα υπήρχε η εγκληματική οργάνωση με τον τρόπο που υπάρχει. Θα ήταν ένα σχετικώς ασύντακτο σώμα, ενώ τώρα είναι ένα πολύ συγκροτημένο και καθοδηγημένο με κεντρικούς στόχους. Πρέπει να συσσωρευτούν κάποια δεδομένα μέσα από τη διαδικασία για το δικαστήριο, ώστε όταν επανυποβληθεί το αίτημα για τη συμπλήρωση της απόφασης, να στηρίζεται και σε δικές του εμπειρίες» σύμφωνα με τον Τάκη Ζώτο. Ένας επιτελικός ρόλος που έρχεται να επιβεβαιωθεί μια ακόμα φορά, από την τελευταία δημοσιοποίηση ηχητικού την εβδομάδα που πέρασε, με τους Λαγό, Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκο να δίνουν οδηγίες σε στέλεχος της ΧΑ να πει πως δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά.

Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι

Ανακριβής χαρακτηρίστηκε η κατάθεση του αστυνομικού από το δεύτερο περιπολικό τη βραδιά της δολοφονίας, από τον δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, η οποία έβριθε από «δεν θυμάμαι» και «δεν ξέρω». Η έδρα φάνηκε να δυσανασχετεί αρκετές φορές με τις απαντήσεις του μάρτυρα, ιδίως όταν εξέφρασε την άποψη ότι η αστυνομία όταν έρχεται αντιμέτωπη με συμπλοκή πολλών ατόμων και έχει λιγότερες δυνάμεις, απλά έχει το ρόλο του παρατηρητή και «θα τους πούμε από μακριά να ηρεμήσουν».
«Είστε τόσα χρόνια στην υπηρεσία και ακόμα να μάθετε τι σημαίνει το σήμα Ε6; Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει, να σας ενημερώνουμε εμείς για τη δουλειά σας;» απευθύνθηκε η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη στον μάρτυρα, όταν η πολιτική αγωγή τον ρώτησε σε τι αναφέρεται το συγκεκριμένο σήμα και για μια ακόμα φορά απάντησε «δεν θυμάμαι». Απάντηση που έχει δοθεί από όλους τους αστυνομικούς που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα, αν και αφορά το σήμα που έλαβαν εκείνη τη νύχτα, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες διαβιβάσεις.
Ερωτήματα γεννά και η στάση του αστυνομικού που αντί να πάει στο σήμα για το Ε6 στην Τσαλδάρη ή έστω στο Ε11 (συμπλοκή ατόμων), που κατέθεσε ότι δέχτηκαν, αν και αφορούσε τη ΔΙ.ΑΣ, κατέβηκε από το περιπολικό και πεζός έψαχνε ένα άτομο που κρυβόταν σε μια πυλωτή. Βάσει των απομαγνητοφωνημένων διαλόγων το άτομο αυτό είχε επικοινωνήσει με την αστυνομία γιατί τον κυνηγούσαν χρυσαυγίτες. Παρόλα αυτά, ο αστυνομικός κατά την κατάθεσή του περιέγραψε αυτό το άτομο σαν να ήταν χρυσαυγίτης που κρυβόταν. Παράλληλα, αν και είπε στο δικαστήριο, ότι ασχολήθηκε με αυτό το περιστατικό γιατί του φάνηκε πιο σοβαρό από το άλλο σήμα, σε ερώτηση γιατί δεν αναφέρει το συμβάν με την αναζήτηση του ανθρώπου στο ημερήσιο φύλλο υπηρεσίας, απάντησε ότι δεν του φάνηκε σημαντικό. Το φύλλο, δε, της υπηρεσίας, ενώ πρέπει να συντάσσεται στο τέλος κάθε ημέρας ή την επόμενη, για τη συγκεκριμένη ημέρα το έγραψε 13 ημέρες μετά (για τις 19/9, γράφεται 2/10).

Μην πάει με άδεια χέρια

Διαφωτιστική ήταν, όμως, η κατάθεση του αστυνομικού όσον αφορά στην αντίληψη της αστυνομίας για τις συλλήψεις. Ενώ μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα, έχει δοθεί σήμα να γίνουν έρευνες στην περιοχή και να προσαχθούν όσοι είναι χρυσαυγίτες, ο αστυνομικός επειδή «δεν βρήκαμε κάποιον που να ταιριάζει στην περιγραφή», προσήγαγε άσχετα άτομα βάσει της λογικής, όπως κατέθεσε, ότι «δεν ταίριαζαν με την περιοχή».
Η στάση της αστυνομίας πάντως, έχει αρχίσει να κεντρίζει και το ενδιαφέρον της προέδρου. «Η δουλειά σας είναι να αποτρέπετε καταστάσεις, όχι να βλέπετε και να ενημερώνετε το κέντρο, αυτό τουλάχιστον θέλει ο κόσμος» είπε στον αστυνομικό από την πρώτη ομάδα ΔΙ.ΑΣ, Χρήστο Δεληγιάννη, που κατέθεσε την Παρασκευή.
Ο αστυνομικός αναγνώρισε την ομάδα που ήταν συγκεντρωμένη έξω από το μαγαζί ως χρυσαυγίτες και πως έφεραν οπλισμό. Περιέγραψε ακόμα την επίθεση που δέχτηκε ο Φύσσας από τον Ρουπακιά και τη συνέργεια τριών – τεσσάρων ατόμων που τον είχαν κυκλώσει την ίδια στιγμή και τον έβριζαν, όπως είχε καταθέσει και ο φίλος του Φύσσα. Ο μάρτυρας είπε επίσης πως προσπάθησε να συλλάβει έναν από αυτούς, όλα όταν πήγε να του βάλει χειροπέδες, ένας άλλος τον εμπόδισε. Η δίκη διακόπηκε για την επόμενη Τετάρτη, οπότε θα συνεχιστεί η κατάθεση του μάρτυρα, ενώ η πρόεδρος επισήμανε, για μια ακόμα φορά, απευθυνόμενη, μάλιστα, στην Πολιτική Αγωγή, πως θα πρέπει η διαδικασία να επισπευσθεί πριν τη λήξη του 18μηνου το Φεβρουάριο. Οφείλουμε να επισημάνουμε, όμως, πως μια δίκη με διαδικασίες εξπρές, μόνο προς όφελος των κατηγορουμένων μπορεί να αποβεί, καθώς η λίστα των μαρτύρων κατηγορίας είναι μακρά και είναι η πρώτη φορά που τους δίνεται η δυνατότητα να καταθέσουν τη βία που υπέστησαν.



Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet