"Νταν Γεωργάκας: Ο επαναστάτης της διασποράς"
Του Στράτου ΚερσανίδηΟταν, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, έκανε απεργία πείνας μπροστά στο κτίριο του Ο.Η.Ε., τα αμερικανικά ΜΜΕ πρόβαλλαν ιδιαίτερα αυτή του την πράξη. Μάλιστα, για την αντιδικτατορική του δράση περισσότερη κατανόηση και συμπαράσταση βρήκε από την πλευρά των Αμερικανών παρά από την επίσημη ηγεσία των ελλήνων μεταναστών.
Ο Νταν Γεωργακάς (Dan Georgakas) είναι ένας ελληνικής καταγωγής Αμερικανός τον οποίο μας σύστησε ο σκηνοθέτης Κώστας Βάκκας, μέσω του ντοκιμαντέρ του που προβλήθηκε πριν από 8 μήνες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Νταν Γεωργακάς: Ο επαναστάτης της διασποράς».
Ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και αγωνιστής της Αριστεράς, παίρνει θέση μπροστά στην κάμερα και αρχίζει τη αφήγησή του. Με χειμαρρώδη λόγο, μεστό και συγκεκριμένο ο Γεωργακάς μιλά για τη ζωή του, για τις ρίζες του, για την ενηλικίωση του στη βιομηχανική πόλη του Ντιτρόιτ, η οποία βιώνει σήμερα τον οικονομικό μαρασμό. Μιλά για τις σπουδές του, για το Βιετνάμ, για τις σχέσεις του με το μαρξισμό και την αμερικανική αριστερά και το πώς όλα αυτά επηρέασαν τη ζωή του και τη σκέψη του και κατ’ επέκταση την ακτιβιστική του δράση. Θυμάται τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα ως επικεφαλής των Ελληνοαμερικανών που αγωνίζονταν εναντίον της χούντας. Κι ακόμη μιλάει για τα βιβλία του, για την αγάπη του για το σινεμά και τη σχέση του μαζί του μέσω της κριτικής και το περιοδικό Σινεάστ (Cineaste).
Λέει πολλά ο Γεωργακάς και μέσα από την αφήγησή του ο θεατής προσεγγίζει μια διαφορετική πτυχή των Ελλήνων της Αμερικής και τη στάση τους απέναντι σε μεγάλα πολιτικά ζητήματα όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ, οι φυλετικές διακρίσεις, το εργατικό κίνημα. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι Έλληνες, αν και μειοψηφία στις ΗΠΑ, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στους αγώνες της εργατικής τάξης και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να κερδηθούν κατακτήσεις και δικαιώματα για το σύνολο των εργαζομένων.
Ο Κώστας Βάκκας γνώρισε τον Γεωργακά, όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Ταξισυνειδησία» (2013), ένα ντοκιμαντέρ για τους Ελληνοαμερικανούς και τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τότε, όπως δηλώνει, εκτίμησε το ανοιχτό του μυαλό, την ευρεία του μόρφωση και τις αντιλήψεις του για τη ζωή. «Μέχρι την εποχή τη δική του, είχαν γραφτεί συγγράμματα, βιβλία ιστορικά για τους Ελληνοαμερικανούς και τους Έλληνες μετανάστες που κατάφεραν να προοδεύσουν, να κάνουν χρήματα, το κριτήριο δυστυχώς είναι το οικονομικό…, κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τους εργαζόμενους, που ήταν η τεράστια πλειοψηφία» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης.
Μια σημαντική ταινία για έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο που μας φέρνει σε επαφή με μια άγνωστη πτυχή των Ελλήνων της διασποράς.
strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com