Η ΚΟΑ τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι

 

Στη συνοδευτική έκδοση του αριστουργηματικού «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», το οποίο ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965 ως ορχηστρικό, σε παραγωγή του Κουίνσι Τζόουνς, ο Μάνος Χατζιδάκις σημειώνει: «Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Πρόκειται για ένα από τα δύο συμβολικά έργα τα οποία θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τιμώντας τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος υπήρξε διευθυντής της κατά την περίοδο 1976-1982. Το πρόγραμμα σε αυτή τη δεύτερη συμμετοχή της ΚΟΑ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κορυφώνεται με τους διαχρονικούς και πάντα φρέσκους Όρνιθες. Σύνθεση που αρχικά πραγματοποιήθηκε για την παράσταση σταθμός του θεάτρου Τέχνης και μέσα στα επόμενα έξι χρόνια παραδόθηκε στο κοινό ως καντάτα. Η συγκυρία της ένωσης των στίχων του Βασίλη Ρώτα με τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι δημιούργησαν μια μουσική ιστορία, ένα σύμβολο για εμάς τους Έλληνες. Η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση που συμμετέχει ως σολίστ σχολιάζει για την συναυλία: «Ο ίδιος ο Χατζιδάκις συνήθιζε να λέει "Η μουσική χρειάζεται 3 πράγματα. Τέχνη, τεχνική και βιώματα". Οι άριες της Αηδόνας από τις Όρνιθες απαιτούν μια ευέλικτη λυρική γραμμή με το αντίστοιχο ηχόχρωμα, διαθέτοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ελαφρότητα της φωνής της κολορατούρας. Θα έλεγα πως ταιριάζουν απόλυτα στο είδος της φωνής μου και μου είναι μεγάλη χαρά να ευχαρίστηση να τις ερμηνεύω.
[…] Είναι η πρώτη φορά που θα ερμηνεύσω Χατζιδάκι και ανυπομονώ. πολύ γι’ αυτό».

Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος δηλώνει μεταξύ των άλλων: «Τι ωραιότερο από το να ζήσεις αυτή την τόλμη μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μια κοινωνία πολύχρονη, κοινωνία ανθρώπων, ήχων και ονείρων. Και αυτή η κοινωνία με οδηγό τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό που γνωρίζει με πείρα να ξεδιπλώνει και να αποκαλύπτει τις μουσικές ποιότητες κάθε μουσικού που συναντά και με το θεσπέσιο κελάιδισμα της Χριστίνας Πουλίτση και τα τιτιβίσματα τριών χορωδιών. Μια ερωτική λοιπόν συνάντηση ένα βράδυ του Ιουλίου κάτω από την Ακρόπολη... Τι πιο όμορφο».

Σολίστ: Χριστίνα Πουλίτση, υψίφωνος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος. Συμμετέχουν: Χορωδία της ΕΡΤ, διεύθυνση – διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου, Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Παιδική Χορωδία Rosarte. Μουσική Διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός.

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

 

Ελένη Τσαλιγοπούλου, «Σμύρνη 1922-2022»
 

Αυτό το καλοκαίρι η Ελένη Τσαλιγοπούλου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στις αρχές του 20ού αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού. Εκατό χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής, επιλέγουν να παρουσιάσουν μια συναυλία με διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», που γεννήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στα «Καφέ Αμάν» της Σμύρνης και των μεγάλων αστικών κέντρων της νεότερης Ελλάδας και μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Θα ακουστούν εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά, που, παρά την τραγική μοίρα της προσφυγιάς, έμελλε να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου, μεταλαμπαδεύοντας σε όλη την Ελλάδα τον μουσικό θησαυρό του τόπου τους.

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 9μμ, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θάλασσα-Λιπάσματα 2022, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet