Εύα Φάμπα
«Ρόδο μου κόκκινο»
Εκδόσεις «Μετρονόμος»
Μια καλλιτέχνις όπως η Εύα Φάμπα, που διανύει μια πορεία σπαρμένη με επαίνους, που ως δεξιοτέχνης σολίστ της κιθάρας έχει παίξει σε παγκόσμια φεστιβάλ, που έχει διακριθεί για την ερμηνεία της στα πιο απαιτητικά έργα του ρεπερτορίου και που γι’ αυτή την εντυπωσιακή δεξιότητά της έχει εμπνεύσει σπουδαίους συνθέτες από την ανατολή έως τη δύση, αφιερώνοντάς της έργα τους – να θυμίσω το υπέροχο κονσέρτο «For Eva», του συνθέτη Yiu-Kwong Chung, το οποίο παρουσίασε η ίδια με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, το Μεξικό, και την Ρωσία. Αλλά και ο πολυβραβευμένος βραζιλιάνος συνθέτης Andersen Viana της αφιέρωσε δικά του έργα και μάλιστα την προσκάλεσε να τα παίξει στην Βραζιλία.
Το παρόν ηχογράφημα λοιπόν με τον τίτλο «Ρόδο μου κόκκινο», είναι το πρώτο όπου η Εύα Φάμπα εμφανίζεται ως συνθέτρια και το ελληνικό τραγούδι αποκτά μία ακόμα γυναίκα δημιουργό. Στον δίσκο συνεργάστηκε με εξαιρετικούς ποιητές και έγραψε 11 τραγούδια σε ποίηση Βέρας Βασιλείου - Πέτσα, Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, Φιλιώς Μόρφη και Γιώργου Μπίμη. Όλα τα τραγούδια είναι ανθρωποκεντρικά και τα θέματα τους επίκαιρα και πανανθρώπινα. Ο έρωτας, ο πόλεμος, η απώλεια, η μετανάστευση (συγκλονιστικός ο στίχος της Βέρας Βασιλείου - Πέτσα που ακούγεται με φωνή γεμάτη λυγμό από τον Βασίλη Γισδάκη: Της Ανατολής τα στήθια/ μες στο αίμα νότισαν/ πυρπολήθηκε η γη τους/ και στα ξένα σκόρπισαν. Της ίδιας ποιήτριας και το τραγούδι «Αυτός ο δρόμος» πάλι με θέμα την προσφυγιά και τον πόνο των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο και τους αγαπημένους τους, το τραγουδά με τη ζεστή φωνή του ο Στέλιος Μαγαλιός. Τραγούδια που μας αφορούν, τραγούδια του σήμερα, των διεκδικήσεων, των προβληματισμών, των ιδεών και των οραμάτων. Στο κλείσιμο της ακρόασης ένα τρυφερό Νανούρισμα του πατέρα «Στη ζωή φτερούγα» σε ποίηση Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή με τη συγκινητική ερμηνεία του Παρασκευά Θεοδωράκη.
Η Ευα Φάμπα δηλώνει πως «μέσα μου έκαιγε μία φλόγα για την σύνθεση» και πως όταν «ήρθε η πανδημία, το λοκντάουν, η φλόγα έγινε φωτιά και η ανάγκη επικοινωνίας γιγαντώθηκε». Θα σταθώ στην ανάγκη επικοινωνίας που νοιώθει η συνθέτρια πιστεύοντας πως αυτή έδωσε την θέση της σε αυτό τον δίσκο.
Η Εύα Φάμπα έχει ήδη εμφανιστεί ως δημιουργός καθώς έχει συνθέσει έργα για κιθάρα και είναι συγγραφέας και συνθέτρια των Μελωδικών Μαθημάτων, της πιο χαρούμενης μεθόδου κιθάρας για παιδιά (έκδοση Λιόλιος). Επομένως το να γράψει μουσική για τραγούδια που η δύναμή τους βρίσκεται ασφαλώς στο περιεχόμενό τους, είναι κάτι πιο εσωτερικό που χαρακτηρίζει την πνευματικότητα της δημιουργού και την οπτική γωνία από την οποία προσεγγίζει το υλικό των ποιητών που συνεργάζεται. Δημιουργεί εντέλει μια μουσική συλλογή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε συχνά στη σύγχρονη δισκογραφία. Στη συλλογή αυτή των τραγουδιών είναι ολοφάνερο πως η Εύα Φάμπα είναι από τους δημιουργούς αυτούς που μέσα από το δημόσιο χαρακτήρα του έργου τους και από τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι επιθυμούν να συμβάλουν στην επίτευξη της κοινωνικής συνειδητοποίησης. Στην ακρόαση το ένα τραγούδι συναγωνίζεται ποιοτικά το άλλο σε στίχο, μελωδία και ερμηνεία. Και τα 11 είναι υπέροχα. Τα ερμηνεύουν καταξιωμένοι τραγουδιστές που ξεχωρίζουν εκτός από την ποιότητα της ερμηνείας τους και για το ήθος τους. Είναι οι: Βασίλης Γισδάκης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Στέλιος Μαγαλιός, Γιώργος Μαυροειδής, Μανώλης Μητσάκος, Θανάσης Χουλιαράς. Η εξαιρετική ορχήστρα αποτελείται από τις/τους: Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο, Εύα Φάμπα στην κιθάρα, Αμαλία Κουντούρη στο φλάουτο, Νίκο Σαρρή στην τρομπέτα, Ευγένιο Μπένση στο τσέλο, Θοδωρή Στούγιο στο μπουζούκι, Βασίλη Ραψανιώτη στο βιολί, Κώστα Σταυρόπουλο στο μπάσο, Γεράσιμο Πολλάτο την κιθάρα, Φώτη Κόλλια στα κρουστά, Ραλλού Γεωργουσοπούλου στο όμποε. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, αλλά και η Εύα Φάμπα και ο Νίκος Χαριζάνος. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς. Χαιρετίζουμε μια νέα άξια δημιουργό του ελληνικού τραγουδιού που όπως με τα ακροδάχτυλα της αγγίζει τις χορδές της κιθάρας το ίδιο επιζητά ως συνθέτρια να αγγίξει και τις δικές μας ευαίσθητες χορδές.
Καλή ακρόαση.