H πειθαρχική δίωξη του μηχανικού Θεόφραστου Βαμβουρέλλη από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία του επέβαλαν την ποινή των 20 ημερών προσωρινής απόλυσης, προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων που έφτασε μέχρι τη Βουλή.
Τόσο πριν (όσο δηλαδή εκκρεμούσε η διαδικασία) όσο και μετά την ανακοίνωση της εν λόγω ποινής, συνδικαλιστικοί φορείς, συλλογικότητες και κόμματα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις των ΕΛΠΕ οι οποίες προφανώς έχουν να κάνουν όχι με την επαγγελματική αξιοσύνη του Βαμβουρέλλη αλλά με την πλούσια και συχνά «ενοχλητική» συνδικαλιστική δράση του στον χώρο της δουλειάς του και όχι μόνο.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 7 Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές: «Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων 19/04/2022 και 30/06/2022, η ΠΟΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης των ΕΛΠΕ να επιβάλει την προσωρινή απόλυση των 20 ημερών του συναδέλφου Βαμβουρέλλη Θεόφραστου.
Σε εποχές που τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό το οφείλει και στους εργαζόμενους και το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να ανακαλέσει την πειθαρχική δίωξη του.
Η ΠΟΕ καλεί τους συναδέλφους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον συνάδελφο, συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το διυλιστήριο Ασπροπύργου. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών μέλος του οποίου είναι ο συνάδελφος, έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συμμετέχει με ανακοίνωση του στη διαμαρτυρία».
Η παράσταση διαμαρτυρίας που προαναγγέλεται στην παραπάνω επιστολή έγινε την περασμένη Τρίτη και έστειλε το μήνυμα που έπρεπε να σταλεί. Οτι εν έτει 2022 δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές εργοδοτικές μεθοδεύσεις και διώξεις που έχουν στόχο να καμφθούν οι αγωνιστικές αντιστάσεις των εργαζόμενων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε άλλωστε και η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «σε μια εποχή που ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων αποτελεί κορυφαίο ενεργειακό όμιλο με τεράστια κέρδη, στρέφεται ενάντια σε εργαζόμενούς του, είτε με τη συγκεκριμένη κίνηση κατά του συναδέλφου μηχανικού είτε υποβαθμίζοντας την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του τρομοκρατώντας τους με διάφορους τρόπους».
Ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης ανέδειξε επίσης η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Κωστής Χατζηδάκης) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κώστας Σκρέκας).
Σύμφωνα με το κείμενο, «τελευταίο παράδειγμα (της συμπεριφοράς της διοίκησης του Ομίλου που ανήκουν τα ΕΛΠΕ) αποτελεί η εκδικητική πειθαρχική δίωξη, η αυθαίρετη αφαίρεση των καθηκόντων και η απειλή διακοπής της σύμβασης εργαζόμενου του Ομίλου που παρέχει τις υπηρεσίες του στη μητρική εταιρεία με σύμβαση δανεισμού από θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, κατά παράβαση για ακόμα μία φορά του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας. Ο εν λόγω εργαζόμενος έχει ενεργή κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτική δράση και η παραπάνω παρελκυστική και αντεργατική πρακτική της διοίκησης καταγγέλλεται με ανακοινώσεις από κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς
φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΕΚΟ (ΠΕΠΕΚΟ), το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), ο Σύνδεσμος Εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, ο Όμιλος προχωρά σε αθρόες προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια και επιδίδεται σε πράξεις κακοδιοίκησης που απαξιώνουν τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, σε βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων και προς όφελος συμφερόντων «ημέτερων» εργολάβων.
Από τον Μάιο του 2021, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεμπόλησε το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αυξήθηκαν οι αντεργατικές συμπεριφορές και επιδεινώθηκαν δραματικά οι εργασιακές σχέσεις. Από την πλευρά μας, δεν απεμπολούμε τα δικαιώματα του Δημοσίου που πηγάζουν από την κατοχή του 35.5% της μετοχικής σύνθεσης του Ομίλου. Eπιθυμούμε τη σύννομη λειτουργία του Ομίλου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της ελληνικής κοινωνίας».
Τέλος, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, σε ανακοίνωσή της στις 11 Ιουλίου, καλεί «τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου και στηρίζει το συνάδελφο που έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας».
Συμπέρασμα: Σχεδόν οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η δίωξη κατά του Θεόφραστου Βαμβουρέλλη είναι προσχηματική και ότι στοχεύει στη συνδικαλιστική δράση του. Μοιάζει, κοντολογίς, με «τιμωρία», μεθόδευση που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Η δίωξη του Βαμβουρέλλη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ενεργειακοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΕΛΠΕ, βγάζουν υπερκέρδη εξαιτίας των υψηλών τιμών στην αγορά ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα συμπεριφέρονται αυταρχικά στους εργαζομένους τους.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ προτείνει συλλογικές συμβάσεις μηδενικών αυξήσεων στις θυγατρικές της, εκβιάζει τα σωματεία να υπογράψουν, αφαιρεί το επαγγελματικό αντικείμενο από εργαζόμενους βάζοντάς τους στον πάγο, απολύει εργολαβικούς εργαζόμενους και μετακινεί άλλους εκβιαστικά σε θέσεις με χαρακτήρα «δυσμενούς» μετάθεσης.
Η υπόθεση θα έχει συνέχεια, καθώς ο Θ. Βαμβουρέλλης έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης του και έχει κάνει έφεση κατά της ποινής που του έχει επιβληθεί.