H κυβέρνηση της ΝΔ επισφραγίζει το εγκληματικό της έργο στην εκπαίδευση με την ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, που βάλλει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε τρεις άξονες.
Το νομοσχέδιο οδηγεί σε πανεπιστήμια super market. Προβλέπει τη διάσπαση των πτυχίων μέσω της «καινοτομίας» των ρευστών προγραμμάτων σπουδών, των πολλών επιστημονικών κλάδων και των «εσωτερικών Erasmus». Στην πραγματικότητα δημιουργούνται a la carte και αντιεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, που οδηγούν σε πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία της αγοράς, διασπά τα πτυχία και αφήνει απροστάτευτους τους απόφοιτους/τες στην ήδη αποδιοργανωμένη αγορά εργασίας, δημιουργώντας μια πλαστή αίσθηση ελευθερίας στους φοιτητές/τριες.
Φτιάχνουν το πανεπιστήμιο των λίγων. Επιβάλλει υποχρεωτικά δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά ακόμη και σε αυτά που είναι μέχρι σήμερα δωρεάν, όπως για παράδειγμα είναι τα μεταπτυχιακά της σχολής μας. Παράλληλα, ξεριζώνει όλο το πλαίσιο που προέβλεπε τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης βάση κοινωνικών κριτηρίων που είχε θεσπίσει ο νόμος Γαβρόγλου. Αντίθετα, προβλέπονται υποτροφίες αριστείας, με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται ίσες ευκαιρίες μόρφωσης σε όλες και σε όλους και να υψώνονται επιπρόσθετοι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση. Μετά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που οδήγησε στον αποκλεισμό 40.000 μαθητών/τριων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση επικυρώνει με τον νέο νόμο ρυθμίσεις σχετικά με τα όρια φοίτησης ν+2/ν+3 χρόνια και ανοίγει τον δρόμο για διαγραφές φοιτητών/τριων. Πρόκειται για τα παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και δεν κοστίζουν ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία. Στην κατεύθυνση αυτή και αφού το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν στην ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, επαναφέρουν και τον θεσμό των ΤΕΙ (ΤΕΕΤ). Στην πραγματικότητα έρχονται τώρα να υποβαθμίσουν τα πανεπιστημιακά πτυχία, δημιουργώντας κάτι ανάμεσα σε ΙΕΚ και ΑΕΙ. Επιστρέφει έτσι η διάκριση τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΤΕ-ΠΕ) και δημιουργούνται απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων.
Συρρικνώνουν τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια προσπάθησε με διάφορους τρόπους να παγώσει την εφαρμογή της συνδιοίκησης και να «κόψει» εμάς τους φοιτητές/τριες από τη λήψη αποφάσεων για ζητήματα των σχολών μας. Τώρα έρχεται να στερήσει τον λόγο και από τους καθηγητές/τριές μας, με την επαναθεσμοθέτηση των Συμβουλίων Διοίκησης (11 μέλη, 5 εκτός ΑΕΙ). Με τα συμβούλια, η ΝΔ δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό και αυταρχικό μοντέλο διοίκησης και παραδίδει τα πανεπιστήμιά μας ως λάφυρο στους ανθρώπους της αγοράς. Παράλληλα, επιχειρούν να βάλλουν χέρι ακόμη και στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων με την επιβολή των ενιαίων ψηφοδελτίων. Μία διάταξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και αλληλοσπαραγμό ακόμη και στην παράταξη της ΝΔ στα ΑΕΙ. Ακόμη στην κατεύθυνση επιβολής του δόγματος «νόμος και πάταξη», και ενώ έχει ήδη νομοθετήσει και εφαρμόσει τις πειθαρχικές διώξεις ενάντια στους φοιτητές/τριες, με πρόσφατο παράδειγμα τους 8 διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, προσπαθεί να επιβάλει την τρομοκρατία και στα μέλη ΔΕΠ. Στόχος είναι να τρομοκρατήσουν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και έτσι βάζουν και πάλι σε εφαρμογή το δόγμα νόμος και τάξη, με αιχμή τις πειθαρχικές διώξεις.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση οραματίζεται ένα πανεπιστήμιο μικρό, υποβαθμισμένο, αυταρχικό και υποταγμένο στην αγορά. Οι «νέοι ορίζοντες» είναι στην ουσία τα τείχη μιας «φυλακής» που θέλουν να χτίσουν για το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα για το φοιτητικό κίνημα. Τώρα είναι η ώρα για ένα πλατύ αντικυβερνητικό, κοινωνικό μέτωπο, πυρήνας τους οποίου θα είμαστε εμείς, φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Είναι, όμως, και η ώρα για ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Τώρα είναι που πρέπει να μιλήσουμε για γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για τα ΑΕΙ, για μόνιμες πρόσληψης μελών ΔΕΠ, για ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, επαναφορά του ασύλου και εφαρμογή της δημοκρατικής τομής της συνδιοίκησης. Μαζί με την αποκαθήλωση του πανεπιστημίου της ΝΔ, πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για το πραγματικά Δωρεάν, Δημόσιο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, που οφείλουμε να βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της επόμενης αριστερής, προοδευτικής κυβέρνησης