Οι εικόνες εκατοντάδων διαδηλωτών –που εισέβαλαν την 9η Ιούλη στην πολυτελέστατη προεδρική κατοικία– να παίζουν στο πιάνο και να τραγουδάνε κοροϊδευτικά τον προεκλογικό ύμνο του προέδρου, ενώ άλλοι κολυμπούν μέσα στο θολό πλέον νερό της πισίνας της έπαυλης, θα στοιχειώνουν τον ύπνο του Γκοταμπάγια Ραζαπάκσα, του προέδρου της Σρι Λάνκα, αρχηγού της εξαιρετικά διεφθαρμένης πολιτικής δυναστείας που κυριαρχούσε για χρόνια στη χώρα, πλουτίζοντας σε βάρος του φτωχού λαού. Ο Ραζαπάκσα κατόρθωσε να διαφύγει μαζί με τη σύζυγό του στις Μαλδίβες, αφού προηγουμένως υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί στις 13 Ιούλη. Όμως, η παραίτησή του δεν έφθασε στη Βουλή την προκαθορισμένη ημερομηνία. Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ανακοίνωσε και τη δική του παραίτηση, έπειτα από αίτημα των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία σκόπευαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αντί αυτής, η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέθεσε την προεδρία στον πρωθυπουργό.

Το γεγονός αυτό εξόργισε την αντιπολίτευση και τους χιλιάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν την κατοικία του πρωθυπουργού και εισέβαλαν στο γραφείο του και σε άλλα κυβερνητικά κτήρια, ενώ η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να μεταδίδει. Ο Βικρεμεσίνγκε σε απάντηση σχημάτισε μια επιτροπή από τρεις αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων για «την επιβολή του νόμου και της τάξης».

 

Η εξέγερση των φτωχών

 

Οι διαδηλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και δεν πτοούνται από τα δακρυγόνα ούτε από τις ρίψεις νερού. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό δεν σταματούν, παρόλο που οι τραυματίες γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Οι άνθρωποι που φθάνουν καθημερινά με κάθε μέσο από όλα τα σημεία της χώρας θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση  για την τρομερή οικονομική κρίση, τη χειρότερη των τελευταίων 70 χρόνων,  για τις ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων. Οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει από τον Μάρτιο, αλλά τα αιτήματα των πολιτών δεν εισακούγονταν, οδηγώντας τους σε απόγνωση.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός έφθασε στο δυσθεώρητο 54,6%. Εκτός από τη διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία και από την επιδημία του Covid 19, ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε το τελειωτικό πλήγμα στην εύθραυστη οικονομία της Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο AsiaNews, 20.000 ουκρανοί και ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα τον Γενάρη του 2022, πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των επισκεπτών.

Ακόμη, οι εξαγωγές τσαγιού της Σρι Λάνκα προς την Ρωσία πέρασαν από τα 46 εκατομμύρια κιλά του 2013 σε 27 εκατομμύρια κιλά το 2021. Στην Ουκρανία, η Σρι Λάνκα εξήγαγε 4,2 εκατομμύρια κιλά  'Ceylon Tea' το 2021. Η Ρωσία και η Ουκρανία αγοράζουν το 18% του τσαγιού της Σρι Λάνκα, ενώ το 45% των εισαγωγών σίτου της Σρι Λάνκα προέρχεται από τις δύο εμπόλεμες χώρες. Πάνω από το 50% των εισαγωγών σόγιας, ηλιέλαιου και οσπρίων, προέρχεται από την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο είναι προμηθευτές και ημικατεργασμένων προϊόντων σιδήρου και ατσαλιού, αμιάντου και χαλκού.

 

Χρέος

 

Η εξέγερση των φτωχών στη Σρι Λάνκα τρομάζει γενικότερα τους δυνάστες της γης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια και πείνα τον νότο του πλανήτη. Ο Λίβανος βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό για την προμήθεια λιπασμάτων, στην Αιθιοπία η ξηρασία σκότωσε 220.000 ζώα, ενώ το Σουδάν έχει πληθωρισμό 250%. 

Στη γωνία περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνεργάζεται με τις ελίτ των φτωχών χωρών και το οποίο, στην περίπτωση της Σρι Λάνκα υπόσχεται μια διάσωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Σρι Λάνκα έχει ένα ομολογιακό χρέος ίσο με 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ένα σύνολο 45-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μακροπρόθεσμου χρέους. Η υποτίμηση της ρουπίας της Σρι Λάνκα κατά 32% στην αρχή του χρόνου, επιδείνωσε την κατάσταση. 

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα κατέχουν αντίστοιχα το 13 και το 9% του εξωτερικού χρέους της χώρας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας, ενώ κατέχει το 10% του συνολικού εξωτερικού της χρέους, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με ένα σχεδόν ίδιο ποσοστό.

 

Κρίσιμα ερωτήματα

 

Οι συζητήσεις για το δάνειο του ΔΝΤ προς τη χώρα, που διεξάγονταν από τη δυναστεία των Ραζαπάκσα και τους φίλους τους, αφορούσαν μια συμφωνία με τους συνήθεις όρους των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών στην κοινωνική πρόνοια, της ευθυγράμμισης με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, μαζί με την αύξηση των ανισοτήτων. Άραγε θα συνεχιστούν, πώς και από ποιόν;

Η οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία για τις διάφορες ξένες δυνάμεις να εκμεταλλευτούν οικονομικά και γεωπολιτικά τη χώρα. Ινδία, ΗΠΑ και Κίνα θα ανταγωνιστούν για τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω στο  μέλλον της χώρας, με δεδομένη τη στρατηγική της θέση στον Ινδικό Ωκεανό.

Η λαϊκή εξέγερση θα αλλάξει τα δεδομένα και κατά πόσο; Το παράδειγμα της Σρι Λάνκα θα ακολουθηθεί και από άλλες χώρες του νότου της γης; Η εξέγερση θα πνιγεί στο αίμα ή θα καταλήξει σε κάποιες ελπιδοφόρες αλλαγές; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet