Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε για περιοδεία στην Μέση Ανατολή την περασμένη Τρίτη. Το ταξίδι περιείχε κυρίως συνομιλίες με το Ισραήλ, επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνάντηση με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Οι επισκέψεις αυτές σκοπό έχουν να πειστούν οι χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τις εξορύξεις πετρελαίου και να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης στην αμερικανική αγορά. Η αμερικανική οικονομία μέχρι τώρα είχε θετικά αποτελέσματα στο ισοζύγιο πληρωμών από τις υψηλές τιμές των υδρογονανθράκων. Τώρα πλέον οι υψηλές τιμές έχουν αντανάκλαση στον πληθωρισμό και οι υπερβολικά υψηλές τιμές των καυσίμων επηρεάζουν αρνητικά τη δημοφιλία του αμερικανού προέδρου στις δημοσκοπήσεις.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δηλώνουν ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής. Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και μεγάλο τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος στρέφονται συχνά εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας και θεωρούν, ότι πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Ουάσινγκτον Ποστ Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 ήταν ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Επιδίωξη του Τζο Μπάιντεν είναι να δημιουργήσει αντιρωσικό μέτωπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου η επιρροή της Ρωσίας συνεχώς διευρύνεται παρά την εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, η περιοδεία αποσκοπεί στη μείωση της κινεζικής διείσδυσης, κυρίως της οικονομικής, στην περιοχή.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι σε κατάσταση στασιμότητας, αν και αποτελούν στρατηγικούς εταίρους τα τελευταία 80 χρόνια. Τον Απρίλιο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνήθηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα επιχειρούσε να τον πείσει να αυξήσει τις εξορύξεις, μετά την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

 

 Τέσσερα προβλήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων

 

Υπάρχουν αρκετά εμπόδια για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Τα κυριότερα είναι:

1. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπου οι συνομιλίες δεν προχωρούν παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

2. Η διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

3. Η προσπάθειες του Μπάιντεν να εξάγει τις «αμερικανικές αξίες» στην περιοχή και

4. Η αμερικανική πλευρά που προάγει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Ιορδανία θεωρούν , ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον καταλήγει σε λεόντειες συμφωνίες υπέρ των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρόταση για δημιουργία συστήματος συλλογικής ασφάλειας θα καταλήξει σε αδιέξοδο, όπως κατέληξαν σε αδιέξοδο προηγούμενες προσπάθειες μεγάλων χωρών που προσπάθησαν να επιβάλλουν τους όρους τους στην περιοχή.

 

Μείωση εντάσεων

 

Οι επισκέψεις του αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή θα δείξουν στην πορεία αν μπορεί να δημιουργηθεί μέτωπο εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας. Η άνοδος του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία οδηγεί προς το παρόν στη μείωση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Αιγύπτου και άλλων χωρών της περιοχής. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής. ΟΙ ΗΠΑ προς το παρόν είναι ο κύριος προμηθευτής οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να πείσουν τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου να μην ενταχθούν στα κινεζικά σχέδια για τους «θαλάσσιους δρόμους του μεταξιού». Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την αναδιάταξη των σφαιρών επιρροής στην περιοχή.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet