Συζήτηση με τους συμπροέδρους των Οικολόγων Πράσινων,

Κατερίνα Ανδρικοπούλου - Σακοράφα

και Δημήτρη Πολιτόπουλο

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι διεργασίες που παρατηρούνται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις για το εκλογικό σχήμα και το πρόγραμμα με το οποίο ο χώρος θα επιδιώξει την είσοδό του στο κοινοβούλιο. Ήδη, οι Οικολόγοι Πράσινοι πυκνώνουν τις επαφές τους με φορείς της χώρας, οργανώσεις, συλλογικότητες αλλά και με απλούς πολίτες. Σκοπός τους, όπως αναφέρουν, είναι η ενημέρωσή τους πάνω σε κομβικά ζητήματα που ταλανίζουν πολίτες και επαγγελματίες, αλλά και η παρουσίαση των δικών τους θέσεων για την οικονομία, την ανεργία, το περιβάλλον, κ.ά. Υπενθυμίζουμε ότι στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου τους γίνεται σαφής αναφορά υπέρ της απλής αναλογικής και για την ανάγκη προοδευτικής  διακυβέρνησης.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήσαμε τους δύο συμπροέδρους του κόμματος, την Κατερίνα Ανδρικοπούλου- Σακοράφα και τον Δημήτρη Πολιτόπουλο, μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης, για την διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, για τον πλουραλισμό στα κεντρικά  τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και για το θέμα των συναντήσεων με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Όπως ανέφεραν οι  συμπρόεδροι, είναι κομβικό γι αυτούς να γνωρίζουν τις θέσεις των άλλων κομμάτων, καθώς το κόμμα τους   δεν εκπροσωπείται τώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Περιβαλλοντική συμμαχία

 

Ξεκαθαρίζουν  πως η πολιτική οικολογία είναι αναγκαίο να εκπροσωπηθεί στη Βουλή και πως οι πολίτες  πρέπει να γίνουν πλήρως κοινωνοί των θέσεων και των προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων. Αισιόδοξοι, θετικοί αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικοί μας μίλησαν τόσο για τις συζητήσεις που γίνονται εν όψει των εκλογών, όποτε κι αν αυτές ανακοινωθούν, αλλά και εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται στον πράσινο χώρο για συμπόρευση των πράσινων οικολογικών δυνάμεων, ο Δημήτρης Πολιτόπουλος δήλωσε στην «Εποχή»: «οι θέσεις της πολιτικής οικολογίας είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, άρρηκτα συνδεδεμένες με τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την προστασία αυτού. Σύντομα οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι Πράσινοι, το Κόμμα για τα Ζώα αλλά και το υπό σύσταση νέο κόμμα ΒΟΛΤ εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συγκρότησης μιας συμμαχίας. Με ξεκάθαρη στροφή, πέρα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, στα θέματα της βιώσιμης οικονομίας, της ενεργειακής φτώχειας και  της ενεργειακής απεξάρτησης από τα καύσιμα και τις εισαγωγές, της  υγιούς επιχειρηματικότητας και κυρίως της κοινωνικής  συνοχής.»

 

 

Προτεραιότητες

 

«Είναι σαφές ότι σε πρώτη προτεραιότητα βάζουμε τις ανάγκες της κοινωνίας», δήλωσε η Κατερίνα Ανδρικοπούλου- Σακοράφα. «Μιλάμε καθημερινά με τον απλό πολίτη, εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέους και νέες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Μετά από μία δεκαετή και πλέον κρίση, οι συμπολίτες μας είναι και πάλι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τη σημαντική αποδυνάμωση της αγοραστικής τους δυνατότητας, απόρροια τόσο της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό επίπεδο, όσο και των προσφάτων γεωπολιτικών και λοιπών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Παρά την ακραία λιτότητα που ζήσαμε από το 2010 και μετά, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας από το 180% του ΑΕΠ (2019) στο 206% το (2021). Με τις ίδιες αυστηρές και στείρες δημοσιονομικές πολιτικές, χωρίς πλήρες πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης και επενδύσεων το μέλλον όλων μας κρίνεται αβέβαιο. Η χώρα θα καταστεί αυτάρκης και ισχυρή μόνο μέσα από την επικράτηση των ανθρώπινων αξιών, της δημοκρατίας και της αειφορίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι μονοθεματικό κόμμα. Με άμεσες καινοτόμες προτάσεις δίνουμε λύσεις σε πολλά και ουσιαστικά προβλήματα.

Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και η ουσιαστική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας μέσα από την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις στην πράσινη επιχειρηματικότητα, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών και των υπηρεσιών υγείας.

Περαιτέρω, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για δικαιότερη φορολόγηση και αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, η αναβάθμιση του ψηφιακού κράτους σε δικαιότερη βάση για όλους,  η ανάδειξη της σημασίας του κοινωνικού και αλληλέγγυου τομέα της οικονομίας, η έμπρακτη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και ζωικής παραγωγής, η παροχή σε όλους προσιτής και καθ’ όλα βιώσιμης ενέργειας σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας, η  αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος που θα συμβάλλει στην παροχή γνώσης για την βιώσιμη ανάπτυξη και θα προαγάγει την συνεργατική λογική.  Αυτά  είναι μόνο μερικά από τα σημεία ενός ολοκληρωμένου  προγράμματος «πράσινων λύσεων» για τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν την ζωή των συμπολιτών μας, καθώς και για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και αξιοβίωτο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet