Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αθέμιτες πρακτικές του τεχνολογικού κολοσσού Uber, που αποκαλύφθηκαν με τα Uber-files και εμπλέκουν υψηλότατα στελέχη της Κομισιόν, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου. Στην ερώτησή του ο  Στ. Κούλογλου υπενθύμισε ότι η εταιρεία μεταξύ άλλων, επηρέαζε/συνέγραφε τη νομοθεσία κράτους-μέλους και είχε μυστικές συναντήσεις με υπουργούς, ανεχόταν -αν δεν παρακινούσε- βίαιες συγκρούσεις σε κράτη-μέλη για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, έκανε δελεαστικές προτάσεις σε αρμόδιους, προσφέροντας μετοχές, που μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφθορά.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η πρώην Επίτροπος Ψηφιακής Τεχνολογίας και πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Neelie Kroes, συζητούσε την ένταξή της στην Uber πριν λήξει η θητεία της και στη συνέχεια πίεζε κρυφά υπέρ της εταιρείας, ότι η εταιρεία πραγματοποίησε 12 συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές και ότι η διευθύντρια πολιτικών της Uber για την Ε.Ε., Zuzana Púčiková, είναι πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα.

Δεδομένων αυτών, ο Στ. Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει εάν θεωρεί δεοντολογική τη δράση της πρώην αντιπροέδρου, των μυστικών συναντήσεων αξιωματούχων με την εταιρεία, εάν κρίνει πως χρειάζονται παραπάνω μέτρα για το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών» και τέλος τι θα πράξει για την αντιμετώπιση της ασυδοσίας ορισμένων αμερικανικών πλατφορμών, τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή της “uberοποίησης” κλάδων της οικονομίας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη διαπίστευση για τους λομπίστες της αμερικανικής εταιρείας στην Ε.Ε, όπως ζήτησε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

 

Στέλιος Κούλογλου Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet