«Της καρδιάς και του νου»
Νένα Βενετσάνου, Τίνα Μαλικούτη, Βασίλης Βλάχος
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», συνεχίζεται με επιτυχία για δεύτερη μέρα, μία μοναδική και εξαιρετικού ενδιαφέροντος μουσική παράσταση που ετοίμασε η Νένα Βενετσάνου, σε συνεργασία με την κλασική πιανίστα Τίνα Μαλικούτη, η οποία και ερμηνεύει έργα για πιάνο του μεγάλου συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη. Θεμελιωτής της Εθνικής Σχολής, ο Μανώλης Καλομοίρης γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στην Πόλη και «εις τας Ευρώπας», εκτός από τα μουσικά έργα του άφησε και μια σεμνή αυτοβιογραφία, με φόντο τη Μικρά Ασία. Εκεί βασίστηκε η Νένα Βενετσάνου και διάλεξε αποσπάσματα για να αφηγηθεί την περιπέτεια της ζωής του, τη βαθιά του φιλία με τον Κωστή Παλαμά, καθώς και αποσπάσματα από τον πολυσήμαντο «Δωδεκάλογο του Γύφτου» που ερμηνεύει ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος.
«Για τα Ελληνόπουλα», «Πατινάδα», «Ανατολική Ζωγραφιά», «Νυχτιάτικο», «Πέντε Πρελούδια για πιάνο», «Μπαλάντα αρ.2.» είναι τα έργα του Καλομοίρη που ερμηνεύει η Τίνα Μαλικούτη στο πιάνο. Με αυτή τη ζεύξη της μουσικής και του λόγου, αποκαλύπτεται από πού πηγάζει η θεϊκή μουσική και η τεράστια εκπαιδευτική προσφορά του Μανώλη Καλομοίρη, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος εξήντα χρόνια. Η αυτοβιογραφική αφήγηση του Μανώλη Καλομοίρη εμπλουτίζεται και με προβολή οπτικού υλικού, το οποίο έχουν επιμεληθεί η Τίνα Μαλικούτη και η Μυρτώ Οικονομίδου. Η Νένα Βενετσάνου η οποία εκτός από την επεξεργασία των κειμένων υπογράφει και τη σκηνική επιμέλεια σημειώνει:
«Με αφορμή την επέτειο μνήμης των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, θυμόμαστε και τιμούμε δύο δημιουργούς που άνοιξαν «την καρδιά και το νου» της νέο-ελληνικής ψυχής, πετώντας με τα φτερά τα μεγάλα της Τέχνης σε δυσθεώρητα καλλιτεχνικά ύψη και σε πολυτάραχους καιρούς έγιναν οι Αθάνατοι και Ωραίοι του γένους τους. Μανώλης Καλομοίρης – Κωστής Παλαμάς: Οι δύο δημιουργοί συνδέονται εκτός από φιλία και με τις κοινές θεωρήσεις και τους προβληματισμούς τους για τις προοπτικές της νεοελληνικής τέχνης. Έχοντας ανδρωθεί στην εποχή των μεγάλων συμβολισμών, των αισθητικών αναζητήσεων για την ελληνικότητα και της ανάγκης για την εδραίωση μιας ισχυρής εθνικής συνείδησης, ασπάζονται την αντίληψη για την καλλιτεχνική συνέχεια του παρελθόντος με το παρόν και συστρατεύονται καλλιτεχνικά προς την κατεύθυνση του συγκερασμού των τότε νεωτερικών δυτικών προτύπων με τον ελληνικό Πολιτισμό. Η σταθερή αξία τους είναι ο δημοτικισμός, ο οποίος διαδραμάτισε δομικό ρόλο για την αρραγή σχέση τους – μια σχέση "Της καρδιάς και του νου"».
Το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 9.15μμ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Είσοδος ελεύθερη.
«Τόσκα» από την ΕΛΣ
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πρόκειται για την αναβίωση της ιδιαιτέρως επιτυχημένης παραγωγής της Τόσκας του 2012 σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα.
Η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, είναι μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.
Για την παραγωγή αυτή η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών της όπερας με διεθνή ακτινοβολία. Οι διάσημες υψίφωνοι Κριστίνε Οπολάις (28 & 30/7) και Λιάνα Χαρουτουνιάν (29 & 31/7) μοιράζονται τον ρόλο του τίτλου, οι περιζήτητοι τενόροι Ραμόν Βάργκας και Τζόρτζιο Μπερρούτζι τον ρόλο του Καβαραντόσι και οι κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι με τη διεθνή καταξίωση Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος τον ρόλο του Σκάρπια. Την παραγωγή διευθύνει ο γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Ούγκο ντε Άνα και την αναβίωση της σκηνοθεσίας η Κατερίνα Πετσατώδη. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.
Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στις 28, 29, 30, 31 Ιουλίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Dark side of the moon
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζουν μια απρόσμενη συναυλία που επισκέπτεται τη «Συμφωνική Πλευρά του Φεγγαριού». Σε ενορχήστρωση του Αχιλλέα Γουάστωρ, προετοιμασία χορωδίας από τον Μιχάλη Παπαπέτρου και μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη, ένας από τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών παρουσιάζεται με ήχο συμφωνικό και μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά κι από την αρχή. Οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το Dark Side of the Moon τον Μάρτιο του 1973, μπαίνοντας στη μετά-τον-Syd Barrett φάση της καριέρας τους, παραδίδοντας έναν δίσκο που έχει πουλήσει περισσότερα από 45 εκατομμύρια αντίτυπα και πια είναι κλασικός σε όλα του. Από το θρυλικό εξώφυλλο των Hipgnosis ως τα κομμάτια που ακούγονται το ίδιο φρέσκα και σήμερα, συνεχίζοντας να εκπλήσσουν και να εμπνέουν για νέες εκδοχές τους.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, στις 9μμ, στο Ξέφωτο, Πάρκο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είσοδος ελεύθερη.
Φεστιβάλ 2022 «Beethoven plus»
Στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη
Την Δευτέρα, 25 Ιουλίου, ο σπουδαίος έλληνας μαέστρος Χρήστος Κολοβός θα ανοίξει το Beethoven Plus Festival 2022, στο Kurhaus του Bad Aussee της Αυστρίας, διευθύνοντας την μοναδική Cappella Istropolitana της Μπρατισλάβας. Φέτος το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ελληνοαυστριακού μαέστρου Κάρολου Τρικολίδη ιδρυτή του «Verein der Musikfreunde Inneres Salzkammergut», του Φεστιβάλ «Beethoven plus» και επί δεκαετίες μόνιμου αρχιμουσικού της Ελληνικής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, που έφυγε από τη ζωή στις 20/1/2022 σε ηλικία 75 ετών. Δεν ήταν μόνο ένας μαέστρος, αλλά και ένας οραματιστής που με ακούραστη δημιουργικότητα κατάφερε να μετατρέψει το φανταστικό σε πραγματικότητα. Ίδρυσε ορχήστρες, ωδεία, διοργάνωσε φεστιβάλ, σεμινάρια, υπήρξε δάσκαλος και μέντορας επίδοξων μαέστρων, σολίστ και συνθετών. Και πάντα έστρεφε την προσοχή του στη μουσική προώθηση των νέων. Για το πλούσιο έργο ζωής του ως Αυστριακός στην Ελλάδα και την ακούραστη προσήλωσή του στην αυθεντική αναπαραγωγή της μουσικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα των έργων του Anton Bruckner και του Beethoven, ο Κάρολος Τρικολίδης τιμήθηκε με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής για τις Υπηρεσίες στη Δημοκρατία της Αυστρίας». Σολίστ θα είναι ο διακεκριμένος πιανίστας Θανάσης Ραμαδανίδης στο κοντσέρτο για τσέμπαλο, έγχορδα και μπάσσο κοντίνουο σε ρε ελ. του Καρλ Φίλιπ Εμμάνουελ Μπαχ. Θα ακουσθούν επίσης το 3ο Ντιβερτιμέντο σε Φα μείζ. για έγχορδα το Μότσαρτ και η 5η Συμφωνία σε Σί ύφ. μείζ. του Σούμπερτ. Πρόκειται για έργα της νεότητας των συνθετών τους προς τιμήν της νιότης του Τρικολίδη.
Σε αντίθεση, στις 12 Αυγούστου 2022, ο παλαιός του συμμαθητής από την Ακαδημία της Βιένης και φίλος του επί 50ετία, Βύρων Φιδετζής, θα διευθύνει την Europe United Festival Orchestra, σε ένα αφιέρωμα για τον ώριμο Τρικολίδη, με την 4η Συμφωνία του Μπρούκνερ, την επονομαζόμενη και «Ρομαντική» και την εισαγωγή «Κοριολανός» του Μπετόβεν, έργα δυο συνθετών τους οποίους ο Τρικολίδης υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του ευλαβικά. Ειδικότερα τον συμπατριώτη του Μπρούκνερ, τον οποίον ανέδειξε και στην Ελλάδα.