Παρά την πρωτιά στην Κρήτη στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε δυσαρέσκεια στον αγροτικό χώρο, η οποία κατευθύνθηκε στην ΝΔ από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Με δεδομένη την απώλεια ισχύος της ΝΔ και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να απορροφήσει την δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική, το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει μια ευκαιρία να καταδείξει μια δυναμική, πάνω από τα συνολικά ποσοστά επιρροής του ΚΙΝΑΛ, ακριβώς λόγω αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό χώρο. Αν το ΚΙΝΑΛ γίνει απειλητικό μέσα στο άνδρο του ΣΥΡΙΖΑ το Ηράκλειο, είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει πολιτικό χώρο στο σύστημα, ώστε να προετοιμάσει την στρατηγική του ήττα.

 

Η ατζέντα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική μάχη

 

Η ΝΔ και τα κανάλια προσπαθούν να καθορίσουν ως ατζέντα τα ελληνοτουρκικά, επιδιώκουν να επιβάλλουν το προφίλ της ατρόμητης, στιβαρής κυβέρνησης που δεν λογαριάζει οικονομικό κόστος και εξοπλίζει την χώρα, ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε απειλή. Εδώ και ένα χρόνο προσπαθούν, και τους συνδράμει το στρίμωγμα του Ερντογάν, από την κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία επειδή ευνοείται πολιτικά από την έξαρση του εθνικισμού. Αν ως ατζέντα επικρατήσει η ελληνοτουρκική διένεξη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές.

Αν η ατζέντα των εκλογών περιστραφεί γύρω από αναπτυξιακά θέματα και πόσο τίμια και ικανά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι εύκολα διαχειρίσιμο από το μιντιακό σύστημα. Ένα ψέμα θέλει δέκα καταφανείς επιτυχίες για να το σβήσεις. Το ψυχολογικό υπόβαθρο του ψηφοφόρου, που επιρεάζει την επιλογή ψήφου, είναι ενεργό εξαιτίας της δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου. Δεν μπορεί να κερδίσεις τις εκλογές επειδή απλά και μόνο είσαι τίμιος. Είναι αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή. Η κακή ψυχολογία σε ωθεί να πρωτίστως να επιρρίψεις ευθύνες, να μην αποφασίσεις με βάση το ποιος έχει ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντά στην φτώχεια και στην ακρίβεια. Η υπερδιόγκωση των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είναι παιχνιδάκι για τα ΜΜΕ.

Αν το επίκεντρο της ατζέντας είναι η ανάκτηση του δημόσιου χώρου, ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτωχοποίησης, τότε, από την μία παίζεις δυνατά στο πραγματικό πεδίο της Αριστεράς και από την άλλη, δίνεις ουσιαστικές απαντήσεις στην ακρίβεια, άρα έχεις το περιθώριο και θα κερδίσεις. Δεν αρκεί να κάνεις λογιστικά αθροίσματα στον προοδευτικό χώρο να προβάλεις τα καθαρά χέρια και την νομιμότητα ή την ήπια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Απαιτείται να επιβάλεις την κοινωνική ατζέντα ώστε να ενεργοποιηθεί η κοινωνία.

 

Αδυναμίες στον αγροτικό τομέα

 

Ειδικότερα για την Κρήτη, η ατζέντα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του αγροτικού χώρου προς εμάς. Κάναμε λάθη που τα πληρώσαμε και πρέπει να αντιστρέψουμε το κλίμα.

Οι βασικές αδυναμίες μας στον αγροτικό τομέα:

• Η Κρήτη από πλεονασματική έχει μετατραπεί σε ελλειματική στον τομέα της διατροφής. Η τουριστική ανάπτυξη συνδυάστηκε με αποβολή της ντόπιας παραγωγής από την ξενοδοχιακή τροφοδοσία. Η βασική αιτία γι’ αυτό είναι ο χρηματοπιστωτικός στραγγαλισμός της αγροτικής οικονομίας.

• Το κυριότερο πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας είναι το χρηματοπιστωτικό. Δεν υπάρχει πρακτικά καμία δυνατότητα επενδύσεων και χρηματοδότησης των αγροτών.

• Το διαρθρωτικό και ο πολυτεμμαχισμός της ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε απαράδεκτα ύψη που δίνει την δυνατότητα εκτόπισης των κρητικών αγροτικών προϊόντων από τα ξενοδοχεία και γενικότερα την αγορά.

• Το τρίτο σε αναπτυξιακή σημασία, αλλά ίσως και πρώτο σε απώλεια επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υπερφορολόγηση των αγροτών που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην ΝΔ να κερδίσει πολιτικά στην ύπαιθρο.

• Η υστέρηση σε ζητήματα υποδομών και έρευνας, τάση που ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ ανατράπηκε.

Το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα από αφήγηση παραγωγού: Περιμένω να βγάλω 2 τόνους λάδι. Αλλά θέλω 500 ευρώ να πάρω λάστιχα για πότισμα και να ψεκάσω. Δεν τα έχω, οπότε και δεν θα κάνω αυτές τις δουλειές. Θα βγάλω μόνο 500 κιλά λάδι και θα χάσω ένα εισόδημα γύρω στα 5.000 ευρώ.

Αν υπήρχε Αγροτική Τράπεζα, όπως παλιά, θα μου έδινε τα 500 ευρώ δάνειο, με εγγύηση την παραγωγή και θα ήμουν και εγώ κερδισμένος και η τράπεζα και φυσικά θα μου έμενε και η επένδυση για επόμενες σοδειές.

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή σε καμία φάση αλλα ειδικότερα στην κρίσιμη φάση.

Το κόστος ενός θερμοκηπίου του ενός στρέμματος είναι περί τις 20.000 ευρώ και 30 χρόνια τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από κανένα φορέα, τα επιτόκια είναι ληστρικά, άρα εξηγείται γιατί φθίνει η αγροτική παραγωγή και αυξάνεται το κόστος.

Στον αντίποδα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, χρηματοδότησε και επιδότησε 1.000.000 στρέμματα θερμοκήπια. Δεν μπορείς να ανταγωγιστείς αυτές τις χώρες στην τελική τιμή του προϊόντος. Αυτά οδηγούν απαξίωση και υποβάθμιση της αγροτικής γης. Ετοιμάζονται οι μεγαλοεπενδυτές, με δικά μας λεφτά ή ευρωπαϊκες χρηματοδοτήσεις, να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν, σχεδόν δωρεάν αυτή την γη και θα την κάνουν αμπελώνες για οινοποιεία, φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ.

 

Απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές

 

• Διευκόλυνση συνένωσης αγροτεμαχίων με απλές και φτηνές διαδικασίες μέσω του κτηματολογίου. Σήμερα, με τις υπάρχουσες νομικές διαδικασίες η συνένωση αγροτεμαχίων γίνεται μόνο μέσω αγοραπωλησίας.

• Η οικειοθελής διαδικασία ανταλλαγής αγροτεμαχίων με σκοπό την συνένωση, είναι πολύ ακριβή και χρονοβόρα, (απαιτεί τοπογραφικά, συμβόλαια κ.λπ.) θα μπορούσε να γίνεται μόνο με μια δήλωση στο κτηματολόγιο και έστω ένα μικρό παράβολο.

• Αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο σε σχέση με την γεωργική γη και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

• Δημιουργία τράπεζας γης στην όποια θα παραχωρούν, όσοι επιθυμούν, την αγροτική γη είναι ένας αναγκαίος θεσμός ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής. Η τράπεζα θα πουλάει ή θα ενοικιάζει με την συναίνεση των ιδιοκτητών τα κτήματα τους και θα τους αποδίδει τα έσοδα. Αυτό ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

• Παραχώρηση των δημοσίων κτημάτων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή και κατά κύριο λόγο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συλλογικά σχήματα. Η στήριξη που πρέπει να υπάρξει, με την μορφή εξαγγελιών από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στοχεύσει.

• Σε µέτρα υποστήριξης για τους µικρούς και µεσαίους αγρότες, στη βελτιωμένη πρόσβασή τους στην αγορά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανάπτυξη των υποδομών, στην ανανέωση γενεών και την υποστήριξη σε νέους αγρότες, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών µε στόχο τη στήριξη των µικροµεσαίων αγροτών, με κατεύθυνση την παραγωγή ασφαλών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης (π.χ το σύνολο των εισοδημάτων άνω των 8500 ευρώ να φορολογούνται), τον έλεγχο με σκοπό τον εξορθολογισμό, στην κατανομή των επιδοτήσεων. Θα μπορούσαμε επίσης να εισηγηθούμε (άσχετα αν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί) να επιδοτείται η παραγωγή και η ποιότητα  αντί για την στρεμματική ενίσχυση ή ενίσχυση μεγάλης μονάδας ζώου κλπ.

 

Αντώνης Βασιλείου, Γιάννης Μπορμουδάκης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet