Απεβίωσε στο Αγρίνιο, στις 10 Ιουλίου, η Δήμητρα Καρέλλου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς, σε ηλικία 93 ετών. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, της οποίας όλα τα μέλη εντάχθηκαν στο ΕΑΜ, στον Αντίσταση κατά των Καταχτητών και στον αγώνα για την Κοινωνική Απελευθέρωση: Ο πατέρας της Παντελής Καρέλλος, τα αδέρφια της Γιώργος, Μάρκος,Τούλα, Τάκης, Παναγιώτης ,Ελπίδα.

Η συμμετοχή της στην ΕΠΟΝ Αγρινίου (1943-1944 και 1944-1947) τιμωρήθηκε από το Μετεμφυλιακό Κράτος με τετραετή εξορία στην Χίο, το Τρίκερι, την Μακρόνησο και πάλι στο Τρίκερι, από το οποίο και απολύθηκε χωρίς να κάνει δήλωση μετανοίας. Όρος άγνωστος για όλη την οικογένεια, εξάλλου.

Αργότερα εντοπίστηκε στην Αθήνα, με την υποχρέωση να δηλώνει την παρουσία της  στο Αστυνομικό Τμήμα επί σειρά ετών, μέχρι το 1961. Από το 1962 έζησε συνεχώς στο Αγρίνιο, εντασσόμενη στην ΕΔΑ και μετά την Μεταπολίτευση του 1974 στο ΚΚΕ εσωτερικού, την ΑΚΟΑ και -μέχρι τα τέλη της ζωής της- στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την αρχή της δικτατορίας ανέλαβε το οικογενειακό κατάστημα ΑΦΟΙ ΚΑΡΕΛΛΟΥ, στο Αγρίνιο, αφού τα αδέρφια της είχαν συλληφθεί. Κατάφερε να κρατήσει το κατάστημα μέχρι το 1970, που επέστρεψαν τα αδέρφια της από τις εξορίες και συνέχισε να εργάζεται σε αυτό, μέχρι την συνταξιοδότησή της, αν και είχε την δυνατότητα να εργαστεί ως καθηγήτρια Αγγλικών.

 

** Στη μνήμη της προσφέρουν στην «Εποχή» 200 ευρώ οι Τάσος Μπιμπλής και Τζίμης Καρέλλος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet