Ενάντια στην ακρίβεια
www.facebook.com/hashtag/pueblounidoporlavida
Με διαδηλώσεις, μπλοκαρίσματα δρόμων και απεργίες, συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στον Παναμά το μεγαλύτερο κοινωνικό ξέσπασμα που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Αφορμή είναι οι τεράστιες αυξήσεις των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να προωθήσει έναν ευρύ εθνικό διάλογο και τους εξεγερμένους να ζητούν εδώ και τώρα αύξηση των μισθών και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε μια χώρα που έχει τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στην Κεντρική Αμερική.
Στοπ στις απελάσεις
standuptoracism.org.uk
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές βρετανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων κέντρων κράτησης και αεροδρομίων, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση που πήρε τον Απρίλιο ο Μπόρις Τζόνσον για την απέλαση στην Ρουάντα όλων των αιτούντων άσυλο. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή, που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις, έχει μπλοκαριστεί προς το παρόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα.
Καμία συμφωνία με το ΔΝΤ
www.facebook.com/SocialistMovementOfGhana
Με συνεχόμενες κινητοποιήσεις, τα συνδικάτα και η Αριστερά της Γκάνας προσπαθούν να μην περάσει η συμφωνία με το ΔΝΤ που επιδιώκει να υπογράψει η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας. Η Γκάνα, που βγήκε από ένα επώδυνο “πακέτο διάσωσης” με το ΔΝΤ το 2019, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια οικονομική κρίση, ενώ οι απαιτήσεις που έχει το ΔΝΤ προκειμένου να χορηγήσει ένα δάνειο 3 δισ. δολαρίων είναι και πάλι εξαιρετικά σκληρές (ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, περικοπές κοινωνικών δαπανών, απολύσεις στο δημόσιο, κλπ).