Από την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μίλησε για ιστορική στιγμή. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις ικανότητες των ηγετών των δύο χωρών Κοβάτσεφσκι και Ράμα, που κατόρθωσαν να τις οδηγήσουν στο κατώφλι των ενταξιακών συνομιλιών.
Τα Σκόπια ξεπέρασαν αρχικά τις Συμπληγάδες και τα αλλεπάλληλα βέτο της Βουλγαρίας, λύνοντας σε ένα πρώτο στάδιο τη μακροχρόνια αντιδικία τους. Ωστόσο, οι ενταξιακές συνομιλίες είναι δυνατόν να διαρκέσουν χρόνια και η δυνατότητα αρνητικών παρεμβάσεων της Βουλγαρίας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία να είναι συνεχής. Στην παρούσα φάση έγινε δεκτή και από την Βουλγαρία η Σλαβομακεδονική ως μια επίσημη γλώσσα της ΕΕ και όχι ως βουλγαρική διάλεκτος, όπως υποστήριζαν. Αυτό ήταν που έδωσε στην κυβέρνηση τον αέρα, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 68 από τους 120 βουλευτές στην ευρωπαϊκή, γαλλικού σχεδιασμού, πρόταση. Η Βουλγαρία με τη συμφωνία ζητάει ακόμη τροποποίηση του Συντάγματος της γείτονος, όπου θέλουν να αναφέρεται ρητά η βουλγαρική εθνότητα ως συνιστώσα του κράτους. Η Σόφια συνεχίζει να αποκαλεί τη γλώσσα των Σκοπίων διάλεκτο στο εσωτερικό και για τη συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων διατηρεί το δικαίωμα παρέμβασης για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας και ειδικά των μαχών των παρτιζάνων του Τίτο εναντίον των βουλγαρικών στρατευμάτων του άξονα και των ντόπιων συνεργατών τους.
Και όλα αυτά ενώ μέσα σε ενάμιση χρόνο έγιναν 4 εκλογικές αναμετρήσεις στη Βουλγαρία, έχει ανατραπεί η κυβέρνηση, τα 2 πρώτα κόμματα αδυνατούν να σχηματίσουν, το τρίτο της Κορνήλια Νίνοβα σοσιαλιστικό φιλορωσικό και σε συμμαχία με τον πρόεδρο Ράντεφ δεν θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους, οπότε περιμένει διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης προς τις εκλογές.
Όλα τα παραπάνω αιτήματα της Βουλγαρίας δημιούργησαν αντίδραση στους Σλαβομακεδόνες κατοίκους της Β.Μ., οι οποίοι διαδήλωναν μαζικά επί δέκα ημέρες και αισθάνονται ότι η ΕΕ στοιχήθηκε μέσω της Γαλλίας πίσω από τη Βουλγαρία. Όπως δήλωσε, μάλιστα, η ΥΠΕΞ της απερχόμενης βουλγαρικής κυβέρνησης Γκέντσοβσκα, η διαδικασία αλλαγής Συντάγματος στα Σκόπια θα διαρκέσει από λίγους μήνες έως και δύο χρόνια. Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση στη ΒΜΚ το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει με πολιτική πειθώ –και όχι μόνο– να συγκεντρώσει τους 12 βουλευτές που της λείπουν για την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί η συνταγματική μεταρρύθμιση. Όλα αυτά είναι που οδήγησαν τον πρωτεργάτη της συμφωνίας των Πρεσπών και ΥΠΕΞ της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, κ. Νικολάι Ντιμίτροφ, να αναφέρει «η στιγμή προσφέρεται για φωτογράφιση, γιατί μόνο οι φωτογραφίες θα μείνουν από αυτή».
Στην ιστορική σύνοδο της βουλής των Σκοπίων για την αποδοχή της ευρωπαϊκής πρότασης, αυτή υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του SDSM, υποστηρίχθηκε ακόμη και από όλα τα αλβανικά κόμματα, δηλαδή και αυτά που είναι με την κυβέρνηση, αλλά και αυτό που ήταν ως τώρα με την αντιπολίτευση. Η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO του κ. Μίτσοσκι και η εθνικιστική Αριστερά Levica αντιστάθηκαν στην πρόταση για ένταξη, διότι ενσωμάτωνε βασικά αιτήματα της Βουλγαρίας, τα οποία καταργούν τη σλαβομακεδονική ταυτότητα.
Ο κ. Μίτσκοσκι στη βουλή υποδέχτηκε την κ. Φον Ντερ Λάιεν με τις φωτογραφίες των 12 εφήβων Σλαβομακεδόνων που εκτελέστηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, της ηρωίδας Βέρα Τσιριβίρι – Τρένα και φωτογραφία των 7.114 Εβραίων που οι φασίστες βούλγαροι στρατιώτες οδηγούν στα τραίνα και στην Τρέμπλινκα. Μαζί του και η Λέβιτσα.
Εν τω μεταξύ, από το άρθρο του κ. Κοττάκη στην «Εστία», πληροφορηθήκαμε για τη συνάντηση του κ. Νίκολα Ντιμίτροφ (που δεν είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Β.Μ., όπως αναφέρει) με τον κ. Δένδια και είναι για πρώτη φορά που τίθεται επίσημα το ερώτημα: ποια είναι η στάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη διαδικασία της μέγγενης που εφαρμόζεται μεταξύ του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού και της πολιτικής της δημιουργίας της μεγάλης ενιαίας Αλβανίας (με Κόσοβο, Τέτοβο, Πρέζεβο). Υποστηρίζουμε την ύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας ή την αφήνουμε έρμαιο στις δυνάμεις διάλυσής της, σφυρίζοντας αδιάφορα; Και γαία πυρί μιχθήτω;
Θα μείνουμε στις ανοησίες του αλβανού πολιτικού, κ. Αχμέτι, από το DUI, που δηλώνει ότι ο Μίτσκοσκι το παίζει Ζελένσκι, γιατί φοράει πράσινο μπλουζάκι, κι εδώ είναι Ευρώπη και όχι Ουκρανία; Θα ικανοποιούμαστε από τις ανιστόρητες και χαμηλού επιπέδου αγοραίες πολιτικές του υπουργού Εθνικής Αμύνης, κ. Παναγιωτόπουλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι δεν είναι καλή η συνθήκη των Πρεσπών, γιατί αναγνωρίζει τη σλαβομακεδονική γλώσσα, ενώ αυτή δεν υπάρχει όπως λένε οι παρόμοιοι με αυτόν Έλληνες, αλλά και η βουλγαρική εξωτερική πολιτική; Δεν υπάρχει κανείς να του εξηγήσει ότι η συνθήκη είναι το σημαντικότερο βήμα ειρήνης στα Βαλκάνια και σιωπηρά την χρησιμοποιούν ως γραμμή άμυνας πολέμιοί της και από τις δυο πλευρές των συνόρων;
Θα συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε γιατί μετά την απαγόρευση διέλευσης του ΥΠΕΞ Ρωσίας, κ. Λαβρόφ, από τον εναέριό χώρο της Βουλγαρίας, στο ταξίδι του προς την Σερβία, κατέρρευσε η κυβέρνηση των παιδιών του Χάρβαρντ στα εξ ων συνετέθη;
Ενώ τα γκάλοπ δεν δείχνουν φιλορωσική διάθεση του πληθυσμού, πώς ενισχύονται διαρκώς το σοσιαλιστικό κόμμα 9,8% , το ακροδεξιό Αναβίωση 9,6%, και το νεογέννητο κόμμα του πρώην μεταβατικού πρωθυπουργού και υπουργού Αμύνης, Στέφαν Γιάνεφ, Βουλγαρική Άνοδος; Και τα τρία φιλορωσικού προσανατολισμού. Ο Γιάνεφ καθαιρέθηκε για ρητορική υπέρ του Κρεμλίνου και απέκτησε 5,7% πολύ σύντομα.
Θα περιμένουμε νηφάλια τα αποτελέσματα από τις χελωνοδρομίες των δυτικών Βαλκανίων, όπως αποκαλεί η Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα ESI τον αγώνα δρόμου αυτών των χωρών για την ένταξή τους στην ΕΕ;
Θα παριστάνουμε, με την προσφιλή μας μέθοδο out of my sight, out of my mind, ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι όλα τα πολιτικά αδιέξοδα οδηγούν σε εθνοτικές συρράξεις και στην προκειμένη περίπτωση ένταση Σλαβομακεδόνων και αλβανικής μειονότητας στην Β.Μ.;
Τέλος, οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο την ειρήνη στα Βαλκάνια, θα πρέπει να γεφυρώνει όλες τις εθνοτικές εντάσεις σε Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο, στην Β.Μ. και αλλού. Να σέβεται την επιθυμία των χωρών για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς την υποχρέωση ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως η Σερβία, και να εξηγήσει γιατί το πρώτο βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία προήλθε από τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, που αυτό με τη σειρά του αναβίωσε τα ιστορικά πάθη των δυο χωρών.