Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη

 

 

 

Στις 62 ημέρες απεργίας πείνας βρίσκεται ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης με την υγεία του να κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη. Έχει χάσει πάνω από το 25% του βάρους του, σύμφωνα με την γιατρό του, Λίνα Βεργοπούλου και οι βλάβες σε ζωτικά όργανα έχουν ήδη ξεκινήσει. Διατρέχει άμεσο κίνδυνο καταστροφής του καρδιακού μυός, βαριάς εγκεφαλικής αιμορραγίας και βαριάς, μη αναστρέψιμης οστεοπόρωσης, ενώ η ασιτία έχει προκαλέσει διπλωπία, που επιδεινώνεται σταδιακά, και σοβαρές διαταραχές ύπνου. Ενώ συμβαίνουν αυτά, ο ίδιος εξακολουθεί να υποβάλλεται σε ένα ιδιότυπο βασανιστήριο, καθώς παραμένει απομονωμένος, κατόπιν εντολών, σε χώρο χωρίς παράθυρο, χωρίς τη δυνατότητα ανεμπόδιστης επαφής με συγγενείς και φίλους, τη γιατρό ή τον δικηγόρο του, υπό τη διαρκή επιτήρηση αστυνομικών και με τη βάρδια να εναλλάσσεται, αυξάνοντας τους κινδύνους λοίμωξης από κορονοϊό.

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας η έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση για υφ’ όρων απόλυση του Γιάννη Μιχαηλίδη. Η απόφαση δεν θα βγει αυθημερόν. Την προηγούμενη φορά είχε πάρει ενάμιση μήνα. Δεδομένου ότι η απεργία πείνας έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες, δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του απεργού, Γιώργο Κακαρνιά, ο Μιχαηλίδης υφίσταται ένα μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης, καθώς βρίσκεται στη φυλακή από το 2013, και έχει συμπληρώσει τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο έκτισης ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021. Στο διάστημα αυτό, ο Μιχαηλίδης εξέτισε ποινή για περισσότερα αδικήματα από αυτά για τα οποία ανέλαβε την ευθύνη, μετά το 2019 στερήθηκε ημερομίσθια και άδειες, του ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια σε κακούργημα (στάση) για συνυπογραφή κειμένου αλληλεγγύης σε κρατούμενους, ενώ ο ίδιος δεν έλαβε καμία αναστολή, σε αντίθεση με περιώνυμους καταδικασθέντες για ειδεχθέστερα εγκλήματα, που βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα.

Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ επισήμανε ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης πληρώνει σήμερα όχι τα αδικήματα που τέλεσε, αλλά αυτό που είναι ο ίδιος – ένας άφοβος και ανυπότακτος χαρακτήρας. Πρόσθεσε δε ότι η λαχτάρα για την ελευθερία, που το ποινικό δίκαιο αναγνωρίζει τιμωρώντας με μικρή ποινή την απόδραση, γίνεται σεβαστή από την πολιτική εξουσία μόνο υπό τον όρο ότι οι παραβάτες είναι «δικοί της» (άρα υπεράνω υποψίας για τέλεση των ίδιων αδικημάτων), σε αντίθεση με όσους στρέφονται άφοβα ενάντια στην εξουσία, γεγονός που από μόνο του τους καθιστά ύποπτους και επίφοβους.

Η διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας την περασμένη Πέμπτη δεν επετράπη από τις δυνάμεις καταστολής να πραγματοποιηθεί και διαλύθηκε για μία ακόμα φορά. Η κλεψύδρα έχει στερέψει και η κυβέρνηση τηρεί σιγή ισχύος. Ένας άνθρωπος σβήνει, αλλά ίσως αυτός και να είναι ο στόχος. Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet