Η επιτυχία είναι υποκειμενική ή αντικειμενική; Η επιτυχία είναι αίσθηση ή τεκμαίρεται; Η επιτυχία μετριέται; Εν τέλει, η επίκληση της επιτυχίας φέρνει την επιτυχία;

«Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους». Αυτή είναι μία δήλωση επιτυχίας του πρωθυπουργού; Η ανυπακοή στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς; «Ενώσαμε τις δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πεντέλη». Είναι και αυτή μία δήλωση επιτυχίας από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με καμένα 20.350 στρέμματα, 155 σπίτια -εκ των οποίων τα 45 χρήζουν επισκευών και τα 39 κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση- και 3 επιχειρήσεις; Πέρυσι, η Ελλάδα έπιασε την πρώτη θέση σε καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, πετυχαίνοντας 500% αύξηση της καμένης γης σε σχέση με το 2020 και καταμετρώντας 1.264.040 καμένα στρέμματα. Είναι και αυτή η πρωτιά επιτυχία;

 

Προετοιμασία αποτυχίας

 

Από τον Μάιο το Μαξίμου μάς προετοιμάζει για την αποτυχία, βάζοντάς της το περιτύλιγμα της επιτυχίας. «Αυξάνεται σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων… οι περίπολοι μετατρέπονται σε στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας… Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων… Η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα…» Δηλαδή δεν θα επιχειρούν στις φωτιές πυροσβέστες αλλά στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, που μάλλον κρίθηκαν παντός καιρού.

«Δεκατρείς χιλιάδες πυροσβέστες επιχειρούν όπου χρειαστεί, αλλά στην πλειονότητά τους είναι άνω των 45 ετών και καταπονημένοι από τις συνεχείς μετακινήσεις σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα προσλήφθησαν 500 πυροσβέστες, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 550», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Θανάση Ψαρόπουλο, στον Αθήνα 9.84. Σύμφωνα με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγράφονται 3.600 οργανικά κενά και ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα και σύμφωνα με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ κατατεθειμένη από τις 7 Ιουλίου, τα οχήματα που επιχειρούν είναι 30ετίας. Αυτή την επιτυχία επιβεβαίωση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ανάρτησε φωτογραφία με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, πάνοπλους να επιχειρούν… στο μέτωπο της φωτιάς… με κηπευτικό λάστιχο και ποτιστήρια: «Εκατοντάδες αστυνομικοί νύχτα και μέρα μάχονται για την προστασία της ζωής των πολιτών και την διασφάλιση της περιουσίας τους. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις» ήταν η λεζάντα που κοσμούσε το στιγμιότυπο. 

 

Από πρωτιά σε πρωτιά

 

Η κυβέρνηση χτίζει το βάθρο της επιτυχίας της κάθε μέρα και οι ακόλουθοί της χτίζουν ένα τείχος προστασίας για να μην ταράξει τίποτα αυτά τα θεμέλια. Μάταια. Οι θεσμοί καταγράφουν και οι πολίτες βλέπουν. Και τότε έρχεται η κατάρρευση.

«Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της διαφθοράς» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στις 10 Μαρτίου. Πρωταθλήτρια στη διαφθορά εντός ΕΕ ανακηρύχθηκε η Ελλάδα στο τελευταίο ειδικό Ευρωβαρόμετρο, στις 18 Ιουλίου, με το 98% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει πως η διαφθορά είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο πρόβλημα στη χώρα. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει δελτίο τύπου για αυτή τη μέτρηση, στο οποίο βλέπει το ελάσσον ως μείζον: «Η ΕΑΔ αναγνωρίζεται από τους πολίτες ως ο εξειδικευμένος θεσμός για την καταγγελία υποθέσεων διαφθοράς» είναι ο τίτλος που επέλεξε και επικεντρώθηκε σε όσα στοιχεία δείχνουν βελτίωση από το 2019, όπως το ότι βελτιώθηκε κατά 4 μονάδες η αντίληψη των πολιτών ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει κανείς επιχειρηματικά είναι να έχει πολιτικές διασυνδέσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος ανέλαβε να κάνει «έναν νηφάλιο απολογισμό για το πώς τα πήγαμε στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς παγκοσμίως υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης», « η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ των 27 στον δείκτη συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δύο χρόνια της πανδημίας». Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία της Eurostat, από τα οποία ο υπουργός απομόνωσε αυτό το δεδομένο, στην Ελλάδα, οι θάνατοι ήταν κατά 17% περισσότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο (6,6%) της περιόδου 2016-2019, καταγράφοντας τη δεύτερη υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών για την ισότητα των ευκαιριών στην εργασία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ίσες ευκαιρίες στην εργασία», που διοργάνωσε το υπουργείο του στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ για τον αποκλεισμό από την εργασία λόγω φύλου, στην τρίτη θέση στην Ευρώπη έρχεται η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι γυναίκες βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού, αναλαμβάνοντας το ρόλο του φροντιστή της οικογένειας. Σύμφωνα με έρευνα της MRB (28 Ιουνίου 2022) για το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) στο οποίο έχει οριστεί πρόεδρος η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, με θέμα τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, «η θέση ισχύος που κατέχει το ανδρικό φύλο αντανακλά τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες που βιώνει το γυναικείο κοινό. Οι γυναίκες αισθάνονται πως πρέπει να διανύσουν ακόμα πολύ δρόμο ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα.» Στην 100η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (μεταξύ των 146 οικονομιών) βρίσκεται η Ελλάδα σε ότι αφορά την πρόοδο για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

 

Δυστυχώς, απεβίωσε

 

Οποία επιτυχία λοιπόν; Πόσους λόγους έχει κάθε μέρα η κυβέρνηση για να συγχαίρει τον εαυτό της; Μήπως εφαρμόζει το ρητό «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε»; Μάλλον. Και μιλώντας για επιτυχίες… Τη μείωση προσφυγικών ροών αναγνωρίζει ως επιτυχία ο υπουργός Μετανάστευσης και η κυβέρνηση και την ίδια στιγμή έρευνα της Forensic Architecture αποκαλύπτει περισσότερες από 1.000 παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022. Την περασμένη Πέμπτη δε καταγγέλθηκε ο θάνατος τριών μεταναστών, ένας από ξυλοδαρμό και δύο από πνιγμό, κατά επιχείρηση επαναπροώθησης στον Έβρο. Μπράβο συγχαρητήρια. Και σε περισσότερες πρωτιές.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet