Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βουλή, στις 14-7-2022, ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής στην Πάντειο Σχολή κ. Άγγελος Συρίγος σε γραπτή ομιλία του, χωρίς να προκληθεί, ούτε να έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αναφέρθηκε στην επταετία της Δικτατορίας 1967-1974 και την ύπαρξη αντίστασης κατά της Χούντας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «δημιουργήθηκε μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει επίκεντρο το Πολυτεχνείο» καθώς και ότι «υπήρξαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων» που αντιστάθηκαν στη Χούντα.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος μίλησε για «παρωδία» και «θεατρικό παίγνιο» καθώς και ότι «τραγουδάγαμε αντάρτικα τραγούδια στις ταβέρνες» προφανώς στη μεταπολίτευση.

Όπως είναι λογικό, όλα τα μέλη του Σ.Φ.Ε.Α. που άκουσαν και διάβασαν τις παραπάνω περικοπές της ομιλίας του κ. Συρίγου, εξοργίστηκαν, γι’ αυτό και το Διοικητικό μας Συμβούλιο αυθημερόν, με ανακοίνωση του καταδίκασε την προκλητική ομιλία του, με την οποία ο κ. υφυπουργός ενοχοποίησε τις διαδηλώσεις και άλλα που είναι δυσάρεστα για την κυβερνητική παράταξη.

Σε απάντηση του, παραθέτω την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης μας:

«Ντροπή και ύβρις όσα εκστομίσατε κ. Συρίγο και μάλιστα από το βήμα της Βουλής που κατάργησε η χούντα. Προσβάλατε βάναυσα την ιερή μνήμη όσων δολοφόνησε η χούντα, όσους/ες βασάνισαν, φυλάκισαν και εξόρισαν οι δήμιοί της. Όσες ‘εξηγήσεις’ κι αν δίνετε εκ των υστέρων, δεν αναιρούν το γεγονός ότι είστε ένας κράχτης του ιστορικού αναθεωρητισμού – δίδυμο αδελφό του αγοραίου νεοφιλελευθερισμού, που αποπνέει η πολιτική της κυβέρνησής σας.  Κακώς παραμένετε ακόμα στον υπουργικό σας θώκο.»

Η ομιλία του κ. Συρίγου προκαλεί μόνο θλίψη για το κατάντημα ενός πανεπιστημιακού δασκάλου, που ανιστόρητα, ή με δόλια πρόθεση αγνοεί ότι δεκάδες καθηγητών πανεπιστημίων διώχτηκαν από τη Χούντα, ότι καθηγητές τίμησαν τον όρκο τους, αντιστάθηκαν και οργανώθηκαν σε παράνομες οργανώσεις, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν από τη Χούντα.

Τα ονόματα Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Σάκης Καράγιωργας, Αριστόβουλος Μάνεσης, Ιωάννης Κακριδής ενδεικτικά αλλά και άλλων καθηγητών ΑΕΙ, μπορούν να δείξουν στον κ. Συρίγο το δρόμο που είχαν επιλέξει οι καθηγητές ΑΕΙ στη διάρκεια της Δικτατορίας.

Προκάλεσε οργή στους αγωνιστές που αντιστάθηκαν στη Χούντα, η ομιλία του κ. Υφυπουργού, γιατί επιδιώκει την αναθεώρηση της Ιστορίας, την παραχάραξη των γεγονότων με την αποσιώπηση ή την ηθελημένη άγνοια τους, ενώ παράλληλα δείχνει ασέβεια και περιφρόνηση στις αντιστασιακές οργανώσεις, στους αγωνιστές, στους νεκρούς – θύματα της Χούντας και σε όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν από την ξενοκίνητη Χούντα.

Προκλητικά στην ομιλία του, ο κ. Υφυπουργός αγνόησε τις αντιστασιακές οργανώσεις στη διάρκεια της Δικτατορίας, που συγκροτήθηκαν από τις πρώτες μέρες που η Χούντα συνέλαβε όλους τους υπουργούς της ΕΡΕ του πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και το σύνολο της τότε πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Δεν γνωρίζει, δεν διάβασε, δεν έμαθε, δεν ρώτησε, ότι υπήρξαν παράνομες οργανώσεις όπως το Πατριωτικό Μέτωπο, η Δημοκρατική Άμυνα, οι Ελεύθεροι Έλληνες, η Λαϊκή Πάλη, το Κίνημα του Ναυτικού και άλλες πολλές φοιτητικές – εργατικές αντιστασιακές ομάδες, που πολλά μέλη τους βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν, ενώ εξορίστηκαν χιλιάδες πολίτες.

Εμείς του Σ.Φ.Ε.Α. έχουμε καθήκον και υποχρέωση να απαντάμε σε κάθε τέτοια προσβλητική και υβριστική ομιλία και συμπεριφορά, ιδιαίτερα όταν έχει τη θεσμική ιδιότητα του κυβερνητικού υπεύθυνου στα ΑΕΙ και να αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια σπίλωσης της αντίστασης κατά της Χούντας και των αναθεωρητών της Ιστορίας.

Για εμάς ισχύει ότι «έχουν γνώση οι φύλακες» και δεν πρόκειται να ανεχθούμε κάθε τέτοια προσπάθεια συκοφάντισης των αγωνιστών.

Το οφείλουμε στα θύματα της Δικτατορίας, στους αγωνιστές της Δημοκρατίας και σε όσους με κάθε μέσο αντιστάθηκαν στη Δικτατορία.

Στην απαράδεκτη ομιλία - τοποθέτηση του κ. Συρίγου, η κυβέρνηση καθώς και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχαν την πρέπουσα αντίδραση, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» τον ακροδεξιών σταγονιδίων με το κόμμα του, αλλά και όσους ασπάζονται θέσεις και απόψεις υμνητών της Χούντας, αλλά παραμένουν άθικτοι σε υπουργικούς θώκους.

Τέλος, καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να προασπίσουν την Ιστορία και την αντίσταση των ΑΕΙ κατά της Χούντας στη διάρκεια της Δικτατορίας, να μην επιτρέψουν τη λήθη να ξεθωριάσει την Ιστορία, ούτε να διαγράψει τους αγώνες του λαού ενάντια στο φασισμό και τους υμνητές του.

Σήμερα που ο λαός υποφέρει από την καλπάζουσα ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, ενώ βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο και αβάσταχτο χειμώνα, ας έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να αντιστεκόμαστε στις σειρήνες του αναθεωρητισμού της Ιστορίας και των αγώνων του ελληνικού λαού.

Ευάγγελος Γκιουγκής Ο Ευάγγελος Γκιουγκής είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet