«Αμίρα»

 

 

 

«Άιφελ» (Eiffel) του Μαρτάν Μπουρμπουλόν: Ξέρατε πως πίσω από την οικοδόμηση του πύργου του Άιφελ κρύβεται μια ερωτική ιστορία; Πλησίαζε η Παγκόσμια Έκθεση του 1889 και η κυβέρνηση της Γαλλίας ήθελε να φτιαχτεί κάτι το οποίο θα εντυπωσίαζε τους επισκέπτες της έκθεσης. Στράφηκε προς τον Άιφελ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους σχεδιαστές του Αγάλματος της Ελευθερίας, αλλά εκείνος δεν έδειξε αρχικά ενδιαφέρον, αντίθετα, ήθελε να σχεδιάσει το μετρό του Παρισιού. Τότε όμως εμφανίστηκε μια μυστηριώδης γυναίκα από το παρελθόν. Το πάθος του μηχανικού για εκείνη τη γυναίκα τον οδήγησε στο αλλάξει γνώμη και να εμπνευστεί το έργο το οποίο τον έκανε αθάνατο.

«Αμίρα» (Amira) του Μοχάμεντ Ντιάμπ: Πλήθος Παλαιστινίων βρίσκονται κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, ως αποτέλεσμα του πολύχρονου αγώνα που δίνουν για την ελευθερία. Ένας από αυτούς είναι και ο Ναουγάρ, πατέρας της 17χρονης Αμίρα. Η κοπέλα γεννήθηκε ενώ ο πατέρας βρισκόταν ήδη στη φυλακή και όταν εκείνος κατάφερε να φυγαδεύσει το σπέρμα του. Κάποια στιγμή όμως ο κόσμος της Αμίρα καταρρέει όταν γίνεται γνωστό πως ο Ναουγάρ είναι στείρος!

Μια ταινία η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και η οποία δείχνει σε όλη του την έκταση και με μια διαφορετική ματιά το δράμα του παλαιστινιακού λαού και των πολιτικών κρατουμένων.

«Η πανσιόν» (Maison de retraite) του Τομάς Ζιλού: Καταδικασμένος σε 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας, προκειμένου να αποφύγει τη φυλακή, ο 30χρονος Μιλάν βρίσκεται σε έναν οίκο ευγηρίας. Κοντά στους ηλικιωμένους θα αρχίσει να μαθαίνει πολλά για τη ζωή αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο γηροκομείο, η διοίκηση του οποίου εκμεταλλεύεται τους τροφίμους. Έτσι ο Μιλάν αποφασίζει να τους βοηθήσει οργανώνοντας μαζί τους μια μεγάλη απόδραση. Μια συγκινητική κωμωδία με το Ζεράρ Ντεπαρτιέ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Μυστικός πράκτορας OSS 117: Από την Αφρική με αγάπη» (OSS 117: Fron Africa with love) του Νικολά Μπεντός: Νέα περιπέτεια του διάσημου γάλλου πράκτορα ο οποίος βρίσκεται στην Αφρική για να προστατεύσει τον πρόεδρο μιας χώρας από τους επαναστάτες.

«Το μουσικό δωμάτιο» (Jalsaghar) του Σατγιαζίτ Ρέι: Εξαιρετική ταινία, του 1958, η οποία καθιέρωσε το μεγάλο ινδό σκηνοθέτη, μια αναπαράσταση ανάμεσα στην παράδοση και τον μοντερνισμό, μέσα από τη ζωή ενός έκπτωτου αριστοκράτη ο οποίος αναπολεί το παρελθόν στο δωμάτιο της μουσικής.

«Ανατολικά της Εδέμ» (East of Eden) του Ελία Καζάν: Το κλασικό αριστούργημα του Καζάν (1955), βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ, με τον Τζέιμς Ντιν.

«Δολοφόνος για γέλια» (The battle of the sexes) του Τσαρλς Κράιτον: Απολαυστικός Πίτερ Σέλερς, σε μια ταινία του 1960 βασισμένη σε διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet