Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη έστειλε ο Ανεξάρτητος Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου (ΑΣΕΒ), με αντικείμενο την έλλειψη ενημέρωσης, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης αλλά και τις αποφάσεις του ΕΙΠ για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΒ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο Γραμματέας Βαγγέλης Γεωργακάκης διαμαρτύρονται, στην ανακοίνωσή τους, «για την απουσία κάθε ενημέρωσης» για τη Φρανκφούρτη «ενώ απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες ώστε να προετοιμαστεί μια ανεκτή παρουσία». Η πρόσφατη εμπειρία, λένε δηκτικά, «δείχνει πως λίγες μέρες πριν από την έναρξη των εκθέσεων στην Φρανκφούρτη και Μπολόνια εμφανίζεται η συμμετοχή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ώρες μετά προστίθενται οι εκδοτικοί οίκοι που είχαν προετοιμάσει την παρουσία τους. Εικάζουμε, λοιπόν, πως εξυφαίνεται, και φέτος, ο αποκλεισμός όσων δεν ανήκουν στην σχηματισθείσα μέσω δημοσίων σχέσεων πρόθυμη αυλή του ιδρύματος που, τυχαία, έχει στην αρμοδιότητά του τις διεθνείς εκθέσεις».

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του ΑΣΕΒ καυτηριάζουν τις επιλογές του ΕΙΠ σε σχέση με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σημειώνοντας: «Αναρωτιόμαστε, αν μπορούμε να εμπιστευόμαστε ένα φορέα που δεν αναγνώρισε το περσινό φιάσκο της 18ης έκθεσης βιβλίου στην Θεσσαλονίκη, ούτε τις ευθύνες του γι’ αυτό, και αποφάσισε, εν κρυπτώ, να ματαιώσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τη φετινή έκθεση που είχε αναγγείλει για τον ερχόμενο Νοέμβριο».

Και καταλήγουν: «Η επαρκής διοργάνωση μιας έκθεσης στην Θεσσαλονίκη και η ευπρόσωπη παρουσία της χώρας μας σε 2-3 διεθνείς, απαιτούν μέτριες οργανωτικές ικανότητες, σχετική γνώση της εκδοτικής παραγωγής και, βεβαίως, σεβασμό στον μόχθο όσων προσπαθούν να παραγάγουν αξιοπρεπείς εκδόσεις, και οι τελευταίοι δεν είναι λίγοι. Είναι καιρός να πάψει ο ερασιτεχνισμός και η αυθάδης ημιμάθεια που συναντούν από την Πολιτεία, όταν προσπαθούν να συναντήσουν το μικρό αναγνωστικό κοινό που τους επιτρέπει να επιβιώνουν».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Βιβλίο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet