Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Ένα στα δύο άτομα δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 19-21 Ιουνίου. Το 63% των πολιτών δηλώνει πως το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων των προϊόντων επηρεάζει αρνητικά τις φετινές διακοπές. Το 52% επηρεάζεται αρνητικά από το αυξημένο κόστος μεταφορών, 23% από το αυξημένο κόστος διαμονής.

Το 51,6% των ερωτηθέντων δεν θα πάει διακοπές, σύμφωνα και με έρευνα της MARC. Οι αρνητικές προβλέψεις για τον εσωτερικό τουρισμό συμβαδίζουν με τους ανησυχητικούς οικονομικούς δείκτες της μείωσης εισοδημάτων, του πληθωρισμού, της αύξησης του κινδύνου φτώχειας (28,3% του πληθυσμού της χώρας για το 2021 όπως ανακοίνωσε  η ΕΛΣΤΑΤ). Ακόμα, σε έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται πως το 56% όσων ταξίδεψαν στο εσωτερικό της χώρας το 2021, πήγαν είτε σε εξοχική κατοικία είτε σε σπίτι συγγενών και φίλων. Άρα για την πλειονότητα των πολιτών, το ξενοδοχείο ήταν απλησίαστη πολυτέλεια και την περυσινή χρονιά, πριν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά και δημοσιονομικά στην αύξηση των αφίξεων που αναμένεται να φτάσει -ή και να ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές- τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Όμως, οι αφίξεις -μετά από δύο χρονιές χαμηλών επιδόσεων- δεν σημαίνουν απαραίτητα και αύξηση των εσόδων για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Τα συνολικά έσοδα είναι ένα ξεχωριστό οικονομικό στοιχείο που θα γνωρίζουμε στα τέλη της σεζόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα άνισης απορρόφησης των εσοδών αποτελούν εξάλλου και τα all inclusive πακέτα διακοπών που παρέχουν κυρίως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στα στατιστικά των τουριστικών αφίξεων επομένως μπορεί να καταγράφεται αύξηση, δίχως αυτό να αποτυπωθεί ουσιαστικά στην αγορά και αργότερα στα ταμεία του κράτους. Οι όποιες οικονομικές συγκρίσεις γίνουν με προηγούμενα έτη θα πρέπει να συμπεριλάβουν την φετινή ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνιακή εργαλειοποίηση των πολλών αφίξεων έχει ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο Τουρισμού.

 

Τουρισμός για ποιους;

 

Στο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» με voucher 150 ευρώ. Οι δικαιούχοι αρχικά ήταν 200 χιλιάδες. Με εντολή Μητσοτάκη -η γνωστή τακτική Μαξίμου- θα υπάρξει και δεύτερη φάση, για διακοπές από το φθινόπωρο έως τον Ιούνιο του 2023. Άρα 200.000 θα λάβουν 150 ευρώ για διακοπές τον Αύγουστο και 200.000 θα λάβουν 150 ευρώ για μελλοντική χρήση. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 29/06 και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 27/07. Έστω πως ένα άτομο/μία οικογένεια ανέμενε την κρατική στήριξη των 150 ευρώ για να αποφασίσει εάν μπορεί να πάει φέτος διακοπές. Έστω πως έλαβε το ποσό αυτό στα τέλη Ιουλίου. Η αναζήτηση καταλύματος, ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων είναι μία διαδικασία αρκετά δυσάρεστη και αγχωτική. Υπάρχει δυσκολία αναζήτησης καταλύματος, δυσκολία εύρεσης εισιτηρίων και φυσικά αυξημένη τιμή σε όλα αυτά που πρόκειται να κλείσεις «τελευταία στιγμή». Ένα πρόσωπο που οικονομικά αδυνατεί να πάει διακοπές, τα 150 ευρώ που θα λάβει στην κορύφωση -σε κίνηση και τιμές- της τουριστικής σεζόν, πόση στήριξη θα εξασφαλίσουν; Μηδαμινή.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απάτη, καθώς «δεν προσμετρώνται τα εξαρτώμενα από τον δικαιούχο μέλη και δεν προσαυξάνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη. Λένε δηλαδή από 120 ευρώ αυξάνεται το ποσό παροχών στα 150 ευρώ αλλά αποκρύπτουν ότι πέρυσι ήταν 120 ευρώ την ημέρα για την 4μελή οικογένεια ενώ φέτος είναι 150 σύνολο».

 

Απροθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα

 

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) αφορά 300.000 δικαιούχους. Η οικονομική συμμετοχή των πολιτών ανέρχεται σε 25% και 20% για οικογένειες πολυτέκνων. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 21/07. Φέτος, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 532.000 -αριθμός ρεκόρ που επιβεβαιώνει την δύσκολη κοινωνική κατάσταση. Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έξι διανυκτερεύσεις σε κάποιο κατάλυμα, κατόπιν συνεννόησης με την επιχείρηση. Τα έως τώρα διαθέσιμα καταλύματα όμως είναι περιορισμένα (περίπου 1.500), καθώς παρατηρείται πως τα περισσότερα ξενοδοχεία απέχουν από τη διαδικασία, προτιμώντας να απευθυνθούν σε τουρίστες του εξωτερικού. Και σε αυτό το πρόγραμμα τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τέλη Ιουλίου και η δυνατότητα διακοπών ξεκινά από 01/08 έως 31/07/2023.

Ερώτηση προς την κυβέρνηση κατέθεσαν 56 βουλεύτριες/τές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την πως μετέβαλλε τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων και άλλαξε τον τρόπο μοριοδότησης, με αποτέλεσμα να μένει εκτός προγράμματος η πλειονότητα των χαμηλόμισθων εργαζομένων ατόμων με αναπηρία.

Την ίδια στιγμή, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί 5-10% σε σχέση με τις περυσινές τιμές. Αναζητήσαμε εισιτήρια πλοίου για το δρομολόγιο μετ’ επιστροφής Πειραιάς-Πάρος, στις 17 και 22 Αυγούστου. Για τέσσερα άτομα με ένα αυτοκίνητο, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο κατάστρωμα αγγίζουν τα 632 ευρώ.  Άρα 158 ευρώ/άτομο μόνο για την ακτοπλοϊκή μετακίνησή του. Στην Πάρο, η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στις 28/07 ήταν από 2,32 έως 2,67/ λίτρο. Το κόστος των καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά τον καλοκαιρινό προϋπολογισμό.

 

Οι αθλιότερες συνθήκες εργασίας στα γεμάτα 5άστερα;

 

Επικοινωνήσαμε με τον Βασίλη Γλέζο, μέλος του Δικτύου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού για να σχολιάσει τις συνθήκες εργασίας και το κλίμα που επικρατεί τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν: «Οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας έχουν μείνει παρακαταθήκη από την περσινή σεζόν. Δεν προέκυψαν φέτος. Αν δείτε και τα ποιοτικά στοιχεία με βάση την έρευνα του ΙΤΕΠ, θα δείτε ότι οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας και πέρυσι και φέτος είναι κυρίως στα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία. Διότι, υπάρχει μία συνθήκη που δεν ωφελεί επ’ ουδενί τους εργαζόμενους για να επιλέξουν να απασχοληθούν σε τέτοιες μονάδες. Ένας εργαζόμενος σεζόν θα παίρνει λίγο παραπάνω από το βασικό μισθό, ως επί των πλείστων με μισά ένσημα, χωρίς ρεπό, χωρίς κανένα δώρο ή πληρωμή υπερωρίας και όλο αυτό θα το κάνει 4-6 μήνες σερί. Υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε κοντέινερ 5-6 άτομα και εργάζονται 10-12 ώρες», σχολίασε.

Αξίζει να διερευνηθεί στα τελικά στοιχεία του φθινοπώρου εάν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες απορρόφησαν τον μεγαλύτερο όγκο των εσόδων του τουρισμού αλλά παρείχαν τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες.

«Όλο το κύμα με τις μαζικές παραιτήσεις εργαζομένων στον επισιτισμό δεν ήταν κάτι που έπεσε από τον ουρανό. Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που ευαγγελίζεται ότι ο τουρισμός είναι η πιο βαριά βιομηχανία της χώρας, δεν κάνει τίποτα ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», επεσήμανε.

«Σε πολλά νησιά γίνονται ενημερώσεις στους εργοδότες πριν ένα κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ή του ΙΚΑ πάει για έλεγχο. Κι αυτό είναι κοινό μυστικό και αποθαρρύνει τους εργαζόμενους να κάνουν καταγγελία. Εάν ένας εργαζόμενος σε ένα νησί θέλει να καταγγείλει μια παράβαση και ξέρει ότι ο εργοδότης του την επόμενη μέρα θα μάθει ποιος έκανε την καταγγελία, προφανώς και δεν θα το κάνει. Συνολικά στα νησιά δεν γίνονται έλεγχοι. Το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν να αποδιαρθρώσει το ΣΕΠΕ», τόνισε στην «Εποχή» ο Βασίλης Γλέζος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet