Τα τελευταία γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, δείχνουν όλο και με μεγαλύτερη σαφήνεια την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη θέση του, φοβούμενος την κοινωνική αναταραχή το φθινόπωρο, όταν θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την αύξηση των ανισοτήτων, της επισφάλειας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, που η κυβέρνησή του επέτεινε.

Ο Μάριο Ντράγκι θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, την 25η Σεπτέμβρη. Έπειτα από την πτώση της κυβέρνησης, τα κόμματα καταλήφθηκαν από τον προεκλογικό πυρετό. Συζητήσεις, διαβουλεύσεις, συμφωνίες, διαφωνίες και αποκλεισμοί, που δεν μπορούν να κρύψουν την πρωτοφανή πολιτική παρακμή.

Η Δεξιά, μετά από σκληρή ενδοπαραταξιακή μάχη, αποφάσισε ότι όποιος πάρει περισσότερες ψήφους, θα ορίσει τον/την πρωθυπουργό. Ανοίγει ο δρόμος για την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, των Αδελφών της Ιταλίας, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, 25%, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα με 23,2%.

Στην πλευρά των κεντρώων η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Πολλοί ετερόκλητοι σύμμαχοι προσπαθούν να βρουν χώρο στους «Δημοκράτες και Προοδευτικούς», όπως θα ονομάζεται ο νέος συνασπισμός, ενώ προσπαθούν να αποκλείσουν κάποιους άλλους. Δεν λείπει από το προσκλητήριο ο ανεκδιήγητος υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος προκάλεσε τη διάσπαση των 5 Αστέρων κα, στην ουσία, την πτώση της κυβέρνησης.

 Ο Ρέντσι αποφασίζει να κατέβει στις εκλογές μόνος, ενώ ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, αρνείται να δεχθεί εντός του συνασπισμού τους 5 Αστέρες. Το Κίνημα, από την άλλη, μαλώνει για την επέκταση ή όχι του θεμελιώδους κανόνα των δύο θητειών.

Παράλληλα, πλήθος στελεχών της Forza Italia, που έχουν διαφωνήσει με την αποχή από την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, συνωστίζονται μπροστά στην πόρτα των «Δημοκρατών και Προοδευτικών», που υποστηρίζουν ότι θα έχουν ως πρόγραμμα την ατζέντα Ντράγκι. Ανάμεσα σε αυτούς φαίνεται ότι θα είναι o Ρενάτο Μπρουνέτα, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Καινοτομίας, γνωστός για τους «ευγενικούς» χαρακτηρισμούς του προς τους «ακαμάτηδες» δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας «κάθονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, παριστάνοντας ότι δουλεύουν», καθώς και για ένα βίντεο που προκάλεσε σάλο, στο οποίο απαντά σε έναν ταπετσιέρη που του απεύθυνε μια ερώτηση, «γιατί δεν πας να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας;» και όταν ο εργαζόμενος επιχειρεί να μιλήσει, του λέει: «Όχι, δεν θα μιλήσεις. Το μικρόφωνο το έχω εγώ και άρα εγώ κάνω κουμάντο. Συνέχισε να κάνεις τον ταπετσιέρη, μισθωτέ».

Μαζί με τον Μπρουνέτα έρχεται στον «προοδευτικό» χώρο και η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, γνωστή για την καταστροφική της πορεία ως υπουργός Παιδείας. Μην ξεχάσουμε, όμως, και τη γνωστή πολεμοχαρή (από την εποχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και εντεύθεν) Έμμα Μπονίνο, που ξεκίνησε από το κόμμα των Ιταλών Ριζοσπαστών και κατέληξε στο κόμμα +Ευρώπη.

Απορίας άξιο είναι ότι από τα δύο αριστερά σχήματα που έχουν αναγγελθεί, το ένα (Ιταλική Αριστερά και Πράσινη Ευρώπη) προτίθεται να ενταχθεί και αυτό στους «Δημοκράτες και Προοδευτικούς» και, παρά την αντίθεσή του με την κυβέρνηση Ντράγκι, δείχνει να μην ενοχλείται από την ατζέντα Ντράγκι, που ο συνασπισμός δηλώνει ότι θα έχει ως πρόγραμμα.

Απομένει η Λαϊκή Ενότητα (Unione Popolare) με τον πρώην δήμαρχο της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις (ο οποίος ισχυρίζεται ότι με διάφορα νομικά τεχνάσματα το σύστημα προσπαθεί να εμποδίσει τον συνασπισμό να συμμετάσχει στις εκλογές),μαζί με την Εξουσία στον Λαό και την Κομμουνιστική Επανίδρυση.

Δεν είναι να απορεί κανείς αν ψηφίσει και πάλι το 64% του πλουσιότερου τμήματος των ψηφοφόρων, ενώ το 23% του φτωχότερου, που ψήφισε την προηγούμενη φορά, ίσως να είναι ακόμη λιγότερο.

 

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet