Κάτι φαίνεται πως αλλάζει στη στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία διολισθαίνει με μεγάλη ταχύτητα από τον αυταρχισμό και την επιχείρηση μαζικής εξαπάτησης μέχρι και την αλλοίωση των θεμελιακών όρων λειτουργίας της δημοκρατίας. Συνεπικουρούμενη ενίοτε και από την, από πολλές πλευρές καταγγελλόμενη,  «αλαζονεία των δημοσκοπήσεων» κάθε φορά που η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί για την πολιτική της.

Τελευταία, μετά την αυτοδιάψευση του ίδιου του πρωθυπουργού περί πρόωρων εκλογών, θύμα αυτής της τακτικής είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης. Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές εξηγούν ότι αυτή η τακτική συνίσταται στη λογική του μαστίγιου και του καρότου. Το καρότο είναι μια συγκυβέρνηση της ΝΔ  με το ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι πολλά στελέχη και ψηφοφόροι του είναι ευεπίφοροι στη νομή της εξουσίας, κατά το πρότυπο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια προοπτική θα είχε βραχυπρόθεσμα οφέλη, θα αποδυνάμωνε περαιτέρω το όραμα για «ανάταξη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» και μακροπρόθεσμα θα καθιστούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων, ως τον κυρίαρχο παίκτη στον προοδευτικό χώρο.

 

Στα νερά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

Καθώς αυτό το καρότο δεν είναι πλέον και τόσο ελκυστικό, ο πρωθυπουργός βγάζει και το μαστίγιο, δηλαδή την απειλή αποψίλωσης του ΠΑΣΟΚ από στελέχη του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση Μητσοτάκη να τοποθετηθεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η ίδια την αποδέχτηκε ασμένως δηλώνοντας πως είχε την έγκριση του Νίκου Ανδρουλάκη, γεγονός που διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του. Η διάψευση αυτή θεωρείται και μήνυμα αφενός προς άλλα στελέχη του κόμματος όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μανιάτης, να μη διαβούν το Ρουβίκωνα και αφετέρου προς τον Μητσοτάκη ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί casus belli για οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας. Έτσι, προς το παρόν, η Εύη Χριστοφιλοπούλου παραμένει έκθετη και μετέωρη.

Οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ έχουν εσχάτως οξυνθεί και από τη συμπαράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Επιτροπής της Βουλής με σκοπό τον έλεγχο και τη διαφάνεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γεγονός που υπονομεύει την ανασύσταση του ήδη αδυνατισμένου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. 

 

H παρακολούθηση

 

Ωστόσο, εκείνο που έχει «στριμώξει στα σκοινιά» την κυβέρνηση είναι η βαριά καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του και η επαναφορά στο προσκήνιο του σκανδάλου Predator. Η αυτονόητη διασύνδεση της καταγγελίας αυτής και με άλλα πρόσφατα περιστατικά παρακολουθήσεων και υποκλοπών  εγείρει  εύλογα ερωτηματικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Η έκδηλη αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να διασκεδαστεί από την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της Επιτροπής  Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και την κλήση σε αυτήν του διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Οι εξελίξεις αυτές  στρώνουν το χαλί για μια όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση του ενδεχομένου κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ, αντικειμενικά, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

 

Εύλογα ερωτήματα

 

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, απαντώντας σε ερώτηση της «Εποχής» ως προς τις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος, υπογράμμισε τα εξής:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στην εποχή των κοριών της περιόδου 1989-1993 και το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να δώσει τη μάχη της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Αυτό που έγινε δεν αφορά μόνο το απόρρητο και την ασφάλεια των επικοινωνιών που πλέον αμφισβητούνται. Είναι ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα.

Ποιοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το ειδικό λογισμικό Predator, που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ, και επιχειρούν να παγιδεύσουν και να παρακολουθούν το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Ποιους άλλους παρακολουθούν; Το ερώτημα είναι αν προμηθεύτηκε τα τελευταία τρία χρόνια το συγκεκριμένο λογισμικό η ΕΥΠ αλλά και ποιος άλλος το διαθέτει.

Το  ΠΑΣΟΚ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία θα πρέπει να κληθούν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών για να δοθούν απαντήσεις.

Και οφείλει να απαντήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης του, ήταν να υπαγάγει την ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και να καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο διοικητής της ΕΥΠ δεν χρειάζεται να έχει πτυχίο πανεπιστημίου, προφανώς για να μπορεί να διοριστεί αυτός που επέλεξε η κυβέρνηση. Πέρα από τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν, απαιτούνται και  μέτρα θωράκισης και προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, ζήτημα που αφορά τις δημοκρατικές ελευθερίες, ζήτημα που μας αφορά όλους».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet